SIMBOL PLODNOSTI

Nar (Punica granatum) je mediteransko voće i jak antioksidans. Kako ova lekovita biljka usporava starenje i čuva zdravlje srca i koji su esencijalni vitamini u naru zaslužni za to?

 

Nar (Punica granatum) je voće čija su lekovita svojstva poznata još od antičkog doba, naime, stari Grci su ga zbog velikog broja semenki smatrali simbolom plodnosti koji donosi sreću onima koji ga konzumiraju ili gaje. Nar potiče iz oblasti koja se danas proteže od teritorije Irana do severne Indije, odakle su ga stari Grci preneli na Mediteran.

Drevni Egipćani sahranjivani su sa plodovima ove biljke jer su duboko verovali da ona simbolizuje nadu u novi život.

Crveni Nar (Punica granatum) je jak antioksidans i zdravstveni efekti nara

Studije su pokazale da svakodnevni unos nara ili njegovog ekstrakta može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska i održavanju normalnog nivoa holesterola. Naučnici smatraju da smanjuje rizik od srčanih bolesti kod gojaznih osoba za čak petinu. Uz pozitivan efekat na srce i krvne sudove, aktivna jedinjenja nara smanjuju verovatnoću za nastanak raka dojke, prostate, debelog creva, leukemije i sprečavaju trajne promene koje dovode do rasta tumora.

Nar sadrži visoke količine vitamina C i smatra se odličnim sredstvom protiv različitih upalnih procesa, predstavlja odličan izvor vitamina B5, kalijuma, prirodnih fenola poput flavonoida. Sadrži preko 100 fitohemikalija koje podstiču biosintezu serotonina  koji utiče na poboljšanje raspoloženja i estrogena koji potpomaže održavanje koštane mase i čvrstine kostiju pa se upotreba nara preporučuje radi sprečavanja nastanka osteoporoze.

Nar podseća na crvenu pomorandžu ili jabuku prepunu koštica. Veoma je bitan deo libanske, iranske, turske, grčke i indijske kuhinje, a zbog svog blagotvornog dejstva na zdravlje često se koristi u narodnoj medicini.

Nar je odličan izvor antioksidanasa

Plod nara svoju izrazito crvenu boju duguje visokoj koncetraciji polifenola. Ova jedinjenja predstavljaju moćne antioksidanse. Sok od nara sadrži više antioksidanasa od većine drugih biljaka. Nar pokazuje tri puta veću antioksidativnu aktivnost od crnog vina ili zelenog čaja.

Antioksidansi u naru mogu efikasno eliminisati slobodne radikale, i na taj način zaštititi ćelije od trajnog oštećenja i smanjiti upalu. Povećana produkcija slobodnih radikala povezana je sa nastankom velikog broja hroničnih bolesti.

Nastanak dijabetesa, kancera, Alchajmerove bolesti, raznih bolesti pluća je u direktnoj pozitivnoj korelaciji sa slabljenjem mehanizama koji se bori protiv slobodnih radikala.

Čuva srce i krvne sudove

Određene studije su pokazale da sok nara znatno poboljšava cirkulaciju i sprečava trajne promene krvnih arterija i usporava nastanak ateroskleroze, studije su takođe pokazale da nar sprečava nastanak krutih arterija koje su podložne rupturi. Sok ove biljke može usporiti rast plaka i nakupljanje holesterola u arterijama i na taj način smanjuje verovatnoću za nastanak fatalnog događaja. Ipak, osobe sa niskim krvnim pritiskom bi trebale unositi razumne količine nara.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

Takođe, zabeležene su određene interakcije sastojaka nara sa lekovima kao što su statini koji se koriste kod regulacije normalnog nivoa holesterola, te se osobama koje primenjuju ove lekove preporučuje da se prvo konsultuju sa lekarom pre upotrebe suplemenata na bazi nara.

Nar usporava starenje

Zagovornici tradicionalne medicine tvrde da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lepa, zdrava, mladalačka koža i kosa. Nemački naučnici dokazali su da svakodnevno konzumiranje nara usporava oksidaciju i trajna oštećenja DNK, kao genetskog materijala u ćelijama, što usporava i direktno je odgovorno za proces starenja. Ekstrakt nara u kome se nalaze sve bitne komponente u vidu tableta ili kapsula  može uticati na poboljšanje opšteg stanja organizma.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar