NE TAKO LAK IZBOR

Bilo da ste zahtevan korisnik mobilnih telefona ili osoba kojoj telefon služi samo za osnovnu komunikaciju, danas nije jednostavno izabrati idealan mobilni telefon prema vašim potrebama.

 

Svakodnevno izlaze novi modeli mobilnih telefona, sa dobrim reklamama, te se kupci sve više nalaze u dilemi.

Koliko novca izdvojiti za mobilni telefon i kakva konfiguracija je danas potrebna za određene namene?

idealan mobilni telefon

Kriterijumi su individualni

Među najbitnijim kriterijumima su RAM i ROM memorija, dijagonala ekrana, kvalitet kamere, procesor i kvalitet ekrana. Budući da nisu svim korisnicima podjednako bitni svi kriterijumi, a zbog novčanog ograničenja ne mogu sebi priuštiti telefon sa svim odličnim karakteristikama, potrebno je napraviti izvestan kompromis.

Ukoliko je budućem kupcu želja da telefon pravi odlične fotografija, broj mega piksela koje kamera pravi nije dovoljan podatak. Treba obratiti pažnju na kvalitet sočiva, senzora i prisustvo stabilizatora slike.

Rad kamere različitih modela se lako može proveriti pretraživanjem interneta, što putem foruma, što direktnom pretragom test fotografija napravljenih određenim  modelom. Kada je u pitanju memorija telefona, većina modela srednje kategorije ima 2GB RAM memorije i to je sasvim korektno.

Naročito zbog uobičajenog dodavanja Micro SD kartice. Za funkcionisanje telefona sa velikim brojem aplikacija potrebna je jaka ROM memorija, najbolje ona od 16GB. Da biste izabrali mobilni telefon sa dobrim ekranom, raspitajte se kakvu ima rezoluciju, PPI, boje i koji je tip.

Najbolje se pokazao Super HD Amoled ekran koji nam dolazi iz Samsunga. Ako pak razmišljate o procesoru, obratite pažnju na broj jezgara koje poseduje.

Najprodavaniji modeli mobilnih telefona

Među najprodavanijim mobilnim telefonima u Srbiji ističu se iPhone, HTC, Samsung, Nokia i Motorola modeli. Sada već možemo reći da za iPhone važi tradicionalno veliko interesovanje bez obzira na visoku cenu.

Najčešće se čuju pitanja o modelima iPhone XS Max 64GB i iPhone 7. Samsung Galaxy S9 je jedan od najpoželjnijih modela naročito kod mlađe generacije zbog svojih odličnih performansi.

U stopu ga prate Samsung GalaxyA8 i Samsung J7, koji je atraktivan kupcima sa nešto skromnijim džepom. Dobre preporuke širom sveta imaju HTC U12+, zatim Sony Experia L1 i Huawei Honor 10. Motorola Moto G6 i Motorola Moto E4, koja je dostupna širokom krugu korisnika, pružaju dobar balans kada je u pitanju klackalica cena-kvalitet.

Među Nokijinim modelima najveće interesovanje očekivano izazivaju modeli Nokia 7 Plus SD i Nokia 3.1 SD.

Balans cena-kvalitet

Iako na forumima možete naći dosta komentara za i protiv svakog modela mobilnog telefona, kao i veliki broj zvaničnih testova, izbor mobilnog telefona nije nimalo lak. Budući da je većina korisnika spremna da izdvoji i priličnu sumu za mobilni telefon, informacijama za odabir telefona treba prići iz više uglova.

Odličan izvor podataka, koji se nažalost nigde ne prikazuju, su iskustva servisera iz servisa mobilnih telefona. Pri izboru mobilng telefona je ipak preporučljivo opredeliti se za poznatu marku, kao što su Samsung, Apple ili Nokia, zbog dostupnosti originalnih rezervnih delova.

Cena i kvalitet su u tim slučajevima najčešće u balansu, dok je sa manje poznatim brendovima sa istoka već stvar sreće. Imajte u vidu da je dobar izbor telefona onaj koji zadovoljava vaše potrebe, a ne mišljenje većine sa društvenih mreža i foruma.

I pored svih sugestija svaki kupac se odlučuje dobrim delom i intuitivno za model koji mu pleni pažnju izgledom. Za sva pitanja u vezi održavanja pojedinih modela mobilnih telefona dostupno vam je osoblje iz servisa Doktor Mobil.