KORISTI ZIMSKOG KRETANJA

Svež vazduh i kretanje, a možda i malo sunca, korisni su za zdravlje i raspoloženje. Hodanje zimi od izuzetnog je značaja i niske temperature nikako ne bi smele da služe kao izgovor za izbegavanje šetnje.

 

Iako nam hladnoća i niske temperature često služe kao opravdanje da se zatvorimo u kuću i provedemo vikend ispod ćebeta, prednosti zimskog hodanja, kako za mentalno tako i za fizičko zdravlje, tolike su da ćete nakon čitanja ovog teksta popodne na kauču zameniti šetnjom u kojoj vas neće sprečiti niske temperature.

hodanje zimi

Svež vazduh i kretanje, a možda i malo sunca, korisni su za zdravlje i raspoloženje. Pre nego saznamo više o benefitima zimskog hodanja, bitno je spomenuti da se za njega treba dobro pripremiti.

1. Za početak, na sebe navucite nekoliko slojeva odeće kako biste se mogli prilagođavati trenucima u kojima se grejete ili hladite. Bilo bi dobro i da gornji sloj odeće bude otporan na vodu i vetar.

2. Takođe, ne zaboravite rukavice, ako je potrebno na ruke stavite i dva para kako bi vam ruke bile na toplom. Kad se zagrejete, najlakše je jedan par skinuti. I nemojte hodati s rukama u džepovima jer na taj način utičete na vašu ravnotežu.

3. Glavu pokrijte kapom, a lice i vrat ogrnite šalom. Pobrinite se i da je vaša obuća za zimske šetnje topla, vodootporna i da se ne kliže, jer led zimi nije retkost.

4. Takođe, bitno je da u slučajevima velike hladnoće isplanirate aktivnost unapred. Razmislite št ćete raditi napolju i koliko dugo planirate ostati, odnosno hodati, a razmislite i o najbržem putu do vaše kuće za slučaj da vam ipak postane prehladno. Sa sobom ponesite vodu i mobilni telefon, a stvari stavite u ranac.

5. Ako će hodanje postati vaša zimska aktivnost, ne bi bilo loše da nabavite štapove za hodanje, pogotovo ako će vaš odabir biti neravan teren.

6. I pokušajte pronaći društvo koje će vas motivisati da vaše šetnje ne budu jednokratna stvar nego redovna aktivnost.

7. Pre izlaska obratite pažnju na temperature i vetar koji može imati obmanjujući učinak jer utiče na osećaj hladnoće, a što je vetar jači, taj je osećaj „niži“ od stvarne temperature vazduha.

Na primer, ako vetar duva brzinom od 15/km na sat, a napolju je izmerena temperatura 10 stepeni, osećaj će biti kao da je osam. Ako na istoj temperaturi vetar duva 100 km/h osećaj će biti četiri.

Hodanje zimi i njegove koristi

A sad krenimo na benefite koje zimsko hodanje ima na vas i vaše zdravlje:

1. Dizanje s kauča

Hodanje je jeftino i lako. Te dve stvari neka vam budu prvi podsticaj da njime zamenite popodnevno ležanje na kauču.

Još bolji podsticaj da se bacite na hodanje je činjenica da su i naučnici uvideli čitav niz prednosti koje ima tek 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno, koja može biti umerena ili jača, zavisno o vašim mogućnostima.

S druge strane sedelački način života sa sobom nosi čitav niz negativnih posledica. Manjak aktivnosti između ostalog povećava rizik od srčanog udara, a tu su i oslabljena cirkulacija, gojaznost, gubitak mišićne mase, problemi s leđima…

2. Sagorevanje kalorija

Hodanje na nižim temperaturama pomoći će vam da sagorite više kalorija, jer vaše telo napornije radi da ostane zagrejano.

Jedna studija pokazalo je da vreme prevedeno na niskim temperaturama može povećati sagorevanje kalorija i do 30 posto.

Sweden bitter oglas 900px

3. Stvaranje zdrave navike

Dok ćete od vežbanja u teretani možda vrlo brzo odustati, hodanje je aktivnost zahvaljujući kojoj se lakše stvaraju zdrave navike, jer dok šetate vi istovremeno uživate u predivnoj prirodi i svežem vazduhu. I dok uživate u pogledu, broj pređenih koraka i potrošenih kalorija samo raste.

Kada krenete s hodanjem, ne bi bilo loše da pratite koliko vremena ste aktivni i koliko koraka ste prešli, jer kada imate uvid u vaše rezultate porašće vam motivacija i želja da nastavite s aktivnošću. Polako će ova zdrava aktivnost postati vaša navika i deo rutine.

4. Duži život

Ako svaki dan odvojite 20 minuta za brzo hodanje, značajno smanjujete šanse za prevremenu smrt. Pokazala je to studija provedena na univerzitetu Kembridž koja je obuhvatila 334.000 odraslih Evropljana. Dovoljno je i skromno povećanje telesne aktivnosti da poboljšate vaše zdravlje i produžite život.

5. Pomaže u borbi s depresijom

Nakon prazničnog blještavila, kod mnogih ljudi javlja se zimska depresija, a jedan od načina borbe s njom je i hodanje.

Naime, u slučaju depresije preporučuje se provođenje što više vremena na otvorenom. Ako ste među onima koji su nakon praznika potpuno potonuli, neka deo vašeg života postanu šetnje, po mogućnošću na lepim lokacijama u prirodi, što će biti dodatan plus.

6. Proizvodnja vitamina D

Iako nekad imamo utisak da sunce zimi ne vidimo danima, ono ipak zna ići u paru s niskim temperaturama, a samo 15 minuta na suncu, dva do tri puta nedeljno, dovoljno je za proizvodnju vitamina D. Izlaganje suncu, naime, potiče proizvodnju ovog vitamina koji je, između ostalog, važan za jake kosti. Ovo neka vam bude podsticaj da svaki sunčani zimski dan iskoristite za šetnju.

7. Hodanje je društvena aktivnost

Šetnja na svežem zimskom vazduhu idealan je način za druženje s prijateljima. Osim toga, ako šetate sami sigurno ćete naleteti na neke komšije ili poznanike s kojima ćete se pozdraviti i ugodno popričati. I dan će odmah biti lepši.

Izvor: Zadovoljna.hr