Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Filmovi

„Ponašanje starešine JNA“ – nastavni film o ophođenju nekadašnjih oficira

VOJSKA IZ PROŠLOSTI

Nastavni film „Ponašanje starešine JNA“ snimljen je sa namerom da prikaže kako bi oficir vojske nekadašnje zajedničke države trebalo da se ponaša na radnom mestu i u javnosti!

 

Film je snimljen pre više decenija, ali sadrži brojne praktične savete koji i dalje stoje, međutim, zbog načina na koji su objašnjeni, mladi ljudi danas umiru od smeha.

ponašanje starešine jna

Polazeći od teze da je čovek u uniformi uočljiviji od ostalih građana, starešina mora u svakom trenutku da bude uredan, elegantan, pažljiv i kavaljer.

Kada je na ulici u rukama sme da nosi samo tašnu ili manji i uredno upakovan paket.

– Nošenje najlon kesa, makar bile sivo-maslinaste boje nije dozvoljeno, a možemo sresti starešine koje nose kese svih mogućih boja – kaže narator u filmu.

Dalje se objašnjava da je dozvoljeno svratiti do prodavnice da se nešto nabavi za kuću, ali samo kada se radi o sitnim stvarima. U filmu se napominje i da starešina ne sme da stavi ruke u džep.

– Obe ruke retko drže, ali jednu ruku često. Nađe se i neki koji izigrava Napoleona. Takođe, starešine ne smeju da puše na ulici, a izričito im je zabranjeno autostopiranje i to posebno kola strane registracije – kažu u filmu i napominju da standard omogućava starešinama da nabave automobil.

Narator napominje da je zavladala neka mladalačka kultura i moda i naglašava da vojnici moraju da joj de odupru. Zulufi mogu da budu najviše do polovine uha, brkovi do ivice usana, a kosa ne sme da pada na kragnu.

– Starešina je zapažen i kada nosi civilno odelo. Farmerke i bluza su praktičan su deo odeće, ali pojava protiv koje se borimo je kićenje odeće agresivnim oznakama poput stranih zastava i oznaka poput „komandos“, „rendžers“, „US army“ i slično – kaže narator.

Iako kažu, a ne postoje pisani propisi kako se briše nos i čačkaju zubi, u filmu se napominje da bi svako trebalo da zna šta je nedolično.

– Evidentna je pojava da pojedine starešine zloupotrebljavaju čačkalicu – kažu u filmu.

Pogledajte šta je sve predviđalo pristojno ponašanje na radnom mestu i u javnosti!

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280