KATMER PITA S PRAZILUKOM

Južnjačka katmer pita specifična je po razvijanju kora, a ovaj nadev sa prazilukom čini je da bude posna. Neki jednostavno vole pitu napravljenu samo na ovaj način, pa je ovaj recept više namenjen onima koji ovakvo razvijanje pite do sada nisu probali.

katmer pita

Sastojci:

500 grama brašna
1 kašičica soli
3,5 decilitara mlake vode
ulje za premazivanje

ZA FIL:
3 praziluka
so
biber
ulje

Način pripreme:

Zamesite srednje meko testo od brašna, soli i mlake vode, pa podelite na 6 loptica i ostavite da se odmore oko 10 minuta. Svaku jufkicu razvijte u okruglu koru i premažite uljem. Ređajte dva puta po tri kore, jednu preko druge, s tim da poslednju koru ne treba da premazujete.

Posle kraćeg odmaranja, razvijte svaku koru u krug i zasecite na 6-7 mesta ka sredini, ali ne do kraja. Svaki zasečeni list premažite sa malo ulja i preklopite jedan preko drugog. Zatim preokrenite na donju stranu i ostavite da se malo odmori, a za to vreme pripremite fil.

Praziluk sitno iseckajte i propržite na ulju. Kad postane staklast, posolite i pobiberite po ukusu, pomerite sa ringle i ostavite da se prohladi.

Kore razvijte tanko, presecite na dva dela i duž ivice rasporedite fil. Zamotajte u rolnice i ređajte u krug u podmazani pleh. Na isti način razvijte i drugi deo testa, zamotajte i poređajte u pleh. Premažite uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30-40 minuta.

Prijatno!