NESVESNOST DOBROČINSTVA

Na pitanje šta je hrabrost, odgovor je pokušao da pruži Den Milmen, poznati autor više knjiga iz oblasti popularne psihologije i samopomoći. On to čini pričom o ljubavi brata prema sestri, koja je teško bolesna.

 

„Znači, mislite da sam hrabra?“ – upitala je.

„Da, mislim da jeste.“

„Možda i jesam. Ali, to je zbog toga što sam imala predivne učitelje. Ispričaću Vam o jednom od njih.

šta je hrabrost

Pre mnogo godina, dok sam radila kao volonter u bolnici Stenford, upoznala sam devojčicu po imenu Liza, koja je bolovala od jedne veoma retke bolesti.

Ispostavilo se da je jedina mogućnost da ozdravi bila ta da joj se transfuzijom da krv njenog petogodišnjeg brata, koji je na neki neobjašnjiv način uspeo da preživi istu bolest, tako da su se u njegovom organizmu stvorila antitela koja mogu da savladaju tu opaku bolest.

Lekar je njenom malom bratu objasnio kakva je situacija i pitao ga da li želi da da krv za svoju sestru.

Dečak je posle samo jednog trenutka, duboko uzdahnuo i rekao:

– OK, spreman sam ako će to spasiti Lizu.

Dok su vršili transfuziju, ležao je u krevetu pored svoje sestre i smešio se. I ostali su se smešili gledajući kako se devojčici vraća boja na obrazima. Onda je njegovo lice pobledelo i sa njega je nestao smešak. Pogledao je u lekara i drhatvim glasom upitao:

– A hoću li odmah početi da umirem?

Pošto je bio mali, dečak je pogrešno shvatio doktora, mislio je da će sestri dati svu svoju krv. Da, naučila sam šta je hrabrost, jer sam imala dobre učitelje.“

_______________________________________________________

Den Milmen (rođen 22. februara 1946.) je bivši šampion sveta u gimnastici na trambolini, univerzitetski profesor, instruktor borilačkih veština, učitelj i autor četrnaest knjiga iz oblasti samopomoći, prevedenih i objavljenih u mnogim zemljama, od kojih je najpoznatija delimično autobiografska novela „Put mirnog ratnika“. Ova novela je adaptirana u dugometražni nagrađivani film, Peaceful Warrior (2006) u režiji Viktora Salve sa Nikom Noltom u glavnoj ulozi.