KAD SRCE JAKO UDARA

Ako osećamo lupanje srca kad ležimo, to ne mora da nas plaši. Obično zbog određenih okolnosti dolazi do ovakvog stanja, pa proverite pod kojim se sve uslovima manifestuje lupanje srca u ležećem položaju.

 

Srce je jedan od najvažnijih organa našeg tela. Radi neprekidno tokom celog našeg života i pulsira oko 72 puta u minuti. Većinu našeg života praktično i ne obraćamo pažnju na njegove otkucaje, osim kada preskače ili otkucava u abnormalnom ritmu. Ovo se zove lupanje srca (palpitacija) i može nam se dogoditi dok ležimo ili nakon obroka.

lupanje srca kad ležimo

U kojim sve situacijama se može desiti lupanje srca kad ležimo i šta tačno tu reakciju može proizvesti, proverite u narednih jedanaest primera!

1. Trudnoća

Trudnoća može prouzrokovati simptome lupanja srca kada trudnica legne zbog hormonalnih promena i povećane aktivnosti srca tokom trudnoće zahvaljujući kojoj se pomaže u snabdevanju hranom i trudnici i bebi. Ovo je obično privremeni fenomen, ali ako postaje učestao i povezan sa drugim simptomima, potrebno je odmah se obratiti svom lekaru da bi se utvrdilo da ne postoje neki drugi ozbiljni uzroci.

2. Dehidracija

Dehidracija može biti uzrokovana mnogim različitim stvarima, najpre nekonzumiranjem dovoljno tečnosti i uzimanje previše kofeina i alkohola. Vežbanje može podstaknuti znojenje, što dalje može dovesti do dehidracije i lupanja srca. Samo uzmite puno tečnosti i izbegavajte kofein i alkohol.

3. Stres

Lupanje srca u ležećem položaju može biti uzrokovano stresom. Određeni fenomeni povezani sa stresom, kao što su emocionalna povreda, anksioznost ili povećana frustracija mogu uzrokovati da srce radi van uobičajenog ritma ili kao da preskače. Aktivnosti oslobađanja od stresa kao što su joga i meditacija ili neki drugi antistres programi mogu pomoći u smanjenju stresa i ublažavanju lupanja srca.

4. Stimulatori

Određena podsticajna sredstva (stimulatori) mogu poremetiti srčani ritam. Kofein je, na primer, stimulator koji može da ubrza naš metabolizam i otkucaje srca. Ako pijemo previše kofeinskih napitaka kao što su kafa ili razni energetski napici, posebno pre spavanja može se iskusiti osećaj lupanja srca tokom ležanja. Nikotin je drugi širok upotrebljiv stimulator koji treba da se izbegava pre spavanja, jer može uzrokovati da srce krene da lupa, što posebno bude primetno kada ležimo.

5. Loša probava

Ako se prejedemo, pa odmah posle toga legnemo, može nam se desiti lupanje srca zbog lošeg varenja. U isto vreme možemo osetiti bol u grudima i gorušicu.

6. Elektrolitni disbalans

Ako nam se u jednom trenutku desi nedostatak određenih elektrolita, kao što su kalijum ili magnezijum, možemo osetiti palpitacije kada ležimo. Ovaj problem rešićemo uzimanjem određenih vitaminskih dodataka (suplemenata) u kojima ima mnogo različitih minerala, pa i ovih supstanci. Važno je znati da dok vežbamo i znojimo se, gubimo veliku količinu tečnosti, a sa njom i elektrolite. Izgubljene elektrolite možemo nadoknaditi pijenjem sportskih napitaka tokom vežbanja.

7. Hormonalne promene

Veliki broj otkucaja srca možemo da doživimo u stanju ležanja i mirovanju usled određenih hormonskih promena. Dešavanja u organizmu kao što su perimenopauza, predmenstrualni sindrom ili menopauza mogu dovesti do palpitacija, a lupanje srca može proizvesti i nedostatak estrogena.

8. Određeni lekovi

Pojedini lekovi koje uzimamo iz raznih zdravstvenih razloga mogu dovesti do lupanja srca tokom mirovanja u ležećem položaju. Lekovi koji se koriste za povišeni krvni pritisak ili za stanje srčanog zaliska mogu dovesti do lupanja srca čak i bez nekog naročitog napora. Antihistaminici, koji se koriste u lečenju alergija, takođe se ubrajaju u medikamente koji mogu izazvati palpitacije srca, a osim njih tu su i lekovi za spavanje i dekongestivi. U ovom smislu treba obratiti pažnju i na tablete ili pilule za mršavljenje koje obično sadrže kofein ili efedrin.

9. Abnormalna funkcija štitne žlezde

Ako imate prekomerno aktivnu ili neaktivnu štitnu žlezdu, možete osetiti lupanje srca kada legnete. Trebalo bi da vas pregleda lekar, a ponekad se mogu propisati i beta blokatori za kontrolu lupanja srca.

10. Srčana insuficijencija

Zatajenje srca može da izazove palpitacije u ležećem stavu, jer ovo stanje stvara previše pritiska na naše srce i ležeći položaj može samo da pogorša te stvari. Sa ovim stanjem se može javiti i nedostatak daha, zadržavanje tečnosti i povećanje težine. Ako ove simptome doživljavamo zajedno, treba posetiti lekara za dalju procenu i eventualno lečenje.

11. Operacija srca

Hirurška intervencija na otvorenom srcu može izazvati palpitaciju tokom ležanja, jer se može poremetiti prirodna izolacija srčanog organa ili zato što veštački srčani zalistak ne može da apsorbuje impulse koje stvaraju otkucaji srca. Dakle, nakon ove vrste zahvata može se osetiti lupanje srca, posebno kada se pokušava opustiti i leći.