IDEJAMA DO ZAČINA I ZDRAVE HRANE

Poljoprivreda je grana privrede koja je nastala još u najranijim čovekovim danima. Zemljoradnja i stočarstvo su u svojoj biti ostali nepromenjeni, jer je poenta oduvek bila iskoristiti kapacitete životinja i biljaka i dobiti hranu.

 

Naravno, modeli koji su služili kao pristup poljoprivredi su se znatno menjali. Menjali su se načini obrade zemlje, ali i sredstva kojima se zemlja obrađivala. Tako je dvadeseti vek doneo najviše promena, jer je tada poljoprivredna mehanizacija doživela procvat.

Na kraju krajeva, novo vreme vratilo se i nekim ranijim metodama. Folije za plastenike su izum koji je i najprostije poljoprivredne kulture uzdigao do nivoa neprocenjive vrednosti. Plastenici su danas u proizvodnji povrća gotovo neprevaziđeni. Korišćenje sunčeve energije i zadržavanje toplote ispod folije za plastenik, čini da povrće jedemo i kada mu je vreme i kad nije. U tom smislu još jedan izum došao je kao šlag na tortu. Reč je o sistemu „kap po kap“.

Šta je to sistem kap po kap?

Sistem kap po kap je način navodnjavanja biljaka, tako što se voda pušta direktno u zonu korena. Suština ovog navodnjavanja je da ne pokvasi celu biljku, već da minimalnim količinama vode postigne dobar učinak. Sistemi kap po kap često se montiraju u plastenicima ili kućnim baštama za začinsko bilje. Kap po kap može navodnjavati i čitave plantaže.

U čemu se ogleda praktičnost?

Proizvođači koji se bave zemljoradnjom znaju da je proces navodnjavanja često naporan i dosadan. Razvlačenje cevi, creva ili montiranje prskalica svaki put kada je potrebno navodnjavati baštu nije najpraktičniji posao. Sistem kap po kap se na parcelu postavlja samo jednom, a nakon što se isprogramira, on može ubrizgavati taman onoliko vode koliko je neophodno. Kada izvrši svoju misiju, automatiozvani sistem prestaje sa navodnjavanjem, do sledećeg procesa. Indikativno je da se biljke koje se zaliva na ovakav način, ponašaju značajno progresivnije, pa su veće, nabujalije i daju bolje proizvode i plodove. Pri ovakvom zalivanju list ostaje suv, pa se smanjuje rizik od javljanja bolesti kakva je plamenjača.

Nekoliko pogodnosti sistema kap po kap

Kada govorimo o benefitima koje nudi ovakav sistem, moramo uvrstiti sve ono što može uštedeti i vreme i novac. Ali ponajviše resurse. Zbog toga je veoma bitno pomenuti da se sistemom kap po kap najpre štedi voda. Navodnjavanjem isključivo korena, svaka biljka dobija adekvatnu količinu vode, a pritom se resursi ne rasipaju.

Možda najvažnija stvar u procesu rasta biljaka jeste ravnomernost. Ravnomerno zalivanje svih biljaka u jednom zasadu čini da se one razvijaju gotovo istom brzinom i na isti način. Sistem kap po kap ne zahteva nikakvo posebno održavanje, pa kad se jednom postavi, minimalne su promene na kojima treba raditi. S obzirom na to da se ne vlaži okolna površina zemlje, ne razvijaju se korovi. Suzbijanje korova prevencijom, mnogo je bolje nego prskanje ili uništavanje korova.

Đubriva i prehrane biljaka ovim sistemom veoma se lako obavljaju, a umesto zemlje ponekad se koriste i granule u kojima se koren razvija. Prehranjivanje biljke vrši se vodotopivim hranivima, a taj proces naziva se fertirigacija. Na koncu, bitno je pomenuti da pre nego što uđete u proces proizvodnje, dobro ispitajte koje mogućnosti nosi savremeno doba.