KINESKA TIKVICA

Kako se Gorka tikvica Momordica charantia bori protiv dijabetesa? Da li ova vrsta kineske tikvice stvarno ima antikancerogeno dejstvo i kako se ono manifestuje?

 

Kineska gorka tikvica lat. Momordica charantia je biljka koja raste u tropskim i suptropskim područjima Azije, istočne Afrike, delovima Amazone, na Karibima i Južnoj Americi. Gorka tikvica (liči na krastavac sa bradavicama) odavno se koristi u azijskoj kuhinji.

kineska gorka tikvica (Momordica charantia) i svojstva gorke tikvice

Biljka raste kao loza s dugim rascepkanim listovima i žutim cvetovima. Plod izgleda poput bradavičaste tikvice, izduženog je oblika i nalik krastavcu te se smatra najgorčim voćem – povrćem. Mladi zeleni plod sazreva u narandžasto-žuti zreo plod koji se zatim otvara i otpušta brojne crvene semenke.

Za ishranu i lečenje koriste se cela biljka, plod i seme gorke tikvice. Zeleni plodovi se kulinarski koriste i pripremaju kuvani, pečeni ili prženi na razne načine. Gorka tikvica se može konzumirati kao voće, može se cediti uz pomoć sokovnika, semenke se mogu dodavati hrani u samlevenom obliku, ili se može praviti čaj kuvanjem komadića gorke tikvice u vodi.

Sušeni listovi gorke tikvice koriste se za čaj koji može poslužiti za prevenciju i lečenje malarije, podsticanje varenja te radi antibakterijskog delovanja. Ekstrakt gorke tikvice može se kupiti u obliku biljnog suplementa te se koristi za tretman dijabetesa.

Nutritivne vrednosti gorke tikvice

Svi delovi biljke su gorki, ali jestivi: zeleni plod je dobar izvor vitamina C, sadrži vitamin A, fosfor, gvožđe i flavonoide. Stabljika i listovi sadrže vitamin A. Ekstrakt sadrži najmanje tri aktivne supstance s anti-dijabetičkim delovanjem (karantin, vicin i polopeptid-p). Gorka tikvica sadrži i vrstu lektina koji snižava koncentraciju glukoze (deluje hipoglikemijski) delovanjem na periferna tkiva i smanjivanjem apetit.

Lekovita svojstva gorke tikvice

Animalni model pokazuje da ekstrakt gorke tikvice smanjuje rast tumora glave i vrata. Konzumacija suplemenata u vidu ekstrakta može povoljno delovati na razmnožavanje i uništavanje ćelije raka dojke, što je pokazala studija in vitro sprovedena 2010. godine.

Studija sa Univerziteta u Coloradu objavljena  2013. godine  pokazuje da ekstrakt gorke tikvice smanjuje metabolizam glukoze u ćelijama raka gušterače te ih tako ubija.

Kako ekstrakt gorke tikvice pozitivno deluje na dijabetes tipa II koji često prethodi raku gušterače, naučnici su se upitali ne bi li mogli direktno uticati na ćelije raka gušterače, i tako su dokazali da miševi hranjeni sokom gorke tikvice imaju 60% manju mogućnost razvijanja raka od kontrolne grupe.

Antikancerogeno dejstvo

Nedavno istraživanje Univerziteta Sent Luis dokazalo je da ovo povrće deluje antikancerogeno, a ima i neka druga lekovita svojstva.

Za gorku tikvicu se već zna da može da spreči rast i širenje ćelija raka dojke (u epruveti). Ovog puta su istraživači ispitali njenu efikasnost i u prevenciji raka prostate. U jednom eksperimentu na miševima, istraživači su pokušali da potvrde delovanje gorke tikvice na živim organizmima. Pokazalo se da ekstrakt gorke tikvice izaziva apoptozu (indukovanu smrt) malignih ćelija raznih vrsta kod miševa obolelih od raka vrata i glave.

Pokazalo se da gorka tikvica deluje na ćelijskom nivou, sprečavajući maligne ćelije da se razmnožavaju i šire. Zahvaljujući ovome, delovanje gorke tikvice bi moglo biti klinički ispitano i na ljudima i potencijalno prerasti u tretman koji ne uključuje hemoterapiju ili zračenje.

Takođe potvrđeno je da efikasnije deluje u slučaju raka pankreasa što su utvrdili u eksperimentu na životinjama istraživači Centra za rak iz Kolorada. Međutim, u novom eksperimentu, istraživači su pokušali da utvrde da li i kako sok gorke tikvice deluje na rak pankreasa (što je jedan od najtežih oblika ove bolesti). Miševima sa tumorom pankreasa su svakodnevno davali 5 mg soka gorke tikvice (od sušene i smrznute biljke).

Pokazalo se da je ovaj tretman za 64% smanjio tumore u odnosu na kontrolnu grupu miševa, koja nije dobijala nikakvu terapiju. A ono što je još zanimljivije je da je taj rezultat bolji nego što je postignut standardnim lekom za hemoterapiju, koji je smanjio tumore za samo 52%.

Korišćenje ekstrakta gorke tikvice nije izazvalo nikakve neželjene posledice kod miševa, primetili su istraživači, a što se hemoterapije tiče, prilično je poznato koliko ozbiljne štetne neželjene efekte ona ima.

Sweden bitter oglas 900px

Zato istraživači smatraju sa se ovaj metod svakako može primeniti i na ljudima. Istraživanje je objavljano u časopisu Carcinogenesis. Druga proučavanja na ćelijskim kulturama su potvrdila da gorka tikvica izaziva apoptozu (programiranu smrt) četiri vrste ćelija raka pankreasa, kao i da zaustavlja metastaze i ponovni rast ćelija raka. Dalja istraživanja su pokazala da ova biljka deluje i protiv drugih oblika raka, uključujući rak želuca i debelog creva, rak dojke i krvi.

U tradicionalnoj kineskoj i indijskoj medicini gorka tikvica se vekovima koristi kao prirodni lek za dijabetes, a to je svojstvo odnedavno upoznala i savremena zapadna nauka. Osim toga tradicionalna kineska i indijska medicina koriste gorku tikvicu zbog delovanja na bakterije, viruse, ćelije raka, prevenciju tumora i snižavanje krvnog pritiska.

O gorkoj tikvici  obavljeno je dosad više istraživanja, koja su se uglavnom fokusirala na njenu fascinantnu sposobnost za regulisanje nivoa šećera u krvi.  Nekoliko istraživanja je utvrdilo da je gorka tikvica efikasna i u tretmanu dijabetesa tip 2.

Ona pomaže usvajanje glukoze, pa na taj način pomaže da se ukloni višak šećera iz krvi. Da kineska gorka tikvica ima blagi efekat sniženja šećera u krvi, potvrdilo je istraživanje. Zbog toga je svakako preporučljiva da se nađe u ishrani osoba koje su izložene riziku od dijabetesa tip 2 ili ga već imaju. 

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar