MATERIJAL KOJI JE PROMENIO SVET

Može se reći da je njegova upotreba toliko diversifikovana, da danas ne postoji predmet ili uređaj koji nema ili ne može da ima neke veze sa silikonom. Silikon je takođe poznat pod imenom polisiloksan.

 

U pitanju je polimer koji uključuje sintetičko jedinjenje sastavljeno od jedinica siloksana, koji nastaje kombinacijom silicijuma i kiseonika uvezanim sa atomima ugljenika, vodonika i ponekad nekim drugim elementima.

Silikon je vrlo često u tekućem ili gumenom čvrstom stanju, a koristi se u sredstvima za lepljenje, mazivima, medicini, može se naći među kuhinjskim priborom, u termičkoj i električnoj izolaciji. Silikon se može naći u obliku ulja, masti, gume, smole i kao čista silikonska masa.

O istoriji silikona i osobinama

Reč silikon nastala je 1901. godine, a prvi ju je iskoristio F.S. Kipping koji je tim nazivom nazvao jedinjenje koje je nastalo sintezom raznovrsnih atoma, a koje se isprva koristilo u industriji. Zbog toga što ga odlikuju brojne osobine, silikon je multipraktičan. Zanimljivo je da silikon ima malu tj. slabu toplotnu provodljivost, a osim toga i relativno nisku hemijsku reaktivnost. Zbog toga se vrlo često koristi kao izolator. Termička stabilnost ovog materijala kreće se u opsegu od -100 do 250 stepeni celzijusovih, što ga svrstava u izdržljive materijale. Bitno je pomenuti da ima sposobnost odbijanja vode i formiranja vodonepropusnih čepova, pa se koristi prilikom postavljanja sanitarija u kupatilu. Osim toga, silikon je postojan, i nisko toksičan pa se može koristiti i u kuhinji. Otporan je na kiseonik, ozon i ultraljubičastvu svetlost. Ovo je dovelo do najšire upotrebe silikona u građevinskoj industriji (premazi, protivpožarna zaštita), kao i u automobilskoj industriji.

Silikon u kuhinji

Iako možda često niste sretali ovaj materija u kuhinjama ili makar niste obraćali pažnju, sigurno ga imate. Silikonske mušeme najpoznatiji su proizvodi od silikona koji se mogu naći u vašem domu. Silikonske mušeme koriste se za prekrivanje stolova i veoma često su adekvatna zamena stolnjacima. Ono što ih čini praktičnim jeste lakoća održavanja, čišćenja i menjanja. Silikonske mušeme imaju i dekorativnu funkciju jer se po njima mogu iscrtavati razni ornamenti i teksture. Odlučite li se za silikonske mušeme, nećete imati potrebe da svakodnevno brinete o čistoći i urednosti vašeg stolnjaka.

Upotreba u medicini

Silikon se koristi u medicini i estetskoj medicini već dugo godina. U obliku gela, on se koristi u zavojima i prelivima za zavoje, ali i kao osnovni činilac brojnih implanata. Silikoni za grudi, usne i ostale estetske intervencije samo su deo primene. Silikon se može koristiti i za tretman ožiljaka, kao i za ispravljanje određenih nepravilnosti i neravnina u organizmu. Silikon je materijal koji se uklapa i u slučaju oštećenja oka i očne jabučice, a u obliku gela njime se mogu tretirati oči nakon uklanjanja katarakte i postavljanja sočiva.

Kao što vidimo, silikon je materijal koji je zaista promenio put savremene industrije, medicine i kulinasrtva, a godišnje se proizvede na hiljade tona ovog materijala. Budimo iskreni, postoji li još neki materijal koji u isto vreme može služiti za pravljenje kuhinjskih mušema, estetskih implanata i kalupa za izlivanje?