BILJKE I PRITISAK

Koje su najbolje lekovite biljke za visok krvni pritisak? Koji minerali i supstance ovih biljaka utiču na visok krvni pritisak?

 

Prema podacima dobijenim dugogodišnjim praćenjem velikog broja ispitanika došlo se do zaključka da gotovo 50% odraslih osoba pati od povišenog krvnog pritiska. Postoji veliki broj faktora koji dovode do pojave visokog krvnog pritiska, najvažniji faktori koji dovode do porasta broja obolelih su genetika, stres, neadekvatna ishrana, pušenje, nedostatak fizičke aktivnosti, povećan unos alkohola.

Stoga lekovite biljke za visok pritisak postaju sve popularnije, posebno za primenu kod kuće.

Koje lekovite biljke za visok pritisak koristiti kopriva

Budući da je porast krvnog pritiska uglavnom bez simptoma, hipertenzija je poznata i kao „tihi ubica“ pa je zbog toga redovno merenje krvnog pritiska adekvatnim uređajima veoma važno za održavanje vašeg zdravlja.

Nelečena hipertenzija je jedan od najvažnijih faktora rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Najpre nastaju asimptomatska oštećenja, a zatim dolazi do pojave bolesti srca, mozga, krvnih sudova i očiju.

Promene nastale na ovim organima posledica su direknog dejstva povišenog krvnog pritiska i ateroskleroze, čiji se razvoj kod hipertenzije ubrzava. Ponekad lečenje ovog stanja uključuje pravilan izbor lekova ili ako je hipertenzija blaža promene u načinu života ili alternativni tretmani mogu biti dovoljni i mogu korigovati povišen krvni pritisak. Lekovite biljke za visok pritisak mogu dosta pomoći.

Važno je da razgovarate sa lekarom ili farmaceutom o bilo kojoj biljci ili suplementu pre nego što odlučite da ih primenite, osim toga, nemojte prestati da uzimate propisanu terapiju bez razgovora sa lekarom. Važno je zapamtite da nema dovoljno dokaza koji pokazuju da uzimanje biljnih suplemenata  umesto lekova na recept bolje deluje na vaše zdravlje.

Neke lekovite biljke za visok pritisak koje se tradicionalno koriste u snižavanju krvnog pritiska su:

Bosiljak

Bosiljak je aromatična biljka koja se često koristi za pripremu hrane. Osim kao začin, bosiljak može pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Naime, kod glodara se pokazalo da ekstrakt bosiljka snižava krvni pritisak, iako samo na kratko, ovo sniženje može biti terapijski značajno.

Aktivna supstanca  eugenol, koja se nalazi u bosiljku može blokirati određene hemijske medijatore u organizmu koje vrše kontrakciju krvnih sudova, i na taj način redukovati krvni pritisak. Da bi se navedena supstanca koristila kao lek potrebno je izvršiti još nekoliko studija.

Kopriva

Iz narodne tradicije je poznato da se kopriva koristi za malokrvnost, čišćenje bubrega i zglobova kod artritisa, za jačanje imuniteta. Takodje, kopriva je poznat narodni lek za čišćenje krvi. Medjutim, ono što se malo zna je da kopriva snižava pritisak. Ako redovno pijete po 3 čaše nezasladjenog čaja od koprive, posle nedelju dana će vam se spustiti pritisak. I dok god pijete koprivu krvni pritisak će biti normalizovan.

Cimet

Cimet je još jedan ukusan začin koji sa malo napora može da se uključi u svakodevnu ishranu što može dovesti do bolje regulacije krvnog pritiska. Jedna studija je pokazala da ekstrakt cimeta smanjuje nagli porast pritiska kao i hronično visok krvni pritisak. Međutim, ekstrakt u ovoj studiji je primenjivan intravenski i za sada je još uvek nejasno da li cimet primenjen oralno, putem hrane, ima slične efekte.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Beli luk

Jedna od najzdravijih namirnica koja se može naći bilo gde u svetu. Beli luk pokazuje antiinflamatorno, antibakterijsko, antivirusno dejstvo, osim toga, posebno je važan efekat belog luka na regulaciju krvnog pritiska. Mehanizam dejstva belog luka je povećana sinteza NO jer NO vrši dilataciju krvnih sudova što dovodi do smanjenja krvnog pritiska.

Đumbir

Đumbir može pomoći u kontroli krvnog pritiska. U mnogobrojnim studijama pokazalo se da poboljšava cirkulaciju krvi i opušta mišiće oko krvnih sudova što dovodi do smanjenja krvnog pritiska. Do sada, studije izvedene na ljudima nisu bile uverljive.

Uobičajeno se koristi u azijskoj hrani, đumbir je svestran sastojak koji se može dodati slatkišima ili pićima. Iseckan ili samleven đumbir možete dodati u supu, čaj ili bilo koji desert i na taj način ojačati vaš organizam

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar