AKTIVNOSTI ZA POČETAK DANA

U jutarnje rutine, osim umivanja i sređivanja, obavezno ubacite i one koje stres i neraspoloženje bukvalno bacaju na kolena. Započnite dan tako što ćete loše vibracije držate podalje od sebe!

 

Brojne stvari utiču na to kako ćemo se osećati nakon buđenja, a usvajanje ovih 10 navika garantovano će vam olakšati stresno jutro i pozitivno uticati na ostatak dana.

jutarnje rutine

1. Pripremite se za jutro prethodne večeri. Potrebno vam je maksimalno 10 minuta vremena da biste uveče pronašli odeću koju ćete ujutro obući, na jedno mesto stavite ključeve od auta i stana, torbu, novčanik i sve ostalo što vam je potrebno za izlazak iz doma. Na taj način budićete se s manje briga.

2. Ne spavajte sa zatvorenim roletama. Pustite jutarnje svetlo da uđe u vašu spavaću sobu jer ono je “prirodna“ budilica. Mračno okruženje podstiče osećaj umora, lošeg raspoloženja i tera vas na spavanje.

3. Slušajte muziku. Odmah nakon buđenja upalite radio ili plej listu na svom mobilnom telefonu. Omiljena muzika olakšaće vam razbuđivanje.

4. Ne stiskajte „snooze“ na mobilnom telefonu. Kada vas alarm na mobilnom probudi, nipošto nemojte pritisnuti „snooze“ i odložiti buđenje. Naime, naučnici su dokazali da ćete se zbog te navike naposletku probuditi lošije raspoloženi i umorniji. Zato uvek ustanite nakon prvog alarma.

5. Motivišite se „alarmom“. Umesto standardne fabričke melodije, za zvuk jutarnjeg alarma odaberite omiljenu pesmu kojoj nikada ne možete odoleti, čak ni kada ste najumorniji. Ona će vam automatski poboljšati raspoloženje.

6. Rastegnite se čim se probudite. Umesto instantnog ustajanja i kuvanja prve jutarnje kafe, prvo se rastegnite. Nauka je dokazala da takozvane „poze moći“ za rastezanje utiču na naše raspoloženje.

7. Ne preskačite doručak. Deset minuta jutarnje rutine posvetite doručku koji će vam pomoći da dobijete energiju za početak dana. Ako usput želite da smršate, napravite sebi doručak koji podstiče gubitak kilograma.

8. Istuširajte se. Odlazak pod topli tuš garantovano razbuđuje. Osobama koje imaju masniju kožu jutarnje tuširanje i te kako će pomoći, jer se tokom noći masnoće na telu nakupljaju u porama, a tuširanjem ćemo ih očistiti.

9. Otiđite u krevet sat vremena ranije. Možda nećete odmah zaspati, ali organizmu ćete dati znak da je vreme za zasluženi odmor. Telo će vam naposletku biti odmornije i nakon nekog vremena lakše ćete se buditi i biti produktivniji u jutarnjim satima.

10. Poigrajte se s kućnim ljubimcem. Ako se vaši ljubimci ujutro ne mogu odvojiti od vas, ne ignorišite ih, jer je dokazano da samo nekoliko minuta druženja s ljubimcem pozitivno deluje na naše raspoloženje.

Izvor: Zadovoljna.hr