MASNA SUPSTANCA U KRVI

Možda zvuči čudno, ali holesterol može da padne do granica kada to ne može biti zdravo. Nizak nivo holesterola apsolutno je nedopustiv za sve one koji žele da budi zdravi i dugovečni.

 

Mnogi ljudi redovno proveravaju nivo holesterola kako bi bili sigurni da li je on previsok. Visok nivo holesterola povezan je sa mnoštvom bolesti koje mogu biti opasne po život, jer je holesterol masna supstanca koja može da začepi krvne sudove. On može da ometa dotok krvi, zbog čega srce mora dodatno da pumpa, povećavajući šanse za moždani ili srčani udar.

nizak nivo holesterola

Postoje mnoge opcije koje možemo usvojiti kako bi izbegli visok nivo holesterola – od promene načina života i ishrane pa do upotreba lekova. U toj jurnjavi možemo potpuno da zanemarimo drugu stranu holesterola, a to je nizak nivo ove supstance u krvi. Da li je moguće da nivo holesterola bude prenizak i da li to može biti štetno za zdravlje?

Da li holesterol može da bude prenizak?

Naravno. Ne postoji precizna definicija veoma niskog holesterola. Međutim, lipoproteini niske gustine se mogu smatrati veoma niskim kada je količina manja od 40 miligrama po decilitru krvi. Normalni nivo ukupnog holesterola treba da bude manji od 200 miligrama, dok optimalni nivo lipoproteina niske gustine treba da bude manji od 100 miligrama, a lipoproteina visoke gustine treba da bude 60 miligrama ili više.

Holesterol je zapravo bitna komponenta biološkog sistema. Reč je o jedinjenju koje se koristi u proizvodnji moždanih ćelija i u metabolizmu polnih hormona, vitamina D, žučnih kiselina i hormona stresa. Holesterol je takođe uključen u sprovođenje nervnog impulsa i popravku oštećenih krvnih sudova. Pored toga, on se bori protiv infekcija vezivanjem i neutralizacijom različitih vrsta bakterija. Takođe je neophodan za prenos masnih kiselina i rastvorljivih vitamina A, E, D i K, kao i koenzima Q10.

Zbog svih ovih važnih funkcija holesterola, on ne sme da bude na preterano niskom nivou. Kada je nivo prenizak, postoje brojni negativni uticaji na organizam. To su:

  • Veći rizik od hemoragičnog moždanog udara koji se javlja kada krvni sud pukne i krvari u mozgu
  • Demencija i oslabljena memorija
  • Povećan rizik od hematološkog karcinoma i sepse
  • Povećan rizik od gripa, upale pluća, infekcije urinarnog trakta ili infekcije kože
  • Veći rizik od smrti usled gastrointestinalnih i respiratornih infekcija
  • Povećan rizik od anksioznosti i depresije
  • Suicidalna (samoubilačka) tendencija
  • Povećano nasilno ponašanje i agresija
  • Povećan rizik od Parkinsonove bolesti i raka
  • Mala težina bebe ili njeno prerano rođenje ako je majčin holesterol suviše nizak u trudnoći

Šta uzrokuje suviše nizak nivo holesterola?

  • Genetika (ovo prevladava kod dece mlađe od godinu dana)
  • Prekomerna aktivnost štitne žlezde ili hipertireoza
  • Nadbubrežna insuficijencija
  • Oboljenje jetre
  • Loša ishrana
  • Loša apsorpcija hrane
  • Ishrana bez masnoća
  • Nedostatak mangana
  • Leukemija

Kako povećati nizak nivo holesterola?

Nizak holesterol je uzrokovan fizičkim stanjem ili nečim u vašoj ishrani. Kada je mentalno zdravlje pod uticajem niskog nivoa holesterola, preporučuje se lečenje antidepresivima. Važno je napomenuti da statinski lekovi mogu biti uzročnici i ako jesu, onda lek ili doza treba da se podesi u skladu sa tim. Osim lekova, možete promeniti svoj stil života i ishranu kako biste pospešili vaš holesterol. Ali, pre nego što počnete bilo kakvu promenu, treba da zatražite savet i dozvolu lekara za to.

1. Maslinovo ulje

U maslinama se nalazi masnoća koja je naklonjena srcu i njegovom radu. Maslinovo ulje povećava lipoproteine visoke gustine i smanjuje zapaljenski uticaj lošeg holesterola (LDL). Sva ulja zapravo možete potpuno zameniti ekstra devičanskim maslinovim uljem, posebno kada spremate hranu na niskim temperaturama. Možete koristiti ovo ulje kao preliv za salate, u umacima ili jednostavnom dodavanju ukusa raznoj hrani.

2. Žitarice celog zrna

Cela zrna kao što su brojne žitarice ili smeđi pirinač sadrže vlakna i povećavaju nivo lipoproteina. Treba da uzmete najmanje dve porcije neke od ovih žitarica dnevno.

3. Masna riba

Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u ribama, važne su za snižavanje nivoa lošeg holesterola, dok se povećava nivo dobrog (HDL). U kvalitetnu ribu koja podiže holesterol ubrajaju se tuna, skuša, losos, sardina i pastrmka. Preporučuje se da se neka od navedenih vrsta ribe na jelovniku nađe bar dva puta nedeljno.

4. Čia seme

Ovo seme je dobar izvor biljnih omega 3 masnih kiselina i biljnih vlakana. Seme čia je od vitalnog značaja, jer povećava nivo HDL i smanjuju LDL. Preporučuje se dodavanje čia semena umacima, jogurtu, zobenoj kaši ili sokovima.

5. Avokado

Avokado je jedna od najzdravijih voćnih vrsta na tržištu. On sadrži visok nivo folata (mononezasićene masti), povećava nivo HDL i snižava nivo LDL, a smanjuje šanse za moždani ili srčani udar. Osim toga, avokado ima vlakna koja pomažu dobroj probavi.

6. Crveno vino

Pokazalo se da konzumiranje crvenog vina u umerenim količinama povećava nivo HDL u organizmu. Osim toga, ono smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti. Umerena količina crvenog vina podrazumeva jednu čašu dnevno za žene i dve čaše za muškarce.

7. Drugi načini povećanja nivoa holesterola

  • Vežbanje na dnevnom nivou: Ovo je jedan od najvažnijih načina za povećanje nivoa dobrog holesterola. Brzi hod od 10 do 15 minuta dnevno pomoći će u izgradnji ovog tipa holesterola u organizmu.
  • Mršavljenje: Gubitak težine pomaže u smanjenju LDL i povećanju HDL.
  • Upoznajte svoju genetiku: Ovo će vam pomoći da situaciju držite pod kontrolom.
  • Održavajte dobar probavni sistem: Ovo je neophodno jer mikrobiom creva utiče na nivoe holesterola i šanse za srčani udar. Jogurt i druge probiotičke namirnice možete uzeti da ojačate probavni sistem.