ŠARENA OAZA

Manuelle Gautrand projektovao je stambeni blok mešovite namene od 400 jedinica za futurističku četvrt „Hyde Park“ u Amsterdamu.

 

U okviru bloka se nalazi devet „tematskih“ zgrada koje su organizovane oko uređenog centralnog jezgra. Karakteriše ih različit volumen, boja i visina. Svaka zgrada je jedinstvena i napravljena od različitih materijala. Projekat se bazira na ideji sela i teži ka ostvarivanju ambicioznih ciljeva u oblasti životne sredine, istovremeno okupljajući ljude da ponovo razmisle o urbanom životu.

hyde park

Svaka zgrada u okviru novog bloka je drugačijeg arhitektonskog rešenja i integriše niz novih primena. Završetak izgradnje je predviđen za 2022. godinu.

Zgrada 1 – „BIG BITE“
Glavni volumen se sastoji od belih opeka. Glazirane opeke označavaju prostore za kretanje. Ovo smenjivanje bele boje i prelivnog efekta staklenih opeka omogućava da se istaknu i vrednuju stanovi, uključujući i duplekse.

Zgrada 2 – „STRIPES AND PLAYFUL HOUSE“
Glavni volumen je prekriven velikim metalnim i obojenim panelima. Prostori za cirkulisanje su odloženi belom opekom. Ovakva fasada u panelu tonova koji odjekuju drugim zgradama u okviru bloka.stvara „radosno“ arhitektonsko delo.

Zgrada 3 – „BIG LOGGIAS HOUSE“
Fasade su prekrivene velikim staklenim panelima, poput gigantskih prozora. Popunjavaju velike drvene lođe raspoređene oko zgrade, obezbeđujući stanarima prostore na otvorenom.

Zgrada 4 – „LONG TERRACES HOUSE“
Glavni volumen je napravljen od crvene opeke koja podseća na tradicionalne građevine u regiji. Svaka jedinica ima dugu i široku plavu metalnu terasu.

Zgrada 5 – „EXPRESSIVE SCULPTURE AT THE CORNER“
Ova ugaona zgrada je zamišljena kao crna skulptura od opeke, okružena velikim konzolnim metalnim terasama. Ove terase treba da blistaju na suncu i doprinose očaravajućem efektu. Promene bi se dešavale u zavisnosti od uglova pod kojim bi padalo sunce i doba dana.

Zgrada 6 – „GREEN HOUSES“
Glavni volumen je napravljen od presavijenih panela od nerđajućeg čelika. Spoljne terase i zastakljene lođe, poput malih staklenika raspoređene su oko volumena i okružene crvenom lakiranom opekom.

Zgrada 7 – „BIG COMMON BITES“
Glavni volumen je sastavljen od belih opeka i reflektuje se u Zgradu 1. Prostrane zajedničke prostorije raspoređene po zgradi karakterišu zeleni metalni paneli.

Zgrada 8 – „LOFTS“
Ovu visoku i usku zgradu odlikuje crvena opeka. Crni umeci označavaju prostore za kretanje i razdvajanja između potkrovlja.

Zgrada 9 – „IN THE GARDEN“
Ova zgrada ulazi u centar bloka i prekida relativno poravnanje zgrada. Ogromna betonska ploča formira nekoliko zelenih terasa koje su prostrane i sa koji se pruža pogled ka unutrašnjem dvorištu. Glavni volumen je sastavljen od zelenih metalnih panela koji se ogledaju i uklapaju u „baštenski“ enterijer.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs