RADOST PLANINE 

Kako deluje Origano – Origanum vulgare. Lekovita svojstva origana i kako utiču na naš organizam. Zbog kojih supstanci u origanu on ima antibakterijsko dejstvo?

 

Origano (Origanum vulgare, Lamiaceae) je dobro poznata kulinarska i lekovita biljka iz familije biljaka Lamiaceae. Ova familija poznata je po tome što sadrži velike količine fitohemikalija koje im daju karakterističan miris i ispoljavaju veliki broj lekovitih dejstva. U tradicionalnoj medicini i kulinarstvu koristi već hiljadama godina.

Kako deluje Origano (Origanum vulgare) – lekovita svojstva origana

Ova biljka daje hrani prepoznatljivu aromu, a uz to ispoljava i niz drugih korisnih efekata na ljudsko zdravlje. Ime biljke potiče od grčkih reči „oros“, što znači planina, i „ganos“, što znači radost. Obično raste do oko 50 cm visine i ima karakteristčno ljubičaste listove dužine oko 2 do 3 centimetra.

Aktivna jedinjenja koja daju biljci jedinstven i prijatan miris su timol, pinen, limonen, karvakrol, ocimen i kariofilen.

Veruje se da origano sadrži veliki broj snažnih antioksidansa i da ispoljava antibakterijsko dejstvo.

Ulje origana se od davnina koristi kao lek, još su stari Grci prepoznali ovo ulje kao efikasan lek protiv mnogih bolesti, a poznato je da je Hipokrat biljku origano koristio kao antiseptik. Kada su Rimljani osvojili Grčku sa sobom su doneli kulturne običaje i kulinarska znanja te su na tim prostorima origano koristili kao začin prilikom pripreme mesa, ribe pa čak i kao začin za proizvodnju vina.

Osim u Grčkoj, u tradicionalnoj medicini origano i njegovo ulje koristili su se i u Egiptu i Australiji.

Važna napomena: Etarsko ulje origana koje se masovno reklamira i dosta koristi za lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija ima jedno ograničenje – etarsko ulje origana ume da izazove opekotine desni, jednjaka i sluznice želuca, gastritis i gorušicu. Takodje, origano kao jak antiseptik ne deluje selektivno, on ubija sve bakterije u crevima, bile one dobre ili loše, pa se može desiti da vam poremeti crevnu floru.

Etarsko ulje od origana mora da se obazrivo koristi jer ima jako dejstvo na kožu, stvara oštećenja ako se sa njim preteruje. A mnogi korisnici veruju da ako uzmu više kapi da će biti brži i bolji efekat, pa time unište sebi stomak.

Lekovita svojstva origana

Neka od brojnih lekovitih dejstva ove biljke su:

Origano i jačanje imuniteta

Dve veoma bitne komponente origana su rozmarinska kiselina i timol. Ova jedinjenja ispoljavaju antioksidativno dejstvo i usko su povezani sa smanjenjem oksidativnog stresa. Oksidativni stres je glavni uzročnik velikog broja bolesti savremenog čoveka kao što su dijabetes, insulinska rezistencija, gojaznost, kardiovaskularne bolesti, kancer.

Slobodni radikali koji učestvuju u oksidativnom stresu su nusproizvodi ćelijskog metabolizma i mogu uzrokovati rak i druge hronične bolesti. Dakle, dodavanje origana (ili njegovog ulja) u vašu ishranu može poboljšati vaše opšte imunološko stanje i sačuvati vaš organizam od nastanka bolesti.

Antibakterijsko delovanje

Osim indirektnog antibakterijskog dejstva preko jačanja imuniteta, origano ispoljava i direktno antibakterijsko dejstvo zahvaljujući visokoj koncetraciji timola i karvakrola. Ova dva važna organska jedinjenja mogu braniti organizam od širokog spektra bakterija koje mogu  inficirati kožu, creva i gastrointestinalni trakt i druge organe i organske sisteme.

Origano sadrži jedinjenja koja mogu uticati na povećanu proizvodnju belih krvnih ćelija i ubrzati metabolizam, što rezultuje bržim oporavkom  od uobičajnih bolesti.

BioImunitet kapi za imunitet

Jedna od prednosti karvakrola kao antibakterijskog agensa je u tome što patogeni ne mogu razviti rezistenciju prema njegovom dejstvu kao što je to slučaj prilikom korišćenja farmaceutskih lekova.

Olakšava varenje hrane

Origano sadrži dosta vlakana pa iako se unosi u maloj količini, ipak može imati ispoljiti jak uticaj na varenje hrane i na ceo gastrointestinalni sistem. Unos vlakana je bitan element u održanju zdravlja organa za varenje, jer može povećati zapreminu stolice i uticati povoljno na peristaltiku creva. Peristaltika predstavlja pokrete creva koji omogućavaju normalno kretanje hrane kroz gastrointestinalni trakt i preduslov je za adekvatno varenje hrane i apsorpciju hranljivih materija.

Poboljšava zdravlje srca

Origano je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina, korisnih masnih kiselina koje poboljšavaju zdravlje vašeg srca i celokupnog kardiovaskularnog sistema. Takođe, omega-3 masne kiseline pomažu u regulaciji odgavarajućeg nivoa  holesterola i smanjuju upalu u kardiovaskularnom sistemu, čime se sprečava nastanak ateroskleroze, srčanih udara i moždanog udara.

GoldenSwedenBitte-728x90

Detoksikacija organizma

Origano je veoma bogat hranjivim materijama. Sa visokim sadržajem mangana, gvožđa, kalcijuma, vitamina K, vlakana i velikog broja drugih organskih jedinjenja, origano prestavlja idealnu biljku za detoksikaciju organizma. Određena istraživanja su pokazala da origano može poboljšati funkciju jetre i ubrzati proces eliminacije toksina.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar