ULJE BADEMA

Bademovo ulje (Prunus dulcis) je odlično prirodno ulje sa mnogo dobrobiti za kožu. Pročitajte kako se koristi ulje iz koštica badema za kožu, kosu…

 

Jedno od naboljih prirodnih ulja je bademovo ulje. Pravi se od osušenih semenki ove biljke procesom hladnog presovanja i može da se koristi kao takvo ili kao sastavni deo brojnih preparata u kombinaciji sa drugim supstancama. Drvo badema vodi poreklo sa Bliskog Istoka, odakle se raširilo celim Sredozemljem, ali i do Persije i Indije.

Prirodno Bademovo ulje (Prunus dulcis)- kako deluje ulje iz koštica badema na kožu

Bademovo ulje je izvađeno direktno iz semena slatkog badema. Koristi se vekovima u Evropi i na Bliskom Istoku kao krema, lubrikant, stvarajući lepotu iznutra kao i spolja.

Savremena nauka  potvrdila je da je badem vrlo bitan u ishrani. Od njega se dobija i bademovo mleko koje piju vegetarijanci i alergični na laktozu.

Pored korisnih nezasicenih biljnih masti bademi u sebi sadrze visok nivo proteina, zatim vitamine E, A, D i B, esencijalne minerale kao što su magnezijum, bakar, mangan, kalcijum, kalijum, cink, selen, niacin, riboflavin, folnu kiselinu i druge vredne biljne materije sa antioksidantnim dejstvom.

Zbog prirodnog bogatstva koje sadrži, bademovo ulje je pravi biser prirode, pa zato zauzima posebno mesto u kozmetičkoj industriji. Badem znači lepu kožu, blistav ten, stoga ga mnoge kozmetičke kuće koriste kao glavni sastojak njihovih proizvoda. Možemo da ga koristimo na mnogo načina za poboljšanje i očuvanje naše lepote. Badem je zaista veoma lekovita namirnica.

1. Bademovo ulje je dobro za probavu

Dodajte kašičicu bademovog ulja u čašu mleka ili soka i pijte svaki dan.

2. Doprinosi smanjenju nivoa holesterola u krvi

Redovna upotreba badema u ishrani smanjuje nivo lošeg holesterola a podiže nivo dobrog holesterola u krvi. Tajna se krije u 90% masnoca u bademima koje se svrstavaju u nezasicene. Ispitivanjima je utvrdjeno da 100 grama badema dnevno moze umanjiti nivo holesterola u krvi za 14%.

3. Hrani mozak

Pomaže u razvoju modžanih celija, podiže nivo intelekta što je svakako veoma važno za sva starosna doba. U mnogim kulturama širom Azije vekovima se bademovo ulje i  semenke koriste za bolju koncentraciju i pamćenje.

Dokazano je da se njihovim konzumiranjem svakog jutra povećavaju kognitivne sposobnosti, a pored toga doprinose i boljem zdravstvenom stanju našeg nervnog sistema a naročito za decu u razvoju.

4Povoljno utiče na srce

Zdrave masti kojima badem obiluje, bitne su i za pravilno funkcionisanje srca. Monozasićene masnoće i kalijum zastupljeni su u ovoj semenki u značajnoj količini, a pored njih i vitamin E koji je snažan antioksidans.

Stoga se preporučuje da ga konzumiraju svi koji imaju srčane tegobe ili imaju urođen rizik od dobijanja kardiovaskularnih bolesti.

Takođe prisustvo magnezijuma u bademima umanjuje mogućnost nastanka srčanog udara. Folna kiselina pomaže da se smanji nivo masnih naslaga u arterijama, sto je bitno u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

5. Kalijum u bademu reguliše krvni pritisak

Zbog značajnog iznosa kalijuma u bademu, on je dobar za smanjenje krvnog pritiska koji je izazvan povećanim nivoom natrijuma u krvi.

BioCapillary kapi za cirkulaciju -728x90

6Sprečava nastanak dijabetesa tipa 2

Svakodnevna konzumacija badema utiče na smanjenje porasta šećera u krvi nakon obroka jer podstiče osetljivost organizma na insulin (hormon koji reguliše nivo glukoze u organizmu).

Iz istog razloga, upotreba badema kod osoba koje vec boluju od dijabetesa moze u određenoj meri smanjiti potrebe za veštackim insulinom.

7. Koristan za mršavljenje

Konzumiranje i male količine badema brzo razvija osećaj sitosti, uspešno zadovoljava apetit i umanjuje želju za prejedanjem. Zbog toga se i preporučuje osobama koje su na dijeti i zele da smršaju.

8. Bademovo ulje sadrži fenilanin koji je odličan za nervni sistem.

9. Bademovo ulje za kožu lica

Bogato je vitaminima, što je za kožu posebno važno, i to naročitovitaminom E, A, D i B, obiluje kalijumom, a takođe je i snažan antioksidans.

Bademovo ulje je takve strukture da ga koža brzo upija, ne ostaju masni tragovi a preporučuje se i za skidanje šminke. Osim što ima funkciju ublažavanja i smanjenja iritacija i upala, bademovo ulje takođe, ujednačuje ten, regeneriše oštećene ćelije kože, ali pre svega se izvdaja po tome što dubinski hidrira kožu čineći je mekšom, i ima izrazit anti-age učinak.

Treba koristiti losion i kreme koje sadrže bademovo ulje jer su one najprirodniji način da zadržite lepotu i elastičnost kože. Proizvodi na bazi ovog ulja se lako nanose i lagano absorbuju na koži.

To pomaže da se očuva ravnoteža i vlažnost kože, kao i da se smanje manje iritacije kao npr. svrab, suva koža, psorijaza i ekcemi. Budući da sadrži cink koji pomaže u zarastanju rana, ovo ulje na koži lica može ublažiti manje opekotine i druge povrede.

Takođe ono je bogato mononezasićenim mastima, koje regenerišu ćelijsku membranu i čuvaju kožu od starenja. Deluje kao prirodni ovlaživač koji lako pomaže u izjednačavanju tena i omekšavanje kože lica. Za suvu kožu lica dodajte nekoliko kapi ovog ulja u dnevnu  kremu koju inače koristite.

Ovaj preparat za blagi piling lica na bazi bademovog ulja  svakako treba da probate.

Sitno izmrvite nekoliko badema, pomešajte ga sa nekoliko kapi bademovog ulja i maslinovog ulja. Nanesite smesu na lice i nežnim pokretima ruke utrljavajte sve dok ne pokrijete kompletan deo. Ostavite da koža upije ulje, a ostatak maske isperite mlakom vodom. Lice će biti čisto, glatko i svetlo, jer će mrtve ćelije kože lica nestati.

Takođe protiv bora je najbolje koristiti preparate na bazi badema i ulja, jer sadrže visok nivo vitamina E, koji ne samo da sprečava nastanak bora već ublažava postojeće. Nežno ga utrljajte na lice svaki drugi dan pred spavanje. Svojim sastavom, ono je u mogućnosti da kožu revitalizuje i učini je mladalačkom. Vraća koži  mladalačku svežinu, čvrstinu i elastičnost.

Ukoliko imate  probleme sa flekama, ulje badema zauzima prvo mesto od svih prirodnih preparata kao posvetljivač tena, fleka na koži i melem koji ublažava tragove od ožiljaka. Ublažava crvenilo pa cak i izjednačava kožni ten.

Za problem podočnjaka, pravo rešenje je bademovo ulje pomešano sa medom. Smesu lagano nanosite na kožu ispod očiju, nežno masirajući podstičete bržu prokrvljenost i na taj način koža postaje svetlija, a nadutost nestaje. Ili pomešajte jednake količine bademovog ulja i mleka u prahu.

Nanesite je na predeo ispod očiju i ostavite da se osuši. Potom isperite lice mlakom vodom i nanesite kremu za lice. Ponavljajte ritual nekoliko puta sedmično, dok ne dobijete željeni efekat.

BioCalendula biljna krema za ekceme

Za kožu sa aknama pomešajte 1 kašiku bademovog ulja  sa 2 kašike meda i nežnim pokretima ruke pažljivo uradite masažu lica. Ostavite masku na pola sata, zatim isperite toplom vodom i osušite kožu lica mekom tkaninom. Ovo je dobro sredstvo koje takođe sprečava nastanak novih akni.

10. Za duge i guste trepavice

Lek za duge i guste trepavice leži u nekoliko kapi vitamina E i bademovog ulja. Nanosite ovu tečnost na trepavice u roku od mesec dana i videćete da su vaše trepavice narasle, postale gušće i sjajnije.

11. Balzam za usne od bademovog ulja

Ako imate ispucale usne i želite da ih učinite mekim i privlačnim napravite svoj prirodan balzam za usne od bademovog ulja tako što ćete izmešati čisto bademovo ulje i malo meda. Ostavite mešavinu da se stegne u frižideru i koristite ovaj balzam kad god osetite da su vam usne suve.

Zavodljive usne ćete imati ukoliko jednom nedeljno koristite piling na bazi bademovog ulja i nekoliko kapi soka od limuna. Mrtve ćelije će nestati, boja usana će se izjednačiti, a vi ćete imati efekat punih, nabujalih usana.

12Parfemi koji se danas nude na tržištu u 90% slučajeva u svom sastavu poseduju aromu badema ili samo bademovo ulje. Za parfemisane sastojke isključivo se koristi aromatično ulje gorkog badema, dok je ulje slatkog badema bez mirisa i koristi se u kozmetici i medicini.

Bademovo ulje  koje se koristi kao sastojak za proizvodnju parfema, odiše gurmanskim mirisom marcipana sa nijansom zrele višnje. Ulje badema se koristi u aromaterapiji koja pomaže u ublažavanju stresa i opuštanju mišića.

13. Bademovo ulje za jaču i snažniju  kosu

Ukoliko imate suvu i oštećenu, beživotnu kosu, korišćenje preparate koji sadrže ovo ulje je neizostavno. Bademovo ulje sadrži visoku količinu magnezijuma, kao i srodne hranljive sastojke u vidu nezasićenih mono masnih kiselina, kao i vitamina A, D B1, B2 i B6 koji su neophodni da kosa bude jaka.

Bademovo ulje za kosu je nezamenljivo jer sadrži dovoljno proteina da vašu kosu održi mekom i zdravom. Ono jača dlaku, sprečava lomljenje kose. Ukoliko imate problema sa opadanjem kose i proređivanjem dlake, uključite masažu kože glave koja podstiče cirkulaciju, a hranljive materije badema čine kutikulu mekšom i jačom.

Takođe bademovo ulje ima i lekovita svojstva za kosu, hrani i hidrira kožu glave i pomaže u otklanjanju peruti. Svojim delovanjem ono briše mrtve ćelije kože i osigurava sjajniju i zdraviju kosu.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

14. Bademovo ulje za mekšu kožu tela

Za suvu kožu tela  koristite bademovo ulje jer brzoeliminiše suvoću i perutanje. Nanosite ga češće na sve ogrubele delove tela (pete, laktove, kolena) i masirajte dok koža ne omekša. Korišćenjem masaže sa bademovim uljem jačaju se mišići i  poboljšava cirkulacija krvi.

Takođe bademovo ulje  svojim sastavom hidrira kožu i održava je elastičnom, tj. koža može da se dovoljno rastegne, a da se izbegne pucanje. Tako može učiniti da se strije smanje i posvetle ili da na  njih delujemo preventivno. Proizvod na bazi maslinovog i bademovog ulja su efikasni u trudnoći, za vreme i nakon držanja dijeta, kao i u fazi puberteta kada telo dobija drugi oblik. Odličan je i za celulit.

15. Bademovo ulje za zdrave i jake nokte

Da bi vam nokti bili jači i zdraviji, koristite organsko bademovo ulje. Svaki put kad koristite bademovo ulje za lice masirajte nokte i zanoktice ovim uljem. Ulje badema sadrži kalijum i cink, koji prirodno hrane nokte, hidriraju ih i čine jakim, što znači da će se teže lomiti i listati. Ulje od badema noktima daje i sjaj.

16. Bademovo ulje kao zaštita od sunca

Bademovo ulje štiti od UV zraka koji mogu izazvati bore na licu, opekotine, starenje i rak kože. Ono je prirodan način da zaštitite lice od UV zračenja. Takođe, ovo ulje u velikoj meri usporava proces starenja.

17. Bademovo ulje kao krema za stopala

Pošto je blago i nije masno odlična je alternativa za kreme za stopala i ruke. Koža ga lako upija. Bademovo ulje ima i divan miris. Pošto sadrži cink, lako oporavlja ispucalu kožu na rukama, stopalima i svim delovima tela.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar