OD IGRE DO SAMOPOMOĆI

David Agilar, koji je rođen bez desne podlaktice zbog retkog genetskog poremećaja, sebi je napravio protetičku ruku robotskog tipa od Lego kockica.

 

Agilar (19), koji studira bioinženjering na Univerzitetu Internasional de Katalunja u Španiji, već koristi četvrti model živopisne protetičke podlaktice i njegov san je da dizajnira pristupačne robotske udove za one kojima su potrebni, preneo je Rojters.

napravio protetičku ruku

Nekada njegove omiljene igračke, plastične kocke postale su materijal za prvu, veoma rudimentarnu veštačku ruku koju je Agilar uradio sa devet godina, a svaka nova verzija imala je veću pokretljivost nego prethodna.

– Kao dete, bio sam veoma nervozan da budem pred drugom decom zato što sam bio drugačiji, ali to me nije sprečilo da verujem u svoje snove – rekao je Agilar, poreklom iz Andore, mala kneževine između Španije i Francuske.

– Hteo sam da vidim sebe u ogledalu kao što sam video druge sa dve ruke – rekao je Agilar, koji koristi veštačku ruku samo povremeno jer dobro funkcioniše i bez nje.

Sve verzije su izložene u njegovoj sobi u univerzitetskoj rezidenciji na periferiji Barselone.

Najnoviji modeli su oznaceni kao MK, a zatim brojem kao počast superheroju Ajron menu i njegovim MK oklopnim odelima.

Nakon završetka fakulteta, on želi da kreira pristupačna protetička rešenja za ljude kojima su potrebna.

– Pokušao bih da im dam protetičko pomagalo čak i besplatno da se osećaju kao normalna osoba, jer, to je normalno, zar ne – rekao je Agilar.

Pogledajte u VIDEO prilogu kako je ovaj mladić sam sebi olakšao svakodnevni život!