KAKO DA TRAJE DUŽE

Verovali ili ne, ponekad je jako teško zameniti svoju litijumsko-jonsku bateriju na telefonu, nego tretirati je kako treba. Zbog toga, uvek treba voditi računa o tome kako se ophodite prema bateriji u svom telefonu.

 

Mnogi smartfoni nemaju mogućnost da fabričku bateriju zamene nekom relevantnom kopijom koja će biti bolja i izdržljivija. Oficijalna baterija i promena iste u fabričkom stanju uključuje istraživanje, ali i odvajanje određene sume iz džepa, pa je nekad bolje zameniti ceo telefon.

Da biste produžili vek trajanja baterije, nekada je potrebno samo pratiti iskustva. Baterija, kao i sve ostalo, ima svoj “životni” vek, pa je logično da će vas nekada izdati. Ukoliko vidite da imate problem sa baterijom, najpametnije je da potražite pomoć servisa za mobilne telefone. A do tada, evo i saveta.

Saznajte šta joj crpi snagu

Kroz opciju Setting uvek možete pronaći šta je to što bateriju najviše troši. Naime, postoje i plaćene aplikacije, ali i fabrička aplikacija koja može da vam isporuči listu sa stavkama šta crpi bateriju. Kada vidite koliko bateriju “opterećuju” pojedine aplikacije, možete ih ugasiti, deinstalirati ili smanjiti njihovo korišćenje. Ovo bi bila prevencija.

Društvene mreže

Ukoliko smanjite upotrebu Instagrama, Facebooka ili korišćenje mejla, sigurno ćete primetiti da baterija funkcioniše bolje. Ukoliko smanjite mogućnost ažuriranja ovih aplikacija tako što sa automatskog prebacite na ručno, videćete vidnu razliku u potrošnji baterije.

Koristite „safe mode“

Uvek je korisno testirati dodatni režim uštede energije, ukoliko ga imate. Brojni telefoni imaju čak i one Ultra power saving i extreme power saving modove, pa ćete na taj način uštedeti sate na punjaču. Čak i ukoliko imate svega nekoliko procenata baterije, ovo može da vam telefon održi u životu duže. A osim toga, baterija će vam biti zahvalna i dugotrajnija.

Šta će mi ovo?

Nepotrebni vidžeti na ekranu i pokretne pozadine takođe „umaraju“ bateriju. Samo zato što izgledaju lepo, ali nisu funkcionalni, nekada baterija ode duplo brže. Vidžeti koji se stalno ažuriraju, takođe prave problem. Zbog toga porazmislite o ideji da ih sve uklonite. Iako ulepšavaju vašu pozadinu na telefonu, uvek se setite da je u pitanju samo ekran. Potrudite se da ulepšavate stvarnost.

Jačina signala

Signal koji je neuhvatljiv nekada je ogromno opterećenje za bateriju. Ako se nalazite na području sa slabom pokrivenošću signalom, telefon će raditi najnapornije da se prilagodi jačem signalu. To ima i te kako negativan uticaj na trajanje baterije. Ne možete mnogo toga da uradite u vezi sa ovim, ali imajte na umu da to može biti krivac za slabu bateriju.

Proverite recenzije pre kupovine

Jedan od načina da uštedite neki dinar, jeste i da pratite recenzije telefona i vidite kako se baterije ponašaju. Iznenađujuće je da se rezultati veoma razlikuju između telefona, čak i na istoj mreži. Prilikom odabira telefona, uverite se da je baterija zaista izdržljiva. To možete testirati već prvog dana, pa uporediti sa specifikacijom. Ako se baterija čudnije ponaša, nije zgoreg da probate i reklamaciju. Ona uvek može da upali. I oprezno sa kupovinom polovnih telefona. To može biti mačka u džaku.