ESENCIJA BELOG CVETA

Možda je tuberoza relativno nepoznat cvet, ali se ona veoma eksploatiše u proizvodnji parfema zbog svog lepog mirisa. Eterično ulje tuberoze inhalacijom može da dovede do određenih neočekivanih koristi za naše zdravlje.

 

Ime „tuberoza“ nekome može zvučati čudno, ali kada govorimo o tome šta je to zapravo, neki je možda već poznaju. Tuberoza je višegodišnja biljka belog nežnog cveta, koja je prema svom rodu slična američkoj agavi.

ulje tuberoze

Uprkos svom imenu, ona uopšte nema botaničku povezanost s običnim ružama. Naziv „tuberoza“ znači „otečen“, što je njena osobina koja se odražava na sam koren koji je nabreklog izgleda.

S druge strane, tuberoza ima veliku primenu u proizvodnji parfema i industriji esencijalnih ulja zbog svog bogatog i senzualnog mirisa. Kada je reč o eteričnom ulju tuberoze, može se govoriti o više njegovih zdravstvenih prednosti.

Koje su zdravstvene koristi eteričnog ulja tuberoze?

1) Aromaterapija

Ulje tuberoze ima aromaterapijski efekat, koji istovremeno stimuliše i um i dušu. Među njegovim najfinijim aromaterapijskim svojstvima nalazi se ublažavanje stresa i smirivanje uma od simptoma depresije i anksioznosti. Zapravo, eterično ulje tuberoze bezbedno je za rešavanje pojedinih fizičkih i psihičkih problema bez neželjenih sporednih efekata, za razliku od lekova za ove tegobe.

2) Mučnina i glavobolja

Esencijalno ulje tuberoze dobro je za mučninu, koja se može dalje razviti u glavobolju ako se ne sprečava na vreme. Tuberoza tretira mučninu tako što nestaje neugodni, povremeni osećaj povraćanja, što je delimično doprinela njena sposobnost da mirisom otera mučninu.

3) Cirkulacija

Ko bi pomislio da samo udisanjem eteričnog ulja tuberoze već je moguće poboljšati cirkulaciju krvi! Ovo može biti korisno za svakoga ko pati od bolova u zglobovima i artritisa uzrokovanog lošom cirkulacijom tako što se toksini eliminišu u zamenu za protok kiseonika koji krvi odgovara.

4) Pluća

Ulje tuberoze korisno je za pluća kada se putem nosne inhalacije unese u respiratorni sistem. Ovo ulje antiupalno deluje na disajne puteve i smanjuje zapušenje nosa što omogućava lakše disanje, a i smanjuje simptome astme.

5) Spavanje

Nedostatak sna je problem modernog društva. Iako je preporučeni broj sati spavanja najmanje osam, u stvarnosti se to postiže tek nešto više od polovine. Dobra je stvar što ulje tuberoze predstavlja efektnog biljnog pomoćnika u spavanju tako što prirodne neurohemikalije koje sadrži šalju signale mozgu da utone u san.

6) Libido

Eterično ulje tuberoze povećava libido, jer se ponaša kao afrodizijak koji stimuliše seksualnu želju oslobađanjem romantičnog mirisa.

7) Prirodni dezodorans

Industrijski osveživači vazduha daju lep miris prostorijama u kojima boravimo, ali dugotrajno izlaganje ovim sredstvima može izazvati simptome astme. Tuberoza je sposobna da odlično naparfemiše sobu ili čak celu kuću, a ona to čini predivno, organski i što je najvažnije zdravo, zahvaljujući svom intenzivnom mirisu koji je potpuno bez toksina.

8) Infekcije

Tuberoza u sebi sadrže dva važna jedinjenja koja štite kožu od infekcija; eugenol i nerol. Eugenol ubija patogene koji izazivaju bakterijske ili gljivične infekcije kože kao što je atletsko stopalo, dok nerol deluje kao antiseptički dodatak eugenolu.

9) Koža

Ulje tuberoze sadrži prirodno organsko jedinjenje farnezol, koje je odgovorno za podsticanje nastanka kolagena koji služi regeneraciji ćelija kože, a takođe obezbeđuje i elastin, koji održava elastičnost i glatkoću kože.

10) Sebum

Konačno, tuberoza je u stanju da upravlja oslobađanjem sebuma u kosi i na licu, koji dok se akumulira, dovodi do prljavštine uzrokujući pritom perut i akne. Eterično ulje tuberoze odlično je za tretiranje akni i cele kože zbog svojih izuzetnih antibakterijskih svojstava.