VOJSKA IZ PROŠLOSTI

Nastavni film „Ponašanje starešine JNA“ snimljen je sa namerom da prikaže kako bi oficir vojske nekadašnje zajedničke države trebalo da se ponaša na radnom mestu i u javnosti!

 

Film je snimljen pre više decenija, ali sadrži brojne praktične savete koji i dalje stoje, međutim, zbog načina na koji su objašnjeni, mladi ljudi danas umiru od smeha.

ponašanje starešine jna

Polazeći od teze da je čovek u uniformi uočljiviji od ostalih građana, starešina mora u svakom trenutku da bude uredan, elegantan, pažljiv i kavaljer.

Kada je na ulici u rukama sme da nosi samo tašnu ili manji i uredno upakovan paket.

– Nošenje najlon kesa, makar bile sivo-maslinaste boje nije dozvoljeno, a možemo sresti starešine koje nose kese svih mogućih boja – kaže narator u filmu.

Dalje se objašnjava da je dozvoljeno svratiti do prodavnice da se nešto nabavi za kuću, ali samo kada se radi o sitnim stvarima. U filmu se napominje i da starešina ne sme da stavi ruke u džep.

– Obe ruke retko drže, ali jednu ruku često. Nađe se i neki koji izigrava Napoleona. Takođe, starešine ne smeju da puše na ulici, a izričito im je zabranjeno autostopiranje i to posebno kola strane registracije – kažu u filmu i napominju da standard omogućava starešinama da nabave automobil.

Narator napominje da je zavladala neka mladalačka kultura i moda i naglašava da vojnici moraju da joj de odupru. Zulufi mogu da budu najviše do polovine uha, brkovi do ivice usana, a kosa ne sme da pada na kragnu.

– Starešina je zapažen i kada nosi civilno odelo. Farmerke i bluza su praktičan su deo odeće, ali pojava protiv koje se borimo je kićenje odeće agresivnim oznakama poput stranih zastava i oznaka poput „komandos“, „rendžers“, „US army“ i slično – kaže narator.

Iako kažu, a ne postoje pisani propisi kako se briše nos i čačkaju zubi, u filmu se napominje da bi svako trebalo da zna šta je nedolično.

– Evidentna je pojava da pojedine starešine zloupotrebljavaju čačkalicu – kažu u filmu.

Pogledajte šta je sve predviđalo pristojno ponašanje na radnom mestu i u javnosti!