NEOBIČNI IZAZOV

Vinar Tibo Barde napravio je vino iz serije „Igra prestola“. Pri pravljenju ovog vina, on se oslonio na detaljne opise iz knjiga i serije. Izbor sorte je pao na merlo.

 

Približava se veliko finale jednog od najambicioznijih TV projekata u istoriji: poslednja sezona serije Igra prestola koja će uskoro početi da se emituje. U skladu sa ovim važnim međašem u istoriji televizije, jedna francuska vinarija odlučila je da rekreira vino iz serije, i to u skladu sa najvišim enološkim standardima.

vino iz serije igra prestola

Vinar Tibo Barde iz Sen Emilijona u Bordou pre tri godine odlučio je da napravi „ovozemaljsku“ verziju vina iz provincije Dorn u Vesterosu, kontinentu na kome se odigrava radnja serije romana Dž. R. R. Martina „Pesme leda i vatre“. On se oslonio na opise ovog vina iz knjiga i serije, kao i na fiktivnu, ali veoma precizno opisanu suvu, vetrovitu klimu provincije Dorn. Izbor sorte je pao na merlo.

– Projekat je počeo nakon što sam sa prijateljem pogledao samo jednu epizodu serije. Razgovarali smo o tome da bi bilo veoma zanimljivo piti to dornsko vino. Utvrdio sam da na svetu ne postoji ništa slično i odlučio da napravim svoje dornsko vino – govori Barde.

– U seriji ne govore mnogo o ukusu trog vina, ali u knjigama se ono opisuje na mnogo mesta. Nakon čitanja svih knjiga u seriji, imao sam više od četrdeset strana informacija o vinu. Zaključak o ukusu bio je sledeći: to vino je voćno, veliko ali lako za piti, intenzivne crvene boje – rekao je Barde i dodao da je merlo bio logičan izbor.

Pošto je odabrao sortu, Barde je potražio i adekvatan teroar. Grožđe je moralo da raste na pesku, kao na poluostrvu Dorn. Imao je sreće da je našao baš takav vinograd, kao i da leto 2016. bude suvo i vrelo, i vino je stvoreno.

Rezultat ovog istraživanja je impresivan. Dobijene su dve etikete, Dornish Wine Castillon Cotes de Bordeaux Red 2016 i The Imp’s Delight St.-Emilion Red 2016, nazvano po najvećem ljubitelju vina u seriji, Tirionu Lanisteru, koji je u jednoj epizodi rekao da želi da se jednog dana povuče iz burnog političkog života Vesterosa i postane vinar. Ovo vino pravi se bez sulfita, na sasvim tradicionalan način, baš kao što bi se vino pravilo i u Martinovom mitološkom svetu.

Na tržištu već postoji zvanično vino franšize Igra prestola, ali kritičari kažu da se ovo vino ne može ni po čemu porediti sa ovim jedinstvenim projektom vinara iz Bordoa koji je stvorio pravo pravcato vino iz bajke.

Izvor: Vinoifino.rs