OSAM DECENIJA

Svečani jubilej, osamdeset godina filma „Prohujalo sa vihorom“, širom SAD biće obeležen na nesvakidašnji način. Poslednjeg dana februara prikazivaće se u svakom gradu koji ima bioskopsku salu.

 

Holivud je odlučio da svečano obeleži osam decenija od premijere filma „Prohijalo sa vihorom“, tako što će ga 28. februara prikazivati u svim gradovima koji imaju bioskopske sale, piše „Njujork tajms“. Pošto je to radni dan, film će biti još jednom na repertoaru širom SAD 3. marta.

prohujalo sa vihorom

Legendarni film, snimljen prema istoimenom romanu Margaret Mičel, osvojio je osam Oskara, a bio je nominovan za još pet i, ako se obračuna prihod koji je ostvario 1939. godine prema aktuelnoj vrednosti dolara, to je film koji je zaradio 3.785.107.801 dolara, što ga čini najkomercijalnijim u istoriji američke sedme umetnosti.

Film je 1982. godine uključen, zbog svog kulturnog značaja u „državni filmski registar SAD“ dok ga je Američki filmski institut uvrstio na listu 100 godina 100 filmova.

Prohujalo sa vihorom (Gone With the Wind) režirao je Viktor Fleming koji je tek na polovini snimanja filma angažovao englesku glumicu Vivijan Li da igra junakinju Skarlet O’Haru.

Inače pre nje je najozbiljnija kandidatkinja bila Polet Godar.

Partner harizmatične Vivijan bio je Klerk Gebl, pošto je Gari Kuper odbio da igra Reta Batlera. Kuper je tada izjavio da će to biti: „Najveći neuspeh u istoriji Holivuda“.

Za ulogu Skarlet prijavilo je 1.400 glumica, pa i Olivija de Hevilend, koja je ipak dobila važnu ulogu Melani. Olivija je jedna od retkih živih članova ekipe filma i ima 102 godine.

Film je počeo da režira Džordž Kjukor, snimio je 17 minuta, ali je napustio film jer je smatrao da scenario „ne funkcioniše kako treba“.

Heti Mek Danijel je bila prva crna glumica koja je bila nominovana za Oskara, koji je i dobila za najbolju žensku sporednu ulogu Skarletine dadilje Memi.

Prva verzija filma je trajala više od četiri i po sata, a kasnije je skraćena za 48 minuta.