KULINARSKO TAKMIČENJE

Najbolji i najoriginalniji recepti sa manifestacije „Festival ruske salate“ biće objavljeni kao specijalni kulinarski priručnik, kao i recepti nacionalnih jela koja budu izložena od strane ambasada i društava srpsko-ruskog prijateljstva.

 

Imamo posebnu čast i zadovoljstvo da vas pozovemo na sedmu manifestaciju „Međunarodni festival ruske salate“ u Pančevu.

festival ruske salate

Takmičenje će se održati u subotu 2. marta 2019. sa početkom u 17 časova, na adresi Trg mučenika br. 1, u Domu Vojske Srbije u Pančevu za takmičare, a u 19 časova za posetioce.

Satnica je sledeća:

  • 17 časova takmičari ulaze u salu, zauzimaju svoja mesta i postavljaju salate za rad komisije
  • 18-19 časova komisija ocenjuje izložene salate
  • 19 časova ulaze posetioci
  • 19:30-20:30 proglašenje pobednika i dodela diploma i nagrada

Društvo srpsko-ruskog prijateljstva „Dositej Obradović“ iz Pančeva uz pomoć Turističke organizacije Pančeva organizuje sedmu po redu manifestaciju međunarodnog karaktera, koja za cilj ima promovisanje ovog, za mnoge narode, nacionalnog kulinarskog specijaliteta, koji je jedinstven po tome što ga svaki narod i domaćinstvo spremaju po svom receptu.

Najbolji i najoriginalniji recepti sa manifestacije „Festival ruske salate“ biće objavljeni kao specijalni kulinarski priručnik, u čast ove međunarodno poznate salate, kao i recepti nacionalnih jela koja budu izložena od strane ambasada i društava srpsko-ruskog prijateljstva.

Manifestacija ima za cilj da predstavi tradiciju kulinarstva mnogih naroda, kroz pravljenje ruske salate kao specijaliteta koje svaki narod i domaćinstvo priprema po svom receptu, kao i da predstavi i promoviše same učesnike. Takmičenje će pratiti veliki broj najavljenih medija, domaćih i inostranih, čiji su snimci sa prošlogodišnjeg takmičenja putem međunarodne razmene predstavljeni širom sveta. Prošle godine su o našoj manifestaciji, pored nacionalnih i lokalnih medija Srbije, izveštavali i mediji Rusije, Belorusije, Republike Srpske, Slovačke, Makedonije, Rumunije…

Upravo zbog posebnosti same ruske salate, nismo propisali propozicije za pravljenje, već to ostavljamo takmičarima da iskažu kroz svoja kulinarska umeća. Iskustva sa dosadašnjih takmičenja nam govore da za spremanje ruske salate ne postoje ograničavajuća propisana pravila i da se u narodu koriste svi poznati ukusi, a sama salata pobuđuje različita čula.

Pored članova komisije koji dolaze iz sveta ugostiteljstva i prošlogodišnjeg pobednika, komisiju čine i predstavnici iz sveta umetnosti, građana, udruženja, vojske i medija, kao i predstavnici prijavljenih stručnih ugostiteljskih škola.

Manifestaciji međunarodni „Festival ruske salate“ u Pančevu prisustvovaće i veliki broj predstavnika ambasada prijateljskih zemalja, predstavnici Vlade i ministarstava Srbije, predstavnici Vojske Srbije, crkveni velikodostojnici, predstavnici Društava srpsko-ruskog prijateljstva iz mnogih gradova Srbije, predstavnici nacionalnih zajednica, kao i brojni predstavnici političkih partija i privrede koji podržavaju naš rad.

Očekujemo preko 100 takmičara i više stotina posetilaca. Bila bi nam posebna čast kada bi neko iz vašeg društva i grada uzeo učešća u takmičarskom delu i za to bio nagrađen posebnom zahvalnicom za učešće. Ako želite, možete da iskoristite mogućnost predstavljanja nekog od jela iz vaše lokalne kuhinje i time promovišete lokalnu kulturu tog dela Srbije velikom broju naših gostiju i posetilaca.

Nadamo se da ćete se odazvati našem pozivu i učiniti nam veliku čast vašim dolaskom. Molimo vas da nam dolazak i broj osoba koje dolaze ispred vašeg društva potvrdite elektronskom poštom ili telefonom, kako bi mogli da vas dočekamo i obezbedimo mesto u sali za nama drage goste.

Sa zahvalnošću i poštovanjem,
Društvo srpsko-ruskog prijateljstva iz Pančeva
časopis Srpsko-Ruski Glas
predsednik Predrag Obradović
tel. 065/5-333-033