BEZVREMENSKI POLJUBAC

U 95-oj godini umro je Džordž Mendonsa, mornar sa kultne fotografije iz 1945. na kojoj ljubi medicinsku sestru na Tajms Skveru proslavljajući završetak Drugog svetskog rata.

 

Mendonsina kćerka Šeron Molur za list „Providens Džurnal“ je rekla da je njen otac preminuo u nedelju u domu za stare sosobe u Midltaunu u američkoj saveznoj državi Rod Ajland. Tamo je je živeo sa suprugom s kojom je u braku proveo čak 70 godina.

džordž mendonsa

Mendonsa na fotografiji ljubi zubnu tehničarku Gretu Cimer Fridman, odevenu u uniformu medicinske sestre. Snimljena je 14. avgusta 1945. godine na V-J dan kada se Japan predao SAD-u. Ljudi su izašli na ulice Njujorka da bi proslavili srećnu vest.

Fotografija koju je snimio slavni Alfred Ajzenšted postala je simbol kraja Drugog svetskog rata i jedna od najslavnijih fotografija 20. veka. Objavljena je u časopisu „Lajf“.

Premda je nikada ranije nije video niti upoznao Mendosa je, kako je sama Cimer Fridman ispripovedala u intervjuu iz 2005. samo prišao, „zgrabio i poljubio“.

Prošlo je puno godina dok glavni protagonisti fotografije nisu uspeli da potvrde da su upravo oni na njoj. On je za vreme rata bio mornar na razaraču. Došao je na otpust i trebao je da krene natrag kad je objavljena vest o završetku rata.

O poljupcu na Tajms Skveru govorio je kad su mu uručivali odlikovanje u Rod Ajland Stejt Hausu 2015. godine, Tada je kazao da ga je Fridman podsetila na medicinske sestre ratne bolnice koje su se brinule o ranjenim mornarima.

U intervjuu iz 2005. Fridman je rekla da se sve dogodilo iznenada.

– Samo je došao, zgrabio me i poljubio. To je zaista bila proslava, ništa romantično, kazala je.

Preminula je 2016. godine u 92. godini u Virdžniji. U SAD je doselila iz Austrije za vreme rata u kada je imala 15 godina.

Autor fotografije je u knjizi „Ajzenšted o Ajzenštedu“ napisao da je tada i sam frenetično trčkarao po Tajms Skveru sa aparatom u rukama tražeći zanimljiv motiv kad je u jednom trenutku opazio par.

– Opazio sam ih i ovekovečio trenutak. Da je ona bila odevena u tamnu odeću, fotografija ne bi nikada nastala, napisao je.