NADZOR ZA MALOLETNE

U Srbiji je dostupna nova YouTube Kids aplikacija, koja će vam omogućiti daleko veću kontrolu nad sadržajem koji deca gledaju na internetu, ali i nad vremenom koje provode uz aplikaciju.

 

YouTube Kids je zvanično dostupan i kod nas od sredine januara za neke, a od 25. januara bi trebalo da je dostupan svim korisnicima putem zvanične Google Play prodavnice.

youtube kids

Ova aplikacija je važna prvenstveno zbog kontrole koju stavlja na raspolaganje roditeljima za sadržaj koji deca gledaju, zatim vremena koje deca provode uz aplikaciju, pretragu koju deca vrše i restrikciju sadržaja koji nije primeren dečijem uzrastu.

Sadržaj, koji je već prilagođen dečijem uzrastu roditelji mogu dodatno da prilagode unoseći svoje predloge za restrikciju i zabranu gledanja. Aplikaciju je moguće zaštititi lozinkom, kako bi roditelji svoje mogućnosti u aplikaciji zadržali samo za sebe, a moguće je i ograničiti vreme trajanja pregleda u aplikaciji, nakon čega je potrebno uneti lozinku, da bi se gledanje nastavilo i dalje.

Kad prvi put pokrene aplikaciju roditelj ima mogućnost da kreira različite profile dece, prati istoriju gledanja, uključi tajmer, prijavi video snimke, koji nisu primereni za decu i tako smanji mogućnost da se takav i sličan video pojave opet, blokira određene profile i tipove videa, ograniči detetu pretragu, omogući pregled videa i na TV-u ili većem ekranu, kao i da odobri određeni sadržaj da se učitava češće.

Aplikacija YouTube Kids ima u svojoj bazi i edukativne video materijale, koji se mogu koristiti za decu različitog uzrasta. Ukoliko deca više vole zabavu, tu su samo zabavni video snimci.

Dizajn aplikacije je prilagođen deci. Ima krupne delove menija, lako je razumljiv, ali nažalost nije dostupan na ćirilici.

Ova aplikacija svakako nije savršena i moguće je da će dete tu i tamo videti i neki video, koji neće biti po ukusu svih roditelja. Takođe, mešaće se sadržaj na našem i stranim jezicima i neki video materijali neće biti u potpunosti u saglasnosti sa interesovanjima deteta, ali je odličan početak da im onemogućite praćenje snimaka za koje smatrate da nisu pogodni za dete.

Što više budete koristili aplikaciju i pomagali u oceni sadržaja ili njegovom blokiranju, deca će biti bezbednija na internetu, a YouTube Kids bolja aplikacija.