KINESKI TURISTIČKI RAJ

Hotel „Shimao Wonderland Intercontinental“ otvoren je u 88 metara dubokom napuštenom kamenolomu u blizini Šangaja. Ovaj hotel usred kamenoloma jedinstven je u svetu!

 

Projektovala ga je firma Jade + QA koja ima sedišta u Londonu i Šangaju. Ona je svoj projekat opisala pojmom „groundscraper“ što bi predstavljalo veliku zgradu koja je visoka samo desetak spratova, ali koja se u velikoj meri proteže horizontalno. Hotel ima 337 soba i spušta se 16 spratova ispod nivoa zemlje u okviru nekadašnjeg kamenoloma.

hotel usred kamenoloma

Arhitekta Martin Jochman stvorio je koncept za hotel u kamenolomu dok je radio za Atkins i pobedio je na takmičenju 2006. godine. Kasnije je osnovao svoj studio Jade + QA, u okviru koga je nastavio sa projektovanjem ovog poduhvata.

„Koncept zgrade je bio inspirisan samim kamenolomom i njegovim prirodnim okruženjem, a takođe je trebao da bude uklopljen u novi veći projekat koji sledi korišćenje Tao principa Jin i janga“, rekao je Jochman za Dezeen.

Čelična konstrukcija je pričvršćena na liticu sa jedne strane iskopanog kamenoloma ispunjenog vodom, sa samo dva sprata koji se izdižu iznad nivoa tla, dok se najniža dva sprata spuštaju ispod nivoa vode.

Sobe su obavijene zidovima kamenoloma, sa konstrukcijom „staklenog vodopada“ koja sadrži liftove zgrade i omogućava pristup svim spratovima.

„Nalaze se tri glavna elementa masovne gradnje koji proističu iz karaktera same lokacije“, rekao je Jochman.

„Zeleni brežuljak“, dvospratni zeleni krov koji pokriva deo zgrade iznad nivoa zemlje, „viseći vrtovi“, konveksne i konkavne sobe za goste s-forme i centralni stakleni „vodopad“.

Javne hotelske prostorije nalaze se iznad i ispod nivoa gde su smeštene glavne sobe. Dva sprata iznad zemlje nalaze se recepcija, restoran i konferencijske prostorije. Bazeni i ostali konferencijski sadržaji nalaze se na obali jezera, dok se preostalih 14 spratova nalazi ispod nivoa zemlje. Dva sprata ispod vode sadrže restoran i druge spavaće sobe koje gledaju na podvodni akvarijum.

Jedinstvena lokacija u kombinaciji sa građevinskim izazovom stvaranja visoke zgrade koja je pričvršćena za zemlju sa oba kraja, odnela je 12 godina za projektovanje i izgradnju.

„Najveći izazov je, po mom mišljenju, bio da se zadovolje seizmički i konstrukcijski zahtevi što je rezultiralo stvaranjem ovog do sada neviđenog tipa zgrade – visoka zgrada fiksirana na oba kraja“, rekao je Jochman.

Bilo je mnogo drugih tehničkih i operativnih pitanja vezanih za izgradnju na takvom jedinstvenom i teškom mestu, uključujući sistem za zaštitu od požara, beznbednost usled nastanka poplava i sigurnost od pada stena.“

Iako ovo nije prvi kamenolom koji se rekonstruiše i preusmerava u komercijalne svrhe, Jochman veruje da bi hotel mogao biti šablon kako razviti i druge napuštene industrijske lokacije.

„Već imamo projekat „Eden“ u Cornwallu i „Sunway“ u KL-u i nekoliko drugih. Međutim, „Shimao Wonderland Intercontinental“ je velika inspiracija kako iskoristiti teške braunfild lokacije za upotrebu na način koji balansira prirodno i izgrađeno okruženjeׅ“, dodao je.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs