ŽIVOT NARODNE IGRE

Ako sve pripreme budu uspešne, za Sretenje ćemo imati šest do sedam koreografija u izvođenju iskusniih igrača, kaže umetnički direktor KUD „Mokra Gora“ Milovan Velimirović.

 

U sastavu Kulturnog centra „Stari Kolašin“ u opštini Zubin Potok radi KUD „Mokra Gora“ koji je pod rukovodstvom umetničkog direktora Milovana Mikija Velimirovića proputovao po Evropi predstavljajući srpski folklor.

kud mokra gora

Ove godine kulturno-umetničko društvo proslavlja 80 godina rada, trajanja i neprekidnog negovanja narodnih igara. Jubileju se iskreno raduju svi članovi od Velimirovića pa sve do mališana uzrasta od četiri-pet godina.

Milovan Velimirović je kao koreograf poznat na Kosovu i Metohiji, i u drugim delovima Srbije, republici Srpskoj jer sa KUD-om često gostuje na raznim manifestacijama. Ovaj energični koreograf je autor brojnih igara ne samo za KUD „Mokra Gora“. Njegove koreografije igraju i druga kulturno-umetnička društva kao što su „Kozara“ iz Prijedora, „Vrelo“ iz Šipova, „Petar Karađorđević“ iz Mrkonjić Grada, KUD „Una“ iz Novog Grada i tako dalje.

velimirovic djukic

Velimirović u razgovoru s našom novinarkom

Velimirović je jedanaest godina radio kao koordinator koreografa Kosova i Metohije gde je nastojao da objedini brojne koreografije i rad društava.

Mikija Velimirovića sreli smo užrbanog u galeriji Kulturnog centra u Zubinom Potoku. Odmah posle pozdrava počinje da nam priča o pripremama za jubilej koji će ove godine biti proslavljen.

– Imamo četiri garniture igrača. Tu su najmlađi, prvi pripremni ansambl, drugi pripremni ansambil i prva postva folklora. Imamo i jednu grupu veterana koji dolaze da igraju rekreativno. To su starije generacije iz Zubinog Potoka, Zupča, Varaga, Gazivoda… – kaže Velimirović.

– Ako sve pripreme budu uspešne, za Sretenje ćemo imati šest do sedam koreografija u izvođenju starijih iskusnijih igrača. Svakog ponedeljka i četvrtka u Kulturnom centru prodefiluje oko 70-80 igrača na probama. Imamo sve što je potrebno i nadamo se da će se sve odvijati po planu, kaže on i dodaje da ima veliku podršku i pomoć u radu od Dragana Markovića Palme iz Jagodine i Stevana Damjanovića iz Ivanjice – otkriva Velimirović.

Velimirović napominje da Zubinom Potoku nedostaje sopstvena televizija i da ima podršku za takav projekat, ali da su problem kvalitetni kadrovi.

– Prijatelji iz drugih delova Srbije su spremni da pomognu na sve načine, ali videćemo – kaže naš sagovornik, okupiran poslovima oko proslave 80 godina postojanja KUD-a „Mokra Gora“.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić