TREND U PROIZVODNJI

S obzirom na ubrzan napredak u tehnologiji mobilnih telefona postavlja se pitanje koje ćemo i kakve mobilne telefone kupovati i posedovati tokom ove godine.

 

Iako novi telefoni neprestano stižu sa sve zanimljivijim i boljim funkcijama, potrošači su usporili sa menjanjem starih modela. Zato nas ove godine očekuje malo veći zaokret.

mobilne telefone kupovati

5G

Dok po Srbiji i dalje ima mesta gde je 4G mreža tek sporadična pojava, svi veliki proizvođači se utrkuju da predstave telefone koji podržavaju 5G. Oni koji se u ovom kontekstu za sada pominju su Samsung, čiji bi novi model iz serije S trebalo da podržava ovu mrežu. Spominje se da će iste mogućnosti imati i novi LG i HTC telefoni, kao i OnePlus. Sa liste, bar za sada, izostaje Epl, koji navodno neće izbaciti telefona sa 5G do 2020. Zašto je ovo uopšte bitno? Najpre, 5G koristi jedinstvene radio-frekvencije koje su jače i mnogo direktnije nego 4G i samim tim kroz nju troši manje snage i energije na prenos podataka.

Savitljivi ekrani

Kompanije su se utrkivale koja će prva predstaviti telefon sa savitljivim ekranom koji ćete moći kao papir da presavijete i stavite u džep. Za sada smo videli dva ovakva telefona. Jedan, od manje poznatog imena u IT svetu, predstavio je Royole dok je drugi, iako isto prototip, mnogo relanija opcija koja stiže od Samsunga. Ovaj savitljivi telefon ima dva ekrana od 4,6 inča, koji se pretvaraju u tablet kada se razdvoje. Očekuje se da slične modele predstave i Motorola, koja je već podnela zahtev za dva patenta pod imenom RazrV4, Epl, kao i Huawei, čiji je predsednik to i potvrdio.

Rupe u telefonima

Svidelo vam se to ili ne, notch, ili usek na vrhu telefona, kako ga mi prevodimo, postao je standard od kada ga je uveo Epl. Prihvatili su ga svi osim Samsunga, a sada stiže novi trend – rupa! Ona bi takođe trebalo da bude tu kako bi se maksimalno iskoristio prostor na displeju. Očekuje se da će prvi telefon u 2019. koji će imati ovu opciju biti Honor View 11, koji će biti predstavljen 22. januara.

Nevidljivi čitač otiska prsta

Problem u trci sa infinite displejima je šta uraditi sa čitačem za otisak prsta. Neki su ga se potpuno odrekli u korist otključavanja telefona uz prepoznavanje lica, dok je Huawei uspeo da čitač ugradi u sam displej i on fizički nije vidljiv ni istaknut. Kada je ekran zaključan ikona koja označava mesto gde treba staviti prst zasvetli. Očekuje se da će i Samsung S10 imati istu opciju kada bude predstavljen u februaru.

Kamere, kamere i još kamera

Koliko kamera je dovoljno, tri, četiri, šest? Ovo je pitanje svih pitanja jer su danas telefoni mnogima jedini uređaj koji koriste za slikanje. Ono što je mnogo važnije od samog broja kamera jeste softver koji stoji iza njih. Epl i Gugl su pokazali da i sa dve kamere i uz AI i ML možete do odličnih fotki. Ono što je sigurno je to da će se svi fokusirati na osposobljavanje kamera da prave dobre fotke pri izuzetno slabom osvetljenju kao i na boljem zumu.

Izvor: Blic.rs