ZAUVEK I DO KRAJA SVETA

Pesma „Afrika“ američke rok grupe „Toto“ vratila se svojoj afričkoj kući zahvaljujući zvučnoj instalaciji postavljenoj u pustinji Namib.

 

Na neotkrivenoj lokaciji u pustinji Namib dugoj 1.200 milja, namibijsko-nemački umetnik Maks Sidentof postavio je zvučnu instalaciju pod nazivom „Zauvek Toto“, sa željom da se pesma „Afrika“ tog sastava na tom mestu zauvek čuje.

afrika

Umetnik je koristio solarne baterije za napajanje cele instalacije, koja se sastoji od postolja na kojim se nalazi šest zvučnika priključenih na jedan MP-3 plejer na kojem se nalazi pesma Afrika.

Pustinja na zapadnoj obali južne Afrike stara je oko 55 miliona godina, što je čini najstarijom pustinjom na svetu i „savršenim mestom“ za postavljanjem instalacije kako je 27-godišnji Sidentof rekao za Si-En-En.

Dodao je da se nada da će se pesma u pustinji čuti i narednih 55 miliona godina.

Pesma je pop-kultni fenomen još od njenog objavljivanja 1982. godine, a na Jutjubu ima više od 440 miliona pregleda.

Zbog toga je ovaj umetnik želeo da oda počast, kako ističe, najpopularnijoj pesmi u poslednje četiri decenije. Dodaje da će se solarne baterije pobrinuti da se pesma odzvanja pustinjom zauvek. Umetnik ja zamislio da se pesma u pustinji čuje “do kraja sveta”, a uz pomoć šest zvučnika.

Sidentof je rekao i da neće otkriti lokaciju gde se instalacija sa pesmom nalazi, jer kako navodi, samo najveći obožavaoci ove popularne rok grupe mogu je naći.

Mnogi su pokušali da objasne zašto je „Afrika“ postala internet fenomen, te se pretpostavlja da se radi o kombinaciji nostalgičnih osećanja sa modernošću, budući da se dobar deo popularne muzike i danas zasniva na tekovinama pokreta koji su nastali osamdesetih godina prošlog veka.