LAKŠI ŽIVOT

Osobe sa invaliditetom po definiciji su manje sposobne za život ili rad, ali kako bi im to bilo olakšano, osmišljeno je i kreirano mnogo pomagala. Ova sredstva ne samo da menjaju svet nabolje invalidnim osobama, nego i onima koji se brinu ili žive sa njima.

 

Ovi aparati, u moderno doba, sve više funkcionišu i pomoću novih, digitalnih tehnologija. Stiven Hoking koji je patio od ALS-a, a skoro potpuno nepokretan napisao mnoge knjige i obavio izvanredne istraživačke radove, najbolji je primer za to koliko se život osoba sa invaliditetom ili bolesti može poboljšati pomoću medicinskih pomagala. Tako je i sa Nikom Vujičićem.

Čovek u invalidskim kolicima

Ipak, oni na žalost i dalje nisu dostupni velikom broju osoba sa invaliditetom, pa ćemo u nastavku teksta navesti samo pomagala koja su promenila svet većine onih koji imaju tu nesreću da su pogođeni nekom vrstom invaliditeta.

Invalidska kolica, štap i hodalice

Od najjednostavnijih pomagala kakav je običan, drveni štap za hodanje, pa do kompleksnih kao što su invalidska kolica sa sopstvenim pogonom – nema sumnje da su ovi aparati koji povećavaju mobilnost osoba sa invaliditetom, naišli na izuzetne reakcije kod njih, ali i starih ljudi.

Štap za hodanje olakšava onima koji imaju medicinski problem sa jednom nogom, hodalica svima kojima treba neka vrsta potpore i pomoći u hodanju, dok invalidska kolica predstavljaju najbolje (do sad smišljeno) rešenje za one kojima je trajno ili privremeno onesposobljen donji deo tela.

Invalidska kolica sa sopstvenim pogonom posebno su inovativna i laka za upotrebu, a niko ne mora da ih gura niti obrće točkove, pa predstavljaju zaista veliko olakšanje i povećavaju kvalitet života osoba sa invaliditetom. Kada su u pitanju invalidska kolica, cena igra ulogu – ona često zna da bude visoka, pogotovo kada su u pitanju kolica sa sopstvenim pogonom, ali mogu se naći i ekonomična, ali odlična rešenja za ovaj problem.

Aparati za govor, sluh i čitači

Svi oni kojima je potpuno ili delimično uskraćena mogućnost čula sluha i govora sigurno su izuzetno zahvalni čitavoj industriji koja im je određenim medicinskim pomagalima omogućila da bolje govore i čuju. Najmoderniji slušni aparati izuzetnog su kvaliteta, jedva su vidljivi, a nekada čak i potpuno nadoknađuju slušni potencijal.

Kada je reč o govornim aparatima, oni ne uspevaju da nadoknade čitav govorni potencijal, već onima koji otežano govor pružaju mogućnost razgovetnijeg i glasnijeg govora. Ipak, i za one koji su nemi, postoje pomagala koja služe kao odlično rešenje. Takvi su, na primer, aparati koje je dovoljno kliktati, a oni će klikove pretvarati u zvuk.

Kada je reč o osobama sa smanjenim kapacitetom vida ili onima koji su potpuno uskraćeni za ovo čulo, još nije smišljen aparat koji bi im to nadomestio, ali su zato smišljeni čitači ekrana koji omogućavaju učenicima ili studentima, kao i bilo kojoj drugoj osobi bez vida, a sa željom da čita, da čuje sve što piše na ekranu.

Proteze svih vrsta zamenjuju ekstremitete

Kada nabrajamo pomagala koja su imala izuzetnog uticaja na život osoba sa invaliditetom, ne možemo a da ne spomenemo proteze svih vrsta. Najpoznatija je ona za zube, koju mogu koristiti svi, radi estetike ili zdravlja. Međutim, postoje i proteze koje su namenjene osobama sa određenim telesnim nedostacima.

Ovo može biti posledica invaliditeta, povrede, ili deformiteta, a ono što je činjenica jeste da mogućnost ugradnje proteze izuzetno poboljšava kvalitet života svakoga ko ima ovakav problem. Proteze nadoknađuju nedostatak ekstremiteta zamenjujući ga, a mnogi slučajevi pokazuju kako umeju da imaju toliko pozitivnog uticaja na život osobe sa invaliditetom da u nekom trenutku proteza počinje i potpuno da se “oseća” kao pravi ekstremitet, odnosno nakon perioda navikavanja, ona pruža skoro pa potpuni osećaj posedovanja određenog ekstremiteta.

Proteza ruke

Uz ova pomagala, nema sumnje da je osobama sa invaliditetom život itekako olakšan, a da s napretkom novih tehnologija pomagala i aparati postaju sve bolji i uslužniji, te predstavljaju odličan način da osobe sa invaliditetom žive sve bolje i kvalitetnije.