ZDRAVA TRAVA

Biljka Zdravac (Geranium macrorrhizum) ili Živa trava je lekovita biljka lepog cveta. Lekovitost Zdravca je široko primenljiva: koža, imunitet, polni organi, šećer u krvi …

 

Da je Zdravac (Geranium macrorrhizum) lekovita biljka može se zaključiti već na osnovu imena koje je nekada davno dobio. Naziv biljke potiče od reči „zdrav“, jer zdravac sadrži korisne materije, koje ga čine nerazdvojinim delom narodne medicine.

lekoviti Zdravac (Geranium macrorrhizum) – lekovitost zdravca

Na našim prostorima poznat je i po tome što se već vekovima ubacuje u vodu koja kroz tradicionalno ritualno jutarnje umivanje na Djurdjevdan treba da osigura dobro zdravlje tokom cele godine. Zdravac se u narodu naziva i Živa trava.

Zdravac raste kao samonikla biljka, najčešće u šumskim predelima. Ima cvetove u nijansama od bele do ružičaste boje koji se pojavljuju na početku leta. To je aromatična biljka, koja svojim prijatnim mirisom ulepšava i mnoge domove.

Sastav zdravca:

Listovi običnog zdravca sadrže velike količine eteričnog ulja, čiji je glavni sastojak r- cimol. Drugi sastojci zdravca su kurkumen, bormeol, alkoholi, ketoni, polifenoli, šećeri i flavonoidi. Zdravac sadrži i rutin, koji je moćan antioskidant, koji potpomaže usvajanje vitamina C. Nemački naučnici su ustanovili da bugarsko ulje zdravca sadrži 65% geramicina.

Lekovita svojstva zdravca:

U lekovite svrhe koristi se cela biljka no ipak najviše koren u kojem se nalazi i najveća koncentracija tanina. Lekovite materije zdravca se dobijaju sušenjem ili parenjem listova, korena i cvetova. Nadzemni deo zdravca se bere za vreme cvetanja, a korenje – u jesen i proleće. Koren zdravca vadi se u proleće i jesen a tradicionalno se upotrebljava za lečenje kožnih oboljenja kao što su posekotine, opekotine, ekcemi. Zatim za ispiranje upaljene sluzokože usta.

Čaj od cvetova, listova i stabljika biljke pozitivno deluje na rad bubrega, podstiče imunitet, umanjuje simptome iscrpljenosti. Pošto ima antiseptičko dejstvo preporučuje se za ispiranje usne šupljine. Za ispiranje se može koristiti i čaj od korena biljke. Zatim, čaj od zdravca ublažava nesanicu, umanjuje simptome anksioznosti, PMS-a i menopauze.

Osim toga, smatra se da biljka zdravac u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama sličnog dejstva, povoljno deluje na ženske reproduktivne organe tako da između ostalog podstiče plodnost kod žena pa se u nekim slučajevima primenjuje kao prirodno sredstvo za lečenje ženskog steriliteta. Eterično ulje zdravca čisti kožu tako da nalazi primenu u kozmetici.

Kao što je već jasno, od listova zdravca se dobija ulje. U narodnoj medicini se listovi koriste za čaj, koji pomaže kod dijareje, bolova u crevima i želucu. Listovi zdravca su efikasni kod hipertonije, a takođe i snižavaju nivo šećera u krvi kod dijabetičara.

Zdravac jača imuni sistem, deluje antiupalno i smirujuće. Leči visok krvni pritisak, tako što poboljšava cirkulaciju srčanog mišića. Zdravac topi kamen u žuči koji nastaju od gomilanja holesterola. Snižava šećer u krvi kod stanja dijabetesa, ishemije, stenokardije i postinfarktnih stanja. Listovi zdravca se koriste i kod krvarenja desni.

GoldenSwedenBitte-728x90

Tečni ekstrakt korena zdravca se koristi za spoljnu upotrebu kao obloga kod čireva, raznih kožnih problema i upala, kao i u tamponima za krvarenja iz nosa. Nadzemni deo biljke se u fitoterapiji koristi za lečenje upalnih procesa na koži, infekcije usne šupljine, protiv zadaha iz usta i u terapiji oboljenja sluzokože organa za probavu.

Čaj od cvetova, listova i stabljika biljke pozitivno deluje na rad bubrega, podstice imunitet, umanjuje simptome iscrpljenosti. Posto ima antisepticko dejstvo preporucuje se za ispiranje usne supljine, kao i koren biljke. Zbog sadržaja tanina u značajnim količinama upotrebljava se za zaustavljanje krvarenja iz rana i hemoroida.

Smiruje nervozu srca, oporavlja i jača organizam, podstiče rad bubrega i izbacivanje toksina.

Zdravac je delotvoran i u slučaju nesanice.

Čaj od zdravca

Da napravite čaj od zdravca, prelijte 2 šolje sitno iseckanih korena sa 1 šoljom hladne vode i ostavite ih tako potopljene 1 dan. Smesu ocedite i pijte u toku dana 3 – 4 puta. Čaj od korena zdravca je veoma koristan kod visokog krvnog pritiska, a takođe je dobar i za san. Čaj se može koristiti i za spoljašnju upotrebu kao obloga kod čireva, opekotina od sunca i kožnih oboljenja.

Da napravite čaj od listova zdravca, stavite 3 lista u 1 šolju vruće vode. Kada se ohladi, procedite i popijte. Za ispiranje usta na isti način, napraviti nešto jaču koncentraciju čaja

Upozorenje: Zbog nedostatka raspoloživih naučnih dokaza, tinktura zdravca se ne preporučuje u trudnoći, tokom dojenja i osobama alergičnim na neki od sastojaka tinkture. Pre nego što počnete sa konzumacijom zdravca, posavetujte se sa lekarom, kako biste izbegli neželjene reakcije.

Milan Popović

Izvor: Priroda na Dar