IZVOR PROTEINA

Konoplja se sve češće ubraja među super-namirnice koje su poznate po visokim nutritivnim vrednostima i blagotvornom delovanju po organizam i telo.

 

Konoplja, poznata i kao Cannabis sativa, ovakvim načinom konzumacije nema opojna dejstva, te za ovo ne morate da brinete, a uopšte nije novina uključivanje konoplje u ishranu – ona se u Kini koristi u prehrani već više od 6.000 godina.

Seme konoplje

Kvalitetan konopljin proteinski prah dobija se mlevenjem pogače koja nastaje pri hladnom ceđenju ulja iz jezgra organskog semena industrijske konoplje, te ne gubi svoja blagotvorna dejstva, a protein konoplje je izuzetno kvalitetan u prahu i predstavlja odličan dodatak za sve koji vode računa o svojoj ishrani i za one koji to žele da počnu da rade. U nastavku i teksta saznaćete i zašto, odnosno naučićete koje su to nutritivne vrednosti konopljinog praha, pa ga možda i vi uključite u svoju redovnu ishranu.

Konopljin prah je proteinska bomba

Proteinski prah generalno je popularan nutritivni dodatak za ishranu, a koriste ga sportisti, bodibilderi, ali i svi koji žele da povećaju unos proteina, ali i mišićnu masu. Konopljin proteinski prah je jedna od najpopularnijih varijanti proteinskog praha, a odličan je izbor zbog svojih nutritivnih svojstava, ali i zbog toga što se bazira na prirodnoj, blagotvornoj biljci, te je pogodan i za vegane koji žele da nadomeste proteine koje bi unosili iz mesa.

Konoplja je kompletan protein – sadrži svih 9 esencijalnih amino kiselina koje ljudi treba da unose putem ishrane. Jedno istraživanje je pokazalo da je protein koji se nalazi u konoplji sličan onom iz belanaca ili soje – a ovo su, kao što znamo, najbolji izbori proteina.

U ¼ šolje konopljinog proteina nalazi se oko 120 kalorija i oko 15 grama proteina, a najčešće se konzumira tako što se dodaje u šejkove, smutije ili kaše od žitarica, te na taj način predstavlja odličan dodatak već izvrsnim obrocima.

Žena pije smuti / šejk

Dobar izvor vlakana koji povećavaju osećaj sitosti

Režimi ishrane koji se zasnivaju na visokom unosu vlakana povezani su sa mnogim benefitima po zdravlje, uključujući poboljšanje stanja šećera u krvi, razvijanjem i očuvanjem zdravih bakterija u organizmu, kao i smanjenjem rizika od kancerogenih pojava u telu.

Žene bi trebalo da konzumiraju 25 grama i muškarci 38 grama vlakana dnevno, pa konopljin proteinski prah predstavlja odličan način da povećate unos kako proteina, tako i vlakana, a ¼ šolje (oko 30 gr) ovog praha sadrži oko 8 grama vlakana.

Vlakna su inače odlična za organizam, a njihov unos trebalo bi da obavljate tokom doručka – ona pomažu da se duže osećate sito, pa ćete imati manje potrebe da ostali obroci budu obimni, a na ovaj način ćete zato i mršaviti!

Minerali i antioksidansi iz praha blagotvorno deluju na organizam

Konopljino semenje je izuzetno bogat izvor minerala kao što su mahnezijum, kalcijum i gvožđe. Istraživanja pokazuju da se neki deo ovih minerala gubi preradom semenja u prah, ali ipak ne veliki deo, te je ovaj prah i dalje bogat mineralima. Ovi minerali imaju blagotvorno dejstvo po organizam – kalcijum je odličan za kosti, magnezijum najbolji za mozak, a gvožđe potpomaže krvotoku i crvenim krvnim zrncima.  Takođe, ovaj prah bogat je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i ostalih slobodnih radikala u organizmu.

Konopljin prah sadrži dobre masti – nezasićene

Konopljin prah nastaje hladnim ceđenjem semenki kako bi se njihovo ulje izuzelo, ali i nakon obrade sadrži oko 10% originalne nutritivne vrednosti kada se radi o mastima. Oko 30 grama (¼ šolje) sadrži oko 3 grama nezasićenih masnih kiselina koje su odlične za srce i kardiovaskularni sistem celog organizma.

Sve se češće preporučuje unos ovih masti kao izvrstan za telo i organizam, pa je dodavanje konopljinog praha u vašu ishranu odlično i zbog ovog elementa.

Ne sumnjamo da ćete nakon ovih saznanja i sami razmisliti o dodavanju konopljinog praha u svoju redovnu ishranu, a preporučujemo da ga konzumirate ujutru ili posle treninga! Dodajte proteinski prah u jutarnji smuti i vaše telo biće vam zahvalno!