GDE SE SKRASITI?

Svedoci smo beogradizacije Srbije koja nezaustavljivo napreduje. To ima dvojaki pravac delovanja. Dok neki osuđuju povećanje broja ljudi, drugi to navode kao egzistencijalnu odluku.

 

Stoga Beograd danas ima gotovo dva miliona ljudi, iz svih krajeva Srbije.

mesta za život u beogradu

Mnogi u Beogradu žive kao podstanari, ali se poneko odluči i za kupovinu nekretnine u Beogradu. Prodaja stanova u Beogradu je česta aktivnost, a mnogi biraju naselja na osnovu posla ili mesta gde im je kancelarija. Drugi pak biraju mesto življenja prema lepoti kvarta, istorijskom nasleđu ili komšiluku. Koji su to kvartovi Beograda najprimamljiviji za život, zavisi od mnogo faktora. Od pola, godina, afiniteta. Vodeći se tom logikom, neke od njih ćemo probati da izdvojimo.

Vračar najpopularniji

Ima nečega mitskog u stanovanju na Vračaru. Stanovi na Vračaru su skupi zbog pozicije, najbliži su centru, ali i staleški govore o tome da je neko u stanu starosedelaca Beograda. Neko bi to protumačio kao snobovski čin, ali iz perspektive praktičnosti, reklo bi se da su ulice oko Hrama Svetog Save najpopularnije među onima koji su nešto dubljeg džepa.  Najskuplja lokacija je definitivno Njegoševa ulica i sporedne ulice koje se „slivaju“ u nju. Kneginje Zorke, Nebojšina nešto niže, Krunska, sve su to destinacije koje su omiljene među onima koji prodaju i kupuju nekretnine.

Novi Beograd i njegove tajne

Iako svi misle da je Novi Beograd naselje koje se ne traži kada je spisak poželjnih naselja u pitanju, ipak statistika kaže da je blok 25 jedan od traženijih. U pitanju je deo oko „Arene“ a tu se nalaze stanovi koju su relativno blizu ostatku grada, iako s one strane Save. Prosečna cena u ovom delu grada kreće se oko 1500 evra, iako postoje i stanovi koji prelaze 2000.

Gde sa porodicom?

Lokacije koje su u poslednje vreme popularne među ljudima sa porodicom su one koje su građene u nova  doba. Zgrade na Zvezdari su upravo takve, jer su uglavnom građene planski, sa školama i vrtićima, garažama ili parking prostorom. Stanovi su prostrani, a kvadrat košta takođe između 1500 i 2000 eura. Zbog prostranosti i kvaliteta gradnje, na Zvezdari važi pravilo da je naselje preraslo u porodično.

Banovo brdo – nezavisnost

Ukoliko planirate da malo prištedite kada je kupovina stana u pitanju, Banovo brdo je definitivno mesto za vas. Kaže se da je Banovo brdo zasebna republika jer ima sve ono što je neophodno da jedno naselje funkcioniše. Povezan je sa ostatkom grada sa čak 16 linija javnog prevoza, a blizu su mu Ada Ciganlija i Košutnjak. Naselje ima 11 vrtića, osnovne škole, školu za specijalno vaspitanje, ali i muzičku školu i tri gimnazije. Banovo brdo predstavlja naselje koje definitivno privlači pažnju onima koji u Beograd dolaze iz drugih delova Srbije.

Ne može se reći da je Beograd idealan po svom rasporedu naselja, ali je sigurno dobro povezan. Zbog toga, ako ste strpljivi u saobraćaju i imate živaca za velike gradove i gužve, on može biti zanimljivo rešenje za vas. Pre nego što porazmislite o preseljenju, ispitajte sve aspekte, a ukoliko izmerite da vam je to najbolja odluka, onda presecite. Srećno.