OTPALIMA OD VERE NAŠE

Sveti vladika srpski Nikolaj Velimirović uputio je božićni pozdrav svima koji nisu vernici, tj. braći po krvi i jeziku, ali ne i po duhu Božjem.

 

Stanite vi, verni malo u stranu. Vama se obraćamo svakoga Božića. Vi znate šta je milost i istina, pa se samo trudite da time život svoj osvetljavate.

božićni pozdrav

A sad hoćemo da progovorimo reč otpalim od vere naše, barjaktarima bezboštva, braći po krvi i jeziku no tuđincima po duhu i mislima.

Vi zaglušiste svet vikom, da je vera opijum naroda, ali za dokaz toga ne pokazaste od svoje strane ništa drugo do krv, okove i tirjanluk.

Zašto se nikad ne zapitaste: ako je vera opijum za prostake kako se njome opiše najslavniji filosofi: Dekart, Kant, Fehner, Solovjev; i mislioci kao Paskal i Mancioni?

Ako je vera opijum za glupake, kako se tim opijumom zaneše najgenijalniji pesnici: Dante, Šekspir, Milton, Igo, Puškin, Dostojevski, NJegoš?

Ako je vera opijum za dronjave siromahe po selima i gudurama, kako da se kulturni varošani opiju i podignu veličanstvene hramove toj veri u Carigradu i Rimu, u Parizu i Berlinu, u Londonu i NJujorku?

Ako li je vera opijum za sebre i robove, kako za tu veru pođe u smrt car Lazar i car Konstantin, i toliki drugi slavni kneževi i velikaši raznih naroda i jezika?

Ako je vera opijum nepismenih i neukih, kako prihvatiše taj opijum najveći znalci svetski: Kopernik i NJutn i Franklin i Mendeljev i Kruks i Pupin i Oliver Lodž?

Ako je vera opijum za neslavne i prezrene, kako u ime toga opijuma ostaviše krune i gospodarstvo i bogatstvo toliki ljudi i žene i povukoše se u samoću i siromaštinu, da što bolje posluže veri?

Ako je vera opijum za mlade ljude kao što je bio Rastko Nemanjić i Joasaf carević Indijski, kako da se tom opasnom drogom opije mudri i oprezni starac Nemanja?

Ako li kažete, da je vera opijum za stare bake, kako onda objašnjavate da se njom opiše tolike devojke kao:

Irina i Marina i Paraskeva i Efimija i druge, i mnoge druge?

Rečete li, da je vera opijum za plašljive regrute, kako da onda bude opijum i za hrabrog Minina i Požarskog, i Karađorđa i Miloša, i Vašingtona i Garibaldija, i za Foša i Hega, i za najnovije četiri vojvode srpske?

Ako li najzad – pritešnjeni ovim našim pitanjima – uzviknete: vera je opijum za nesocijaliste, ali ne i za socijaliste, mi ćemo vas zapitati: kako onda da se opije verom toliki broj najvećih socijalističkih ideologa i vođa kao što su: Sen -Simon, Oven, Furnije, Makdonald, Henderson, Lansberi i drugi ubeđeni socijalisti i u isto vreme ubeđeni hrišćani?

Ili vi smatrate bezverstvo patentom isključivo slovenskih socijalista? Bakunjina i isteranih ruskih seminarista?

Kažete li, da su veru izmislili bogataši da bi držali siromahe pod svojom vlašću, onda znači, da nikad niste pogledali ni na pećinu Vitlejemsku ni na Golgotu! niti ste čuli za stotine hiljade mučenika Hristovih, na čijem se mučeništvu utvrdila vera u svetu!

O, braćo po krvi i jeziku ali ne i po duhu Božjem, podignite hram Bogu živome, i to najveći što postoji i što je ikada postojao na zemlji. Gle, mnogo, premnogo dugujete vi veri Hristovoj.

Jer da vera Hristova nije ukrotila divlje Sarmate i od njih načinila pitome Slovene, od krvožednih zverova blage ruske ovce, vi nikad ne bi mogli doći do sile i vlasti nad tim narodom. Nego bi prošli kao i drug Spartakus, kad se krenuo da otme vlast od opakih Rimljana, vučjom krvlju zadojenih.

Ne jedan hram na zemlji Slovena, nego svu zemlju slovensku učinite hramom Hristovim. To je misija Slovena. A ono što vi sad radite nije posao Slovena no Sarmata. Bez vere Hristove Sloveni neće biti spasenje svetu no prokaza. U strahu od prokaze svet nas je počeo da ograđuje karantinom.

No, da li ćete vi hteti čuti reč od brata? Zbog stare slovenske nemoći, da se reč brata ne sluša, vama će ova naša reč svakako biti mrska i otužna. Zato bar čujte i primite reč rođaka.

Primite reč onog našeg čestitog rođaka iz Indije, onog slavnog i velemoćnog ubožjaka, Gandija. Pogledajte i vidite čoveka od vere, kako bez vaših nasilnih metoda vlada jednim narodom dva puta mnogobrojnijim od svih Slovena ukupno. I kako ga ljubav narodna štiti bolje nego vas armirana kola s mitraljezima.

Taj Gandi vam je poručio – čuli ste: “dok god u Rusiji vlada bezboštvo i materijalizam, i dok god se Rusija ne oduhotvori, Indija ne može s Rusijom”.

Tako vas eto i Indija stavlja pod karantin a ne samo zapadni kapitalisti. Tako vođ Indije opominje Slovene na pravu liniju, na pravu misiju njihovu.

To vam je Božja opomena kroz rođaka. To vam kao od Boga poručuje rođak Indijac. A brat Sloven vas pozdravlja prošlim i budućim pozdravom čovečanstva: Hristos se rodi!