PRAZNOVERICE O OČIMA

Neki od svetskih naroda razvili su sujeverja o titranju oka i već vekovima tumače šta bi moglo da znači kada oko iz nepoznatog razloga počne da „igra“. Kinezi su u ovom tumačenju otišli najdalje od svih!

 

Nehotično titranje oka naziva se miokimija i ova pojava dešava se pod određenim uslovima, a obično posle nekog vremena ona prestaje.

sujeverja o titranju oka

S obzirom na to da je ovo stanje neprirodno i ne može se kontrolisati ljudskom voljom, mnogi narodi su tokom vekova razvili različita sujeverja kad je reč o miokimiji.

Neki od njih išli su toliko daleko da titranjem očiju, u zavisnosti od toga da li „igra“ desno ili levo oko, objašnjavaju šta to treba da znači ili predstavlja najavu nekog dešavanja koji će se dogoditi u budućnosti.

1. Kina

Kinezi su u sujeverjima oko titraja očiju otišli najdalje od svih naroda. Kod njih je najvažnije u koje doba dana se ovo dešava, kao i da li je u pitanju desno ili levo oko.

Zbog lakšeg objašnjenja, tumačenje ovog sujeverja kod Kineza prikazujemo sledećom tabelom:

VREME

LEVO OKO

DESNO OKO

23h – 01h

Posetiće vas neko iz visokog društvaDobićete poziv za neku zabavu ili gozbu

01h – 03h

Desiće vam se neka brigaNeko misli na vas

03h – 05h

Doći će vam gost iz dalekaOčekuje vas srećan događaj

05h – 07h

Posetiće vas neko posebanSve će ispasti kako valja

07h – 09h

Posetiće vas prijateljPredstoji vam lakša povreda

09h – 11h

Očekuje vas zabavaPrepiraćete se sa nekim

11h – 13h

Popićete vinoZadesiće vas neka katastrofa

13h – 15h

Ostvariće vam se planoviPredstoje vam srećni momenti

15h – 17h

Uskoro ćete izgubiti nešto novcaRazmišljaćete više o osobi koju volite

17h – 19h

Neko će vas posetitiIći ćete u posetu nekome daleko

19h – 21h

Neko će vas posetitiPrisustvovaćete nekom velikom skupu

21h – 23h

Neočekivani susret sa nekim koga poznajeteOprez, mogli biste imati neke probleme vezane za sud

2. Indija

U Indiji, sujeverje oko očnog damara suprotno je od kineskog i zasniva se na oku koje titra, polu i delu oka koji se pomera.

Tako je titranje desnog oka dobar znak, što bi moglo da nagovesti pozitivne vesti, zaradu ili uspeh na neki način. Nažalost, trzanje levog oka je loš znak, ali to samo važi za muškarce, dok za žene to i dalje predstavlja dobar signal.

U Indiji postoji pet sujeverja koja se odnose na deo oka koji se nenamerno pomera. Trzanje zenice levog oka je znak dobre sreće, titraj srednjeg oka signalizira dobitke povezane sa novcem, levi kapak pokazuje da će taj proći kroz neke teške trenutke. Ako se donji kapak levog oka pomera, onda će doći do neplaniranog trošenja novca, a ako igra leva obrva onda će njenog vlasnika obradovati prinova u porodici ili će čuti neke druge pozitivne vesti.

3. Afrika

Među Afrikancima koji praktikuju određeno sujeverje oko titranja oka su Kamerunci i Nigerijci. U Kamerunu, trzanje kapka levog oka ukazuje na nešto što će dovesti do plača. Međutim, titranje gornjeg kapka označava iznenadnu posetu. S druge strane, nigerijska sujeverja nalikuju onima u Indiji, pa tako i ovaj afrički narod veruje da „igranje“ levog oka ukazuje na neke loše vesti i nesreću.

4. Havaji

Havajski narod imaj tri sujevjerja o nevoljnom ponašanju oka. Prvo sujeverje tiče se levog oka i to je indikacija da će neki stranac stići u dom te osobe. Sledeće verovanje takođe se odnosi na levo oko, pa ukoliko ono konstantno „igra“ bez nagoveštaja da će uskoro prestati, to je loš znak koji predskazuje smrt u porodici. Međutim, ako nekome od Havajaca titra desno oko, onda je to znak da će porodica uskoro dobiti novog člana.