BLAGO ESENCIJE

Ulje vetivera poznato je po tome što okrepljuje i telo i dušu, a zbog svojih zdravstvenih koristi blagotvorno deluje na poboljšanje psihičkog stanja.

 

Biljka vetiver je poreklom iz Indije, a njeno ulje koristi se u narodnoj medicini više od hiljadu godina u južnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i zapadnoj Africi. Zanimljivo je da listovi i koren vetivera imaju jednake povoljnosti kao i ulje ove biljke.

ulje vetivera

Ulje vetivera okrepljuje telo i dušu, a zbog svojih zdravstvenih prednosti blagotvorno deluje na poboljšanje psihičkog stanja. Svojstvo isceljivanja duše eteričnog ulja vetivera zaslužilo je njegovo drugo ime, „ulje smirenja“.

Vetiver je poznata kao biljka koja često učestvuje u formulacijama parfema i toaletnih voda, jer ima nekoliko zajedničkih osobina sa drugim vrstama mirisnih trava koje se koriste u kozmetičkoj industriji.

Ulje vetivera destiliše se iz biljnog korena, a u sebi sadrži najmanje sto komponenti. Boja ovog ulja je ćilibarna, a njegov miris opisuje se kao kombinacija drvenog, slatkog i zadimljenog.

Mogu se navesti deset prednosti ulja vetivera za emocionalno zdravlje, a protiv anksioznosti i moždane neaktivnosti.

1) Bogato antioksidantima

Prva korist eteričnog ulja vetivera je da u njemu ima znatna količina antioksidanata. Tokom 2005. godine provedena je naučna studija na Odeljenju za prehrambenu nauku i ljudsku ishranu Univerziteta u Južnoj Karolini koja je procenila sadržaj antioksidanata u ulju vetivera. Tada je otkriveno da antioksidanti iz ovog ulja imaju jaču aktivnost uklanjanja slobodnih radikala u poređenju sa antioksidantima koji se nalaze u drugim eteričnim uljima.

2) Tretiranje ožiljaka i belega na koži

Kao ulje koje ima sposobnost regeneracije kože, ono podstiču i regeneraciju brojnih kožnih ćelija. Ovo ulje ima moć da isceli ožiljke i belege, podmlađuje kožu, uklanja tamne mrlje i akne i sprečava znakove starenja.

3) Tretiranje ADHD

Istraživanje provedeno 2011. pokazalo je da je ulje vetivera delotvorno u tretiranju poremećaja pažnje kod dece (ADHD). Studija je obuhvatala dvadesetoro dece starosti od 6 do 12 godina. Rezultat je bio odličan – vetiver ulje povećalo je svoj učinak za 100 odsto pošto su ga deca sa dijagnostikovanim poremećajem pažnje udahnula.

4) Dobar afrodizijak

Emocionalni stres i uznemirenost mogu uticati na libido. Ulje vetivera ne samo da deluje na poboljšanje libida, već i na povećanje testosterona i estrogena. Za žene, ovo ulje korisno je jer njime one jačaju svoj reproduktivni sistem, balansiraju hormone i regulišu menstrualni ciklus.

BioBalsam krema za apsces rane fisure fistule opekotine

5) Poboljšava telesne funkcije

Ulje vetivera poboljšava telesne funkcije, kao što su imuni i nervni sistem. Studija koja je 2015. provedena u Indiji otkrila je da ulje vetivera smanjuje količinu toksičnosti u organizmu uzrokovanu hemoterapijskim lekovima.

6) Pomaže u smanjenju anksioznosti i nervoze

Ovo ulje zauzima apsolutno prvo mesto među svim eteričnim uljima kada su u pitanju emocionalni zdravstveni benefiti. Ulje vetivera je aromaterapijsko i koristi se za relaksaciju i smanjenje emocionalnog stresa poput anksioznosti, nervoze, paničnog napada i simptoma depresije.

7) Odbija termite

Poljoprivredni centar Državnog univerziteta u Luizijani analizirao je antitermitske potencijale osam esencijalnih ulja i nijedno se u ovom smislu nije pokazalo tako moćnim kao ulje vetivera.

8) Deluje protivupalno

Umirujuća i osvežavajuća priroda ulja vetivera čini ga idealnim za lečenje različitih oblika upala, naročito onih koje se nalaze u kardiovaskularnom i nervnom sistemu. Pored toga, ovo ulje se smatra pogodnim za lečenje zapaljenja uzrokovanog ekstremnom vrućinom kao što su dehidracija i toplotni udar.

9) Sprečava bakterijske infekcije

Bakterije i mikroorganizmi rastu i razvijaju se veoma brzo u vreloj i vlažnoj klimi. U ovakvoj vrsti klime, rane su izložene dodatnoj opasnosti poznatoj kao sepsa, zahvaljujući povećanoj prisutnosti bakterija. Vetiver eterično ulje može sprečiti da se to dogodi tako što će zaustaviti rast bakterija koje uzrokuju sepsu.

10) Dobro je za nesanicu

Konačno, ulje vetivera idealno je i za tretman nesanice, jer je sedativan po svojoj prirodi. Osim toga, ovo ulje može tretirati i druge oblike emocionalnih ispada kao što su ljutnja, nemir i nervoza.