BELO DRVO BREZA

Kako nam drvo Breza (Betula pendula) pomaže zdravlju? Da li postoje lekovita svojstva drveta breze? Kako da napravite prirodni sok od breze koji se koristi za lečenje?

Breza je drvo koje se u narodu naziva i bela breza, brizovina, metlika, obična breza, žalosna breza. Starim Slovenima i Keltima breza je bila veoma važno drvo, smatrala se svetom jer je isterivala zle duhove, zbog čega su se od njenog drveta pravile i kolevke. Za Indijance breza predstavlja magično drvo, kao i u Indiji i Sibiru.

Lekovita Breza (Betula pendula) – lekovita svojstva drveta breze

Poznati italijanski lekar Mattiola (16. vek) brezom je uspešno lečio bubrežni kamen pa je nazvana evropskim stablom protiv bubrežnih bolesti.  Mnogim  vojnicima su u Američkom građanskom ratu kora, semenke i sok breze spasili život.

Ime drvo mudrosti dobila je po brezovoj šibi kojom su učitelji kažnjavali lenje učenike u srednjem veku.

Lekovita svojstva breze se kriju u kori, pupoljcima, listovima koji se suše na suncu pa čak i prirodnim sokovima ovog drveta. Breza sadrži mnoge kiseline, flovonoide, a tu su još betulinol, tanini, saponi.

Listovi breze sadrže visoke koncentracije tanina, saponina, gorkih materija, ali i kiseline, smole, vitamin C. U manjim količinama sadrže i eterično ulje, kao i mineralne sastojke kalijumovu so i kalcijum. Eterično ulje lisnih pupoljaka posebno je važno jer povoljno deluje na disajne puteve, a dobija se destilacijom, uz pomoć vodene pare.

Šta sve možemo lečiti pomoću breze?

1. Bolesti urinarnog trakta i bubrega. Betulinska kiselina koja se nalazi u brezi ima antibakterijska i diuretska svojstva što je čini idealnim lekom za bolesti bubrega i urinarnog trakta. Breza se smatra jednim od najboljih prirodnih diuretika jer ima sposobnost da stimuliše odstranjivanje tečnosti iz organizma bez da iritira bubrege i ima veoma blag nadražajni efekat na organe.

Bubrežni kamenac. Sok od breze se smatra jednim od najdelotvornijih prirodnih lekova za kamenje u bubrezima. Biljni sok breze se uglavnom dobija tako što se useče drvo u kasnu zimu ili početkom marta. Dobijeni sok je neophodno piti nekoliko puta tokom dana, po jednu čašu. Sok od breze možete zameniti i čajem od kore breze. Izmešajte kašičicu sušene kore sa čašom vode, ostavite da kuva pet minuta. Pijte tri čaše dnevno.

Pesak u bubrezima. Ako imate tendenciju ka stvaranju peska u bubrezima i predispozicije za formiranje kamenca trebalo bi da pijete čaj od listova breze i to tri šolje dnevno.

2. Proliv i kolitis. Ako imate proliv ili inače previše tečnu ili previše tvrdu stolicu uzrokovanu nekim drugim bolestima trebalo bi da pijete čaj od brezine kore tri puta u toku dana.

3. Bolesti jetre. Čaj od listova breze može pospešiti produkciju žuči kao i bolje varenje hrane te ublažiti mnoge nuspojave lošijeg rada jetre kao što su nadutost, gasovi, loša probava. U tom slučaju posle svakog obroka popijte čaj od suvih listova breze.

4Zadržavanja tečnosti u organizmuZa ovaj problem napravite čaj od dve kašičice sušenih listova breze sa par kapi limuna i pijte dva puta dnevno po jednu šolju. Na isti način možete ublažiti probleme sa bubrezima i srčanim obolenjima jer na taj način pospešujete akumulaciju tečnost u telu.

5. Gojaznost. Breza se dugo godina koristi kao pomoć pri mršavljenju. 50 g brezine kore kuvajte pet minuta u 1 litri vode i pijte šest kašika ovog napitka dnevno. Na isti način upotrebljavajte ako želite da se rešite celulita.

6. Artritis i osteoartritis. Ako imate problema sa ovim bolestima zbog kojih su vam zglobovi otečeni, dva – tri puta dnevno pijte po šolju čaja od suvih listova breze.

7. Povišen krvni pritisak. Upravo zbog diuretskih svojstava čaj od breze je veoma delotvoran u snižavanju povišenog krvnog prtiska. Napravite čaj tako da šoljom vode zalijte pola kašičice suvih listova breze. Pijte 2-3 puta dnevno.

8. Holesterol. Zato što je bogato taninima ovo drvo je veoma delotvorno i u snižavanju povišenog lošeg holesterola u krvi. Tanini deluju tako da razlažu i apsorbuju holesterol iz krvi. Tretman je jednak kao i za povišen krvni pritisak.

9. Podmlađuje i jača organizam. Čaj od pupoljaka i listova preporučuje se ubrzavanje zarastanja rana i podmlađuje tkivo. Istovremeno, čajevi od listova i pupoljaka uspešno podmlađuju tkivo i ubrzavaju zarastanje čak i dubokih rana bez ožiljka. Od pupoljaka i listova breze priprema se čaj, ali bez kuvanja!

Jednostavno se prstohvat pupoljaka i listova prelije šoljom vrele vode a zatim proceđeno pije. Ovako dobijen čaj pokazao se kao jedan od najboljih prirodnih diuretika.

10. Spoljašnja upotreba breze. Čaj od brezine kore može se koristiti za dezinfekciju i zacelenje jer ima antiseptičko i antiperspirantsko svojstvo. Stavite 1 kašiku sušene brezine kore u šolji vode i ostavite da stoji 20 minuta. Ovom vodom ispirajte ranu i koristite kao oblog. Čajem od breze možete isprati usnu duplju ako vas bole krajnici ili vam je upaljeno grlo, a na taj način možete lečiti i čireve u ustima ili afte.

Primena breze u narodnoj medicini

Breza se koristi kod mnogih oboljenja: problema sa urinarnim traktom, gihta, reume, gripa, prehlade, bolesti jetre i mnogih drugih zdravstvenih tegoba.

Čaj od breze za urinarne infekcije

Čaj od brezinog lišća se od davnina koristi u narodnoj medicini. Koristi se kod problema sa reumom, gihtom, vodenom bolesti, kod raznih osipa na koži. Dve čajne kašike svežeg ili suvog brezinog lista preliti šoljom kipuće vode i ostaviti pola sata. Nakon toga čaj procediti i dodati sodu bikarbonu u maloj količini (na vrh noža).

Ovaj čaj se pije tri do četiri puta tokom dana. Čaj od osušenih pupoljaka i listova pospešuje mokrenje, dobro deluje na žuč, dezinfikuje organe za izlučivanje urina. Ovaj čaj podmlađuje tkivo, ubrzava zaceljivanje rana, pospešuje koncentraciju i poboljšava imunitet.

Sveži sok breze

Takođe je vrlo lekovit. Skuplja se zarezivanjem kore starih breza, u koje se kroz otvor ubacuje levak kroz koji sok curi u staklenu posudu. Nakon vađenja soka, otvor treba zatvoriti drvenim klinom, a iz jednog stabla dnevno može da se sakupi četiri i po litra soka. Međutim, često bušenje istog stabla nije preporučljivo, jer se smanjuje njegova otpornost na gljivične infekcije.

U svakom slučaju, sok treba da piju osobe sa kožnim problemima i bolestima mokraćnih organa dva do tri puta u toku dana. S obzirom na to da ovaj sok sadrži šećer, njegovim kuvanjem dobija se i brezovo vino. Sok i vino su odličan lek i za lečenje ateroskleroze, kao i gojaznosti. Sveže isceđen sok breze koristi se kod prolećne detoksikacije organizma, čisti krv i stimuliše izbacivanje otrova iz tela, sluzi iz pluća, bugrega, pomaže i kod izbacivanja peska, kod osipa na koži.

Može se uzimati u kombinaciji sa medom ili kozijim mlekom, dodaje se pet do šest kašika soka. Umesto meda i kozijeg mleka može se koristiti i vino.

Mast od brezinih pupoljaka

Mast od brezinih pupoljaka se primenjuje kod lečenja od reumatizma. Za pripremu ove masti potrebno je uzeti 800 g svežeg, nepasterizovanog kravljeg maslaca. Za pripremu koristiti zemljanu posudu. U posudu staviti maslac i brezine pupoljke slagane u redovima. Red maslaca posuti pupoljcima i nastaviti tako dok se maslac ne istroši. Posudu treba dobro zatvoriti kako u njega ne bi dospeo vazduh.

BioRheuma krema za reumu i zglobove - krema za reumatoidni artritis Priroda na dar

Ovako pripremljenu posudu ostaviti na zagrejanom šporetu da stoji 24 sata. Nakon toga maslac se procedi i odvoje se brezini pupoljci. Dobijenoj masi dodati 7,5 ge kamfora u vidu praha. Mast je spremna za upotrebu. Čuva se u zatvorenoj posudi na hladnom mestu, najbolje u frižideru. Mast se na obolelo mesto utrljava jednom u toku dana, najbolje uveče pre spavanja.

Tinktura od brezinog lišća

Za pripremanje ove tinkture potrebno je 20g brezinog lišća i 1dl 60% alkohola. Listove potopiti u alkohol i ostaviti tokom pet dana. Nakon tog perioda tinkturu procediti. Čuvati je u tamnoj staklenoj boci.

Ova tinktura se koristi tako što se u šolju čaja doda jedna čajna kašika tinkture. Piti dva do tri puta u toku dana. Koristi se kod bolesti jetre, bešike, kamena u bubrezima, reumatizma, gihta, pomaže kod iskašljavanja.

Tinktura od pupoljaka breze

Uzeti 100g pupoljaka breze i preliti sa litrom 40% alkohola. Ostaviti da stoji tokom dve nedelje, povremeno protresite bocu. Procediti kroz gazu. Ova tinktura pospešuje rast kose, a koristi se za masažu vlasi.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar