ČETINARSKO BLAGO

Ulje čempresa je prirodno lekovito sredstvo koje ima veliki broj zdravstvenih benefita, a koje se najbolje pokazuju u onim situacijama kada njime možemo da zamenimo medikamente u rešavanju određenih tegoba.

 

Čempres se smatra lekovitim drvetom koje u sebi sadrži više različitih korisnih osobina. Njegovo stanište je na Bliskom istoku, Severnoj Africi i Mediteranu, a drveće mu je nisko i zimzeleno sa manjim, zaobljenim i drvenastim kupama. Cvetovi su takođe mali sa ljuskavim lišćem.

ulje čempresa

Eterično ulje čempresa dobija se od mladih grančica, stabljika i iglica ove biljke, koje se zatim destiliraju kako bi se proizvelo eterično ulje svežeg, čistog i okrepljujućeg mirisa.

Eterično ulje čempresa sa sobom nosi nekoliko sjajnih prednosti, među kojima su najznačajnije one koje se tiču našeg zdravlja.

Zdravstvene koristi eteričnog ulja čempresa

1) Isceljivanje rana i infekcija

Zbog svojih antimikrobnih svojstava esencijalno ulje čempresa je zaista dobro u zaceljivanju rana kao i infekcija. U stvari, antimikrobne prednosti ulja čempresa nisu ograničene samo na rane i infekcije, već je ono dobro i za tretiranje celulita, varikoznih vena, čireva i akni.

2) Olakšavanje grčeva i napetosti mišića

Ulje čempresa može da ublaži grčeve i ozbiljniju mišićnu napetost kao što je sindrom nemirnih nogu, ali i poboljša cirkulaciju kroz drenažu zadržane tečnosti usled koje i nastaju mišićni grčevi.

3) Podsticanje uklanjanja toksina

Eterično ulje čempresa podržava uklanjanje otrova iz organizma na više načina, kao što su mokrenje i znojenje. Ovo ulje postepeno pročisćava toksine koje telo stvara i skladišti unutar jetre, što dugoročno s druge strane smanjuje nivo holesterola.

4) Podsticanje zgrušavanja krvi

Ovo ulje takođe podstiče zgrušavanje krvi i to na pozitivan način. Zgrušavanje krvi negativno je u samim krvnim sudovima, ali na površini tela može biti samo od koristi kada dođe do povreda. Čempresovo ulje ima sposobnost zaustavljanja prekomernog gubitka krvi stvaranjem ugruška na površini kože.

5) Poboljšavanje respiratornih stanja

Jedan od načina na koji eterično ulje čempresa može zdravo da bude i za unutrašnje organe jeste njegova moć da ublaži kongestiju disanja i rastoči nakupljenu sluz unutar pluća, delujući kao antimikrobno sredstvo za pluća, antispazmodik (protiv grčeva) i sredstvo za opuštanje respiratornog sistema u slučaju simptoma napada astme.

6) Prirodan dezodorans

Čempresovo eterično ulje ima aromu koju ljudi obično opisuju kao začinsku i bogatu, a koja deluje kao osveživač okoline i energizator. Osim toga, antimikrobna svojstva čempresa čine ovo ulje korisnom organskom alternativom konvencionalnim dezodoransima, ali i dodatkom kućnim sredstvima za čišćenje.

7) Tretiranje anksioznosti

Ovo je glavna osobina ulja čempresa kada je reč o emocionalnom zdravlju čoveka. Eterično ulje ove biljke nudi umirujuće i pozitivno osećanje ukoliko se ono udahne kroz nos, što se svakako preporučuje svima u trenucima pritiska, stresa, depresije, nesanice ili traume.

8) Tretiranje celulita i proširenih vena

Proširene vene se delimično javljaju zbog prekomernog protoka krvi između nogu i srca, što uzrokuje da se vene šire. Eterično ulje čempresa u stanju je da ovu pojavu svede na minimum, jer poboljšava ukupnu cirkulaciju krvi. Što se tiče celulita, koji je uzrokovan oštećenjem kolagena i nakupljanjem masti, čempresovo ulje može sprečiti ovu estetsku neprijatnost na isti način kako i sprečava proširene vene.

9) Povećavanje protoka urina

Budući da je antitoksično i poboljšava cirkulaciju, na posredan način ulje čempresa učinkovito je i po pitanju povećanja protoka mokraće.

10) Pokretanje znojenja

Čempresovo ulje podstiče znojenje, jer osim što je odstranjivač toksina, ovo sredstvo je odličan prirodni sudorifik (povećava lučenje znoja) i perspirant.

11) Podsticanje zdravlja jetre

Ovo ulje čuva zdravlje jetre tako što reguliše ispuštanje žuči, što je takođe jedan od načina uklanjanja toksina iz organizma.

12) Obezbeđivanje energije

Na kraju, kao sedativna tečnost eterično ulje čempresa izaziva smirujući, opuštajući i olakšavajući efekat, koji je prikladan za upravljanje stresom, ali koji istovremeno i obezbeđuje energiju i vitalizuje čitav organizam.