PLEMENITO I HUMANO

Kuršumličanin Miodrag Mihajlović (58) rešio je da od dela svog dvorišta napravi fudbalski teren za decu, koja mu pomažu da čitavo naselje zajedno očiste od plastičnog smeća.

 

Mihajlović je pre godinu dana počeo da sakuplja plastični otpad u naselju Kastrat u kome živi, a nedavno je u tu akciju uključio i lokalne mališane kojima je, zauzvrat, napravio fudbalsko igralište u svom dvorištu.

kuršumličanin

Mihajlović je rekao da je godinu dana sam čistio naselje u kome živi tako što je svakog dana sakupljao plastični otpad u kese i džakove koje je potom traktorskom prikolicom prebacivao do kontejnera namenjenih toj vrsti otpada.

„Počeo sam da sakupljam otpad jer ne mogu da gledam kako se svuda po ulicama bacaju prazne flaše, kante, limenke i drugi otpad. Uzalud sam molio ljude da ne bacaju otpad po ulici pa sam napravio četiri velike metalne korpe koje sam postavio po ulicama Kastrata ali ni to nije vredelo“, kazao je Mihajlović.

On je potom animirao decu iz Kastrata da se uključe u akciju čišćenja naselja od plastičnog otpada.

„Odziv je bio neverovatan, nekoliko desetina dece priključilo se akciji, naravno uz saglasnost roditelja. Moj cilj je da decu odvojim od kompjuterskih igrica, mobilnih telefona, da više vremena provode napolju, da se bave sportom, a svakog vikenda organizovano obilazimo naselje i prikupljamo prazne flaše, kante i drugi plastični otpad“, kazao je Mihajlović.

Kako bi nagradio decu za trud, Mihajlović je u svom dvorištu napravio golove za fudbal i kupio lopte.

„Pozvao sam decu i rekao sam im da je to njihovo igralište pošto ga u naselju nema“, kazao je stanovnik Kastrata.

Akcija je urodila plodom pa su korpe koje je Mihajlović napravio, svakog vikenda pune otpada a uz pomoć dece, prazne se u drugom delu njegovog dvorišta.

„Pošto korpe nisu ‘standardne’, morao sam da ih praznim negde. Sada je u mom dvorištu velika gomila plastike a kada se i ono prepuni, uz pomoć mališana natovarim prikolicu ili dve i otpad vozimo u grad pa preručujem u standardne korpe predviđene za tu vrstu otpada“, kazao je Mihajlović.

On je dodao da pored animiranja dece da se uključe u akciju čišćenja, želi i da podigne svest gradjanima koji nesavesno odlažu smeće gde god stignu.

„Ne stidim se da ovo radim, uzmem džak i idem iz ulice u ulicu i usput pričam ljudima i savetujem ih da ne bacaju smeće gde stignu jer je plastika najveća pošast 21. veka. Neću prestati to da radim, sve dok ne naučim ljude da poštuju pravila i prirodu“, kazao je Mihajlović.

Deca iz naselja Kastrat koja su dobila dozvolu roditelja da učestvuju u akciji čišćenja, rekla su da im nije teško da vikende provode čisteći ulice a 13-godišnji Aleksa Damjanović rekao je da se u akciju neretko uključe i sami roditelji.

„Radostan sam jer nam je Miodrag obezbedio igralište za fudbal i zato mi nije teško da zajedno sa njim i drugarima sakupljamo plastični otpad. Mnogo otpada prikupimo po naselju i donosimo ga u Miodragovo dvorište“, kazao je Damjanović.

Naselje Kastrat je među najčistijima u Kuršumliji i primer je kako se čuva životna sredina. Mihajlović i deca iz tog naselja nadaju se da će im nadležni u gradu obezbediti pravo igralište umesto strmog dvorišta, jer su kako su naveli, zaslužili to.

Izvor: Beta