UVEK U TRENDU

Nasuprot uvreženom mišljenju da tapete nisu „in“, dizajneri enterijera širom sveta zauzeti su izborom tapeta različitih dezena, boja i stilova za svoje klijente.

 

Dugo smatrane prevaziđenim trendom ipak su doživele comeback i to iz vrlo opravdanih razloga. Kojih, videćemo prilikom razbijanja različitih predrasuda koje su vezane za njih i njihovu upotrebu.

tapete

Savete za ovu temu dao nam je renomirani prodavac tapeta firma D Art Collection.

Predrasuda #1 –  Tapete su staromodne

Da su tapete u modi i da nema nagoveštaja da će se to uskoro promeniti može se videti bukvalno svuda  – na web sajtovima, televiziji,  u časopisima, posebno modnim i u raznim reklamama –  gde god se okrenemo vidimo slike zidova pokrivenih tapetama različitog dizajna i dezena koji osvežavaju i oživljavaju prostorije.  Čak i tradicionalni motivi kao što su cvetni ili kineski mogu se koristiti u svojoj modernijoj varijanti, življih boja.

Predrasuda #2  –  Čine enterijer zastarelim

U vezi sa prethodnom predrasudom, tapete mnoge asociraju na nekada aktuelne a sada starinske i potpuno prevaziđene dezene. Dizajn je u ovom pogledu izuzetno napredovao, tako da je,  posebno s obzirom na široku ponudu, relativno lako naći tapete koje će prostor učiniti u potpunosti modernim.

Predrasuda #3  – Tapete su ograničavajuće

Realnost kada su tapete u pitanju jeste da nema nikakvih ograničenja. Različiti dezeni mogu se kombinovati čak i u istoj prostoriji, prugaste tapete mogu se postaviti horizontalno umesto vertikalno – pravila jednostavno nema.

S druge strane, izbor tapeta nije nikakva dugoročna odluka – zahvaljujući privremenim tapetama izgled gotovo svih zidova može se promeniti vrlo brzo i lako.

Predrasuda #4  –  Tapete nije lako postaviti

U današnje vreme postoji mnogo modernih verzija – na primer, vinil tapete – koje su često samolepljive i njihovo postavljanje je mnogo jednostavnije, pa i brže u odnosu na krečenje.

Predrasuda #5 – Tapete je teško ukloniti i mogu uništiti zidove

Slično kao i kod postavljanja tapeta, postoje vrste koje se lako mogu skinuti bez mnogo tragova.

Ukoliko su zidovi pre postavljanja tapeta bili tretirani na odgovarajući način, verovatnoća da će se oštetiti je veoma mala. Čak i stari, više puta bojeni ili tapetirani zidovi mogu biti sačuvani, tako da ovo svakako nije razlog za brigu.

Predrasuda #6  – Tapete se teško uklapaju u ostatak enterijera

Ključ je birati tapete u skladu sa bojama i dezenima prostorije koju uređujemo.  Danas je izbor svakako velik, tako da je relativno lako naći one koje se u tom smislu uklapaju.

Predrasuda #7 – Tapete nisu predviđene za kupatila i kuhinje

Zahvaljujući zaštitnom sloju,  mnoge tapete, pored toga što mogu odlično izgledati u ovim prostorijama, mogu biti i vrlo praktične jer se lako čiste i održavaju.

Predrasuda #8 – Tapete nisu ekološki prihvatljive

Tapete se u današnje vreme vrlo često prave od papira koji je iz održivih izvora i biorazgradiv a boje koje se koriste su često prirodne i sadrže niske koncentracije lako isparljivih organskih jedinjenja (VOC) što ih svakako čini ekološki podobnim i pogodnim i za dečije sobe.

Predrasuda #9  –  Tapete su skupe

Kako se ne biste izlagali nepotrebnim troškovima, najbitnije je pažljivo i precizno izmeriti dimenzije prostorija u kojima planirate tapetiranje. Radi postizanja odgovarajućeg efekta nekada uopšte nije potrebno postavljati tapete u celoj prostoriji – dovoljno je naglasiti jedan zid izborom tapeta specifičnog dezena i detalja.

Predrasuda #10 –  Tapete se ne mogu stavljati preko starih tapeta

Zapravo mogu, pod uslovom da je njihova površina ravna i da boja starih tapeta neće probijati kroz nove. U tom slučaju upotreba prajmera pre tapetiranja je obavezna. Ukoliko se poštuju svi preduslovi, na ovaj način se vreme potrebno za postavljanje tapeta čak može značajno skratiti.