ODRŽAO LEKCIJU

Humanitarni ultramaraton od Beograda do Zrenjanina pod nazivom „Korakom do kuće od srca“ trčao se od platoa ispred Hrama Svetog Save. Kod Pančevačkog mosta, trkačima se pridružio pas kog su maratonci nazvali Sizif.

 

Trkači su pretrčali 82 kilometra sa ciljem da se obezbede sredstva za kupovinu kuće porodici Dudaš. Međutim, na trci se dogodio i jedan neobičan prizor: timu se priključio pas kojem su ultramaratonci dali simbolično ime Sizif.

ultramaraton od beograda do zrenjanina

Željku Zeljkoviću, Ivanu Miškeljinu, Goranu Nikoliću i Miloš Momčilović, Nenadu Škundriću kod Pančevačkog mosta pridružio se i ulični pas koji je, videvši kolonu trkača, samo pošao za njima i pratio njihov tempo trčanja tokom cele trke, sve do Zrenjanina, punih 82 kilometara!

Trkači su pokušali da psa stave u kombi, ali je on uporno odbijao da u njemu provede duže od nekoliko minuta želeći da izađe napolje i trči pokraj njih.

U toku trke trkači su mu takođe davali i sendviče imajući na umu da je lutalica koja ko zna kada je imao prilike da jede, ali kada bi video da se kolona udaljava istog momenta ostavljao bi sendvič i nastavljao da trči sa njima.

„Sve što se desilo samo mogu da kažem da je pravo čudo. Pridružio im se kod Pančevačkog mosta, a svi smo mislili da će odustati. Međutim, kada je došao do Zrenjanina rešio sam – ide kod mene kući. Dao je sve od sebe“, kaže Vladimir Vuletić, vozač kola hitne pomoći.

Sizif je trenutno kod Vladimira kući, a od porodice Vuletić dobiće sve što mu bude potrebno.

„Volimo životinje. Dugo nismo hteli da uzmemo psa, jer smo ostali bez našeg. Ipak, sad kad se maratonac pojavio, postao je član porodice“, ističe Vladimir.

Sa druge strane, državni rekorder u ultramartonu Ivan Miškeljin odgovorno tvrdi da nikada nije učestvovao u trciu kojoj je jedan pas pretrčao deonicu od skoro 80 kilometara.

„Ovo je za mene senzacija. Potpuno sam iznenađen. Jedan filozof je davno rekao da su psi prerušeni anđeli koji su došli da nas nauče kako da volimo i budemo odani. Sizif je svoju odanost pokazao do kraja“, navodi ultramaratonac.

Miškeljin priznaje da je posumnjao da će Sizif moći da završi trku, pa ga je podigao i stavio u vozilo, ali on je hteo da bude u automobilu, već je grebao i tražio da izađe.

„Ta životinja je održala mnogim ljudima lekciju u humanosti“, zaključio je Miškeljin.

Izvor: RTS