SVE JE PRED OČIMA

Zamislite svet u kom manje gledate u svoj smartfon. Obaveštenja se jednostavno pojavljuju pred vašim očima, čemu i služe pametne naočare, a vi u svakom trenutku možete da odlučite da li je potrebno da prekinete nešto važno što radite i uzmete telefon u ruke.

 

Pokušaji da vam informacije budu pred očima bili su uglavnom neuspešni, dosadni i puni problema. Međutim, North’s Focals ima uspeha, tamo gde je Google Glass-u zapelo. To su prve pametne naočare koje neko želi da nosi.

pametne naočare

Izgledaju sjajno, kompatibilne su sa svim ostalim uređajima na tržištu i softver je dobar. Poput smartwatch-a, služe kao nastavak za telefon, prikazuju obaveštenja, imaju mogućnost pristupa Alexi i odgovaranja na tekstualne poruke.

Zamislite da sve to radite dok hodate prometnom ulicom u Njujorku, a telefon vam je još uvek u džepu! North’s Focals bude magiju i ponovno su oživele uzbuđenje koje je pružao Google Glass.

Kako funkcionišu?

Focals uglavnom izgledaju kao normalne naočare, to je neverovatan uspeh. Njegov najbliži konkurent je Vuzix Blade, koji je glomazan, neprivlačan i poslednje što bi mnogi stavili na lice.

Postoji mali projektor koji viri iz unutrašnje desne drške, što je jedna od retkih funkcija dizajna koja odaje tehniku iznutra. Projektor snima svetlo na objektivu, koji odražava specifične talasne dužine koje omogućuju očima da vide softverski interfejs.

Focals-ov interfejs je jednostavan, šaren, prijatan za oči, i nešto slično je kao Netflix-ov Maniac. Prikazuje obaveštenja sa iOS ili Android pametnog telefona. Mogu da se kontrolišu aplikacije koje će biti prikazane, tako da na njima ništa nije suvišno – i mogu se videti događaji u kalendaru, vreme i status baterije. Moguće je odgovoriti na tekstualne poruke, pitati nešto asistentu Alexi, pozvati Uber ili dobiti uputstva za hodanje.

Sve ovo se kontroliše, ne mahanjem rukama na bočnim stranama naočara ili glasovnom interakcijom, već odvojenim dodatkom koji se zove Loop. To je prsten sa šiljatim krajem, koji ima mali džojstik na kraju. Njegovim pomeranjem kreće se kroz različite kolone u interfejsu a pritiskom se izvršavaju radnje.

To je fantastičan način interakcije sa naočarima jer ruke mogu ostati u džepovima. Niko vas neće videti da „koristite“ Focals, što ih odmah čini manje privlačnim. Stakla imaju standardne karakteristike koje očekujete od modernih naočara, uključujući antirefleksivni sloj, ultraljubičastu zaštitu,sloj otporan na ogrebotine i vodootporni sloj.

Trajanje baterije i punjenje

Ako se nose samo dva sata i 15 minuta dnevno tokom putovanja do posla i za vreme pauze za ručak, ove smart naočare mogu da traju i tri dana.

Proizvođač North tvrdi da baterija traje 18 sati. Ako se isprazne tokom dana, mogu da se vrate u kutiju, koja služi kao punjač i nosi dovoljno energije za tri punjenja. Na poleđini kutije nalazi se USB-C priključak za dopunjavanje same kutije.

Debeli okvir i veličina mogu biti odbojni nekome, a pogotovo visoka cena od 885 evra. Ovo je i dalje gadget koji cilja na ljubitelje najnovijih tehnologija. Ipak, Focals je važna prekretnica u istoriji smart naočara, koje će se verovatno u narednim godinama poboljšavati putem softvera i eventualno hardvera druge generacije.

Izvor: B92.net