IZREŽIRANO PREDSKAZANJE

U prošlom veku kolalo je mnogo teorija zavere, a posebno onih u koje je, na ovaj ili onaj način, bio upleten Holivud ili filmska industrija. „Veleizdaja“ je film snimljen davne 1929, ali je predvideo određene događaje koji su se desili kasnije.

 

Ima jedan relativno opskurni film, nepoznat većini, za koji mnogi smatraju da je prorekao Drugi svetski rat ali i 11. septembar. Ime mu je „Veleizdaja“ i snimljen je 1929. godine.

veleizdaja

Reč je o naučno-fantastičnom filmu koji se tada smatrao izrazito važnim, a i danas je bitan deo istoriji kinematografije. Kasnije je objavljena druga verzija – koja nije bila nema i imala je dodatne scene. Time je „Veleizdaja“ postao prvi britanski zvučni film.

Međutim, prva je verzija bila nema i upravo je ta verzija tokom godina opstala (te je uspešno restaurirana). Decenijama je vladalo uverenje kako je samo „nijema“ verzija filma dostupna, a da je verzija sa zvukom trajno izgubljena. Sve se to promenilo kada je kolekcionar filmova iz Vašingtona pronašao u jednoj arhivi.

Na njegovu žalost nije mogao da pronađe ljude koji bi mu pomogli u tome da se traka vrati u prvobitno stanje i uskladišti kako treba. Na kraju je filmove poslao u „Alaska Moving Image Preservation Association“ na Aljasci zato jer je bio uveren da su na filmovima snimci koje imaju veze s Aljaskom (to je procenio iz natpisa na kutijama). Zaposleni institucije bili su nemalo iznenađeni kada su shvatili što su zapravo dobili. Ono što je takođe zanimljivo jeste da što se filma tiče nitko ne zna baš mnogo (ili ne razume) o samom zapletu.

Gledaoci su svesni da se radnja odvija u „futurističkoj“ 1940. godini, i opisuje razdoblje kada se priprema teren za Drugi svetski rat. Film se zasniva na drami pacifističkog pisca imena Noel Pemberton-Biling i ne samo da predviđa zračno bombardiranje civila tokom tog rata već i terorističku bombu koja raznese američki soliter.

Nakon što su na Aljasci restaurirali film i pogledali ga objavili su izveštaj o onome što su pogledali. Priča je sledeća: Svet je podeljen na dve velike supersile – Carstvo atlantskih država (SAD, Kanada i Aljaska) i Federaciju evropskih država s Japanom i Kinom. Postoji i takozvana „liga mira“ – ili protivteža huškačima rata – to je deo filma, kaže izveštaj s Aljaske – koji je najbolji. Pišu o tome i kako u filmu postoje neki seksualni stereotipi utkani u scenario, ali izveštaj tvrdi kako se „i danas“ filmovi prodaju na premisi jakih, zgodnih muškaraca i prelepih putenih žena.

Film je snimljen, prema Pemberton-Bilingovom delu, 1929., a film je režirao Moris Elvi. Premijera je bila devetog oktobra 1929. na sajmu zanata, a u bioskope je otišla mesec dana kasnije. Zvučna verzija je objavljena u SAD-u 13. marta 1930. godine. Nemi film i originalna najava za zvučni čuvaju se u Britanskom filmskom institutu, dok je jedina kopija zvučne verzije filma i dalje na Aljasci.

Izvor: Express.hr