MEMORIJA IZ HRANE

Određena hrana ne služi samo fizičkoj vitalnosti, već je sposobna i da pospeši koncentraciju, odnosno utiče na funkcije mozga. U namirnice za bolje pamćenje, između ostalih, spadaju kafa, brokoli, avokado…

 

Mozak, kao kontrolni centar za celo telo, mora da funkcioniše na optimalnom nivou kako bi se ostvario bilo koji vaš pokret, misao ili osećaj, a to podrazumeva i konzumaciju hrane koja utiče na njegove performanse.

namirnice za bolje pamćenje

Iako često uzimamo hranu samo kao izvor energije ili užitka ona utiče na apsolutno sve funkcije tela, uključujući i mentalnu aktivnost. Hrana predstavlja gorivo koje reguliše energiju i raspoloženje, što može značajno uticati na koncentraciju i pamćenje.

Koje su to namirnice koje održavaju mozak na vrhunskom nivou i pospešuju koncentraciju i pamćenje?

1. ORAŠASTI PLODOVI

Orašasti plodovi sadrže mnoge vitamine (jedan od najvažnijih za mozak – E vitamin), proteine, omega-3 i folne kiseline. Oni povećavaju nivo seratonina u mozgu i na taj način pomažu u borbi protiv depresije, bore se protiv pogoršanja memorije i uništavanja moždanih ćelija. Takođe su bogati eteričnim uljima i amonokiselinama koje pomažu u jačanju koncentracije.

2. MASNA RIBA

Masne ribe su pre svega bogate omega-3 masnim kiselinama. Utvrđeno je da se ljudi koje pate od nedostatka omega-3 često žale na umor, loše pamćenje, nedostatak koncentracije i promene raspoloženje. Da bi se eliminisali ovi simptomi u ishranu je potrebno uvesti losos, pastrmku, skušu, haringu i druge masne ribe, najmanje 3 puta nedeljno.

3. KAFA

Na sreću svih ljubitelja kafe, ovaj napitak je izuzetno bogat kofeinom i antioksidansima koji su korisni za funkcionisanje mozga. Osim što stimuliše seratonin koji poboljšava raspoloženje, kofein blokira lučenje adenozina – supstance koja izaziva pospanost. Redovna i umerena upotreba kafe smanjuje rizik od neuroloških bolesti kao što su Parkinsonova i Alchajmerova bolest.

4. CRNA ČOKOLADA

Kakao u sastavu crne čokolade sadrži flavanole – fitohemijska jedinjenja koja pomažu poboljšanju pamćenja i stimulišu moždanu aktivnost. Osim toga pomažu i u poboljšanju rada kardiovaskularnog sistema. Poboljšana cirkulacija krvi i neprekidna isporuka hranjivih materija u moždane ćelije normalizuje neurofiziološke procese u delovima mozga koji su odgovorni za pamćenje i učenje.

5. JAJA

Jaja su odličan izvor kvalitetnih proteina. U svom sastavu imaju mnogo dobrih masti, vitamina (uključujući B6 i B12) i holina koji poboljšavaju pamćenje. Iako izuzetno korisna namirnica, sa jajima se ne sme preterivati i preporučuje dnevni unos od 1-2 jaja.

6. BROKOLI

Brokoli je izuzetno bogat vitaminom K koji pomaže u poboljšanju pamćenja kao i nizom supstanci sa antiinflamatornim i antioksidativnim dejstvom koje pomažu u borbi protiv oštećenja mozga, pre svega demencije. Samo 100 g brokolija zadovoljava više od 100% preporučenog dnevnog unosa vitamina K.

7. BOBIČASTO VOĆE

Bobičasto voće (borovnice pre svega) izuzetno je bogato antioksidantima i antiinflamatornim supstancama, ali i odličan je izvor vitamina C, B1, B6, magnezijuma, kalcijuma i kalijuma. Njihov hemijski sastav poboljšava zidove krvnih sudova čineći ih elastičnim i ubrzava protok krvi i kiseonka u tkiva mozga. Istraživanja pokazuju da korisne supstance iz bobičastog voća poboljšavaju koncentraciju i pamćenje do 5 sati nakon konzumiranja.

8. ZELENI ČAJ

Zeleni čaj deluje slično kao i kafa, zbog sadržaja kofeina, ali ima i druge komponente koje ga čine zdravim napitkom. Pored kofeina sadrži i L-teanin, aminokiselinu koja može povećati aktivnost neurotransmitera i pomoći da se osećamo opuštenije. Istraživanja pokazuju da zeleni čaj poboljšava pamćenje. Takođe je bogat polifenolima i antioksidantima koji štite mozak od mentalnog propadanja.

9. AVOKADO

Masne kiseline avokada, koje povećavaju elastičnost krvnih sudova i snižavaju nivo holesterola u krvi, pomažu da poboljšamo cirkulaciju krvi i na taj način direktno utiču na poboljšanje funkcionisanja mozga. Visok nivo vitamina K i folata pomaže u sprečavanju stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu, štiteći od moždanog udara. Koncentracija proteina, šećera i vitamina B i C poboljšava kognitivne funkcije, posebno memorije i koncentracije.

10. NAR

Izuzetno bogat vitaminima, sadrži dosta antioksidanata (najviše punikalagina) i na taj način utiče na kognitivne sposobnosti i neurološke funkcije utičući pozitivno na koncentraciju i pamćenje. Sok od nara umanjuje oksidativni stres, utiče na regulisanje čestih promena raspoloženja i štiti od depresije i anksioznosti.

Hranu za mozak treba redovno i umereno konzumirati kako bi se postigao najbolji efekat za organizam. Vitamine, minerale, omega-3 masne kiseline uvek je bolje konzumirati iz hrane nego iz suplimenata ukoliko za to ne postoji neka zdravstvena prepreka ili bolest koja isključuje konzumiranje pojedinih namirnica.

Autor: www.dobrok.rs