„ŠVAJCARSKA ISTOKA“

Poznata je po bogatoj kulturi i istoriji, ali većina ljudi ne zna da ova mala mediteranska zemlja ima odlična skijališta. Ne zovu ga bez razloga „Švajcarskom Istoka“, pa evo zašto bi Liban trebalo ozbiljno uzeti u obzir kada je skijanje u pitanju.

 

Skijanje u Libanu je jedna od najbolje čuvanih tajni na svetu, a ova zemlja ima šest odličnih ski-centara, do kojih se brzo stiže iz Bejruta. Dok je najviši vrh na 3.000 metara visine, većina ski-centara se nalazi na visini do 2.500m, a staze se protežu na 200 kilometara, pa za svakog ima ponešto.

odlična skijališta

S obzirom na to da se jedno zimovalište nalazi samo 25 kilometara od mora, skijanje u kombinaciji sa dugim šetnjama po plaži je sasvim moguće.

Mzaar

Najveći libanski ski-centar nalazi se na samo sat vožnje od Bejruta i ima 42 staze na 60 kilometara i 18 liftova. Obronci su idealni i za početnike, a iskusni skijaši bi trebalo da idu do samog vrha planine, gde će naći neke izazovnije staze.

Čedars

Najstariji skijaški region u Libanu u kojem možete skijati do kraja aprila. Idealno je mesto za iskusne skijaše, a postoji samo nekoliko staza za početnike. Hotel White Cedars je idealan za one koji vole pogled na visoke planine u okruženju. Inače, Čedars je prirodni rezervat u kome se nalaze neke od zaštićenih vrsta drveća, manastiri, crkve i sela „razbacana“ po dolini.

Laklouk

Idealno zimovalište ako vaša deca tek uče da skijaju. Porodični centar je prepun tradicionalnih restorana u kojima se služe libanska jela, a u blizini se nalazi legendarna pećina Afka i ambis Balu Bala, čije prirodne lepote i vodopadi hiljadama godina privlače turiste.

Kvanat Bakiš

Zimovalište poznato po neverovatnom kvalitetu snega i manjku gužve. Polovina staza je namenjena početnicima, a u pitanju je malo skijalište sa samo 5 kilometara staza, pa se ne možete izgubiti.

Tu su još Zaarour klub i Fakra klub, odnosno zimovališta koja predstavljaju privatne posede poznate po svojoj ekskluzivnosti i nisu otvoreni za masovni turizam.

Izvor: B92.net