POREĐANI PO JAČINI

U medijima se često mogu naći tekstovi u kojima se piše o štetnosti zračenja telefona. Zavisno od medija, jedni zastupaju tezu kako je zračenje telefona štetno, dok drugi navode da nije.

 

Poznato je da proizvođači telefona, uz ostale podatke o uređaju, objavljuju i one u vezi sa njihovim zračenjem tokom upotrebe.

štetnosti zračenja telefona

Nemačka Savezna kancelarija za zaštitu od zračenja sastavila je spisak telefona koji najviše, odnosno najmanje zrače korisnike. Na svakoj listi izdvojeno je 16 telefona koji su poređani po jačini zračenja.

Najnepovoljnije, prvo mesto na među telefonima koji najviše zrače pripalo je Xiaomijevom modelu Mi A1 za koga se navodi zračenje od 1,75 W/kg. Na drugom mestu se nalazi OnePlus 5T sa 1,68 W/kg, a na trećem ponovno Xiaomijev uređaj Mi Max 3 sa 1,58 W/kg.

Prvi telefon koji nije zasnovan na Android platformi a nalazi se na ovom spisku je svakako iPhone, tačnije iPhone 7. Budući da je za njega izmereno zračenje od 1,38 W/kg, pripalo mu je 9. mesto na listi. Sledeći iPhone na spisku je iPhone 8 koji se nalazi na 14. mestu, a kome je izmereno zračenje od 1,32 W/kg.

Što se Googlea tiče, njegovi telefoni su zauzeli 7. – Pixel 3 XL, 1,39 W/kg, i 12. mesto – Pixel 3, 1,33 W/kg.

Na listi telefona koji najmanje zrače prvo mesto zauzeo je Samsungov Galaxy Note8, kome je izmereno zračenje od tek 0,17 W/kg.

Istu količinu zračenja ima i ZTE Axon Lite, koji se nalazi na drugom mestu liste. Na trećem mestu je LG G7 kome je izmereno zračenje od 0,24 W/kg.

Ako se malo bolje razmotre popisi, vidljivo je da među telefonima koji najviše zrače nema Samsungovih uređaja, dok je na listi onih kojih najmanje zrače situacija obrnuta – polovina njih su Samsungovi modeli – ukupno 8.

Na istom spisku nalaze se i tri ZTE-a, dva LG, jedan HTC i dva Motorola telefona. Kinski gigant Huawei je izgleda potpuno ignorisan u ovom istraživanju.

Izvor: B92.net