ZARAZA IZ IZLUČEVINA

Izaziva ga akutni gastroenteritis i može ga dobiti svako. Norovirus ima mnogo svojih tipova, a on se najčešće nalazi u povraćenoj masi i stolici. Prenosi se kada ovi sadržaji dođu u kontakt sa ustima ljudi i najpogodniji period za njegov razvoj je zimsko vreme.

 

Norovirus je veoma zarazan virus (od 10 do 100 partikula virusa je dovoljno da se prenese infekcija). Prenosi se kontaktom sa zaraženom osobom ili kontaminiranim površinama, konzumiranjem kontaminirane vode ili hrane. Period inkubacije je kratak, 15 do 50 sati.

norovirus

Virus izaziva akutni gastroenteritis. Može ga dobiti svako, i to više puta u toku života jer postoji mnogo tipova norovirusa i infekcija jednim tipom ne štiti vas od drugih tipova virusa.

Norovirus se može naći u povraćenoj masi i stolici, čak i pre nego što osoba dobije simptome. Virus ostaje u stolici dve nedelje, čak i duže nakon ozdravljenja. Tada su obolele osobe i najzaraznije.

Virus se obično prenosi kada stolica ili povraćene mase dospeju do usta zdravih ljudi. Ovo se obično dešava konzumiranjem virusom kontaminirane hrane ili tečnosti, dodirivanjem kontaminiranih stvari, a zatim stavljanjem ruku u usta ili kontaktom sa inficiranim osobama, na primer nega obolelog ili deljenje obroka ili korišćenje istog pribora za jelo.

Simptomi su uglavnom razviju 12 do 48 sati nakon izlaganja virusu, a bolest uglavnom prolazi za jedan do tri dana.

Najčešći simptomi norovirusa su dijareja, povraćanje, mučnina, bolovi u stomaku, groznica, glavobolja i bolovi u telu. Ukoliko su povraćanje i prolivi jače izraženi, to može dovesti do dehidratacije, pogotovo kod male dece i starijih osoba. Simptomi dehidratacije su smanjena količina urina, suva usta, osećaj vrtoglavice pri ustajanju, kod dece plač sa malo ili bez suza, pospanost ili razdražljivost.

Norovirusi se brzo šire u zatvorenim objektima poput škola, obdaništa, staračkih domova, brodova (kruzeri), a najveći broj epidemija norovirusima se dešava između novembra i aprila.

Prevencija

Najbolja prevencija norovirusa je praktikovati pravilno pranje ruku i održavanje čistoće. Ruke prati pravilno, sapunom i vodom, naročito nakon upotrebe toaleta, menjanja pelena, i uvek pre pripremanja i serviranja hrane i obroka. Nakon pranja ruku mogu se koristiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, ali ona ne mogu zameniti pranje ruku.

– Pažljivo operite voće i povrće pre pripreme.

– Budite svesni da su norovirusi relativno otporni na temperaturu. Mogu preživeti temperaturu od 60 stepeni Celzijusa.

– Hranu koja bi mogla biti kontaminirana obavezno baciti.

– Držite bolesnu malu decu dalje od prostora u kom se hrana priprema i kuva.

– Kada ste bolesni, ne pripremajte hranu i ne učestvujte u nezi drugih obolelih, najmanje dva dana nakon nestajanja vaših simptoma. Ovo se takođe odnosi i na kuvare i osoblje koje deli hranu i učestvuje u ishrani u kolektivnim smeštajima (obdaništa, bolnice, starački domovi).

– Kontaminirane predmete i površine tretirati hlornim preparatima (koncentracija 1000-5000 ppm)

– Pri presvlačenju bolesnih i promeni posteljine koristiti gumene rukavice ili rukavice za jednokratnu upotrebu.

– Zaprljane predmete, površine i rublje tretirati pažljivo, bez dodirivanja i oprati ih deterdžentom, a zatim ih oprati i osušiti u mašini.