HRABRI MEŠTANI

Selo Sevce, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara, u najjužnijoj enklavi na jugu Kosova i Metohije, prema rečima meštana, najsigurnije je za Srbe u južnoj pokrajini.

 

Ovo selo etnički je čisto srpsko, ograđeno je planinama koje ih štite od nenadanih upada, a sami meštani su jedinstveni i složni i kažu važe za “opasnije”.

sevce

Od ulaska Kfora na Kosovo i Metohiju, iz tog sela od Albanaca je nastradalo desetak ljudi, ali nikome se to nije desilo u Sevcu, već u okolnim selima i Štrpcu.

I sada se dešava da im ROSU noću vrše iznenadne upade, pod izgovorom da traže oružje ili hapse nekoga. Na te upade reaguju tako što svi izađu na ulice, pripadnicima ROSU se suprotstavljaju žene jer, navode, ženama ne smeju da uzvrate.

U selu, sem crkve i par kafića nema nijedne institucije, kao ni pošte, niti doma zdravlja tako da se dešavalo da su uskim planinskim putem, kada padne sneg i trudnice na rukama uvijene u ćebad nosili na porođaj u Štrpce koje je udaljeno sedam kilometara od sela.

Najviše se bave poljoprivredom i stočarstvom, a neki rade i u “Skijalištu Srbije”, na održavanju ski centra Brezovica, turističkog centra na severozapadnoj strani planine Šare u opštini Štrpce, koji je udaljen oko 15 kilometara od sela, a nalazi se na nadmorskoj visini od 2.500 metara.

Praznične dane provode veselo, složno, zajedno, posećujući jedni druge, a u selu živi i Filip Šubarić – glumac iz filma “Enklava”, koji živi sa majkom, trojicom braće, dok su u kući pored baba, deda i stric.

“Sevce je možda najsigurnije mesto u opštini Štrpce, jer ovde nema Albanaca. Imamo dva kafića gde idem sa drugarima i idemo u školu u Štrpce, jer srednju školu nemamo u Sevcu”, kazao je Šubarić za Tanjug.

Dodaje da njegov običan dan izgleda tako što ujutru ide u školu, posle škole na skijanje kada je zima, a kada nema snega ide u prirodu da se prošeta.

Kako navodi, praznične dane provodi sjajno, sa porodicom, prijateljima, komšijama, sa kojima popiju po neku rakiju, malo izađu, ali sve to nakon što ispoštuju sve običaje koji su vezani za proslavu Božića.

Ističe da se bez obzira na sve ne bi selio u centralnu Srbiju, jer voli taj kraj i dodaje da planira da kada završi srednju školu upiše glumu.

“Voleo bih ovde da ostanem i da se bavim glumom i želeo bih da ovde imam svoju porodicu i da nastavim život ovde. Mislim da je to moguće”, kaže Šubarić.

Tekst i foto: Tanjug