PUNJENI SVINJSKI KARE U BELOM VINU

Za punjeni svinjski kare iskrčkan u belom vinu potrebna su dva sata, pa je ovaj specijalitet namenjen samo onim najstrpljivijima. Međutim, samo oni i njihovi najdraži biće u mogućnosti da uživaju u neponovljivom ukusu ovog jedinstvenog jela.

punjeni svinjski kare

Sastojci:

750 grama svinjskog karea
2 kruške
1 limun
2 zemičke
50 mililitara mleka
50 grama putera
1 jaje
1 žumance
peršun
2 lente dimljene slanine
1 glavica luka
nekoliko lovorovih listova
2 kašičice mešavine začina
200 mililitara belog vina
koren paštrnaka
1 šargarepa
listovi celera
50 grama suvih šljiva bez semenki
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Oljuštimo kruške, isečemo ih na kocke i stavimo u dublji sud. Limunovim sokom prelijemo kruške da ne bi pocrnele. Zemičke iseckamo na kocke, stavimo u činiju i prelijemo mlekom.

Zasečemo svinjsko meso na nekoliko mesta kako bi dobili ravnu površinu za rolovanje. Istučemo meso, posolimo, pobiberimo i poprskamo mešavinom začina. Uvijemo kako bi bolje upilo začine.

U dublji sud stavimo puter, žumance, jaje i mešamo kašikom. Potom dodajemo sitno seckani peršun i omekšale kocke zemičke. Šljive sitno iseckamo i dodamo u sud sa kruškama. Potom šljive i kruške dodamo u sud sa puterom i jajima i mešamo kašikom.

Na dasku za sečenje stavimo meso i na njega nanesemo prethodno spremljen fil. Uvijamo meso u rolat, uvijajući i krajeve da ne iscuri fil. Pričvrstimo rolat koncem, uvijemo u nauljenu aluminijumsku foliju i stavimo u tepsiju za pečenje.

Glavicu luka sitno iseckamo i pržimo u tiganju sa zagrejanim uljem. Kada luk omekša, dodamo slaninu iseckanu na kocke. Šargarepu sečemo na tanke krugove, koren paštrnaka na polukrugove i dodamo ih u tiganj s lukom. Dodamo i lovorove listove i iseckane listove celera. Posolimo, pobiberimo, sipamo belo vino i 200 mililitara vode.

Sklonimo tiganj sa šporeta i sadržinu prespemo u tepsiju sa mesom. Pečemo 60 minuta na 200 stepeni. Ispečeni rolat izvadimo iz tepsije, skinemo foliju i konac, sečemo rolat na konac, sečemo rolat na parčad i stepenasto ređamo na činiju za serviranje. Uz ovo jelo kao prilog može se servirati bareno povrće.

Prijatno!