DŽIVDŽANDAN

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da će pojedinim zanimljivim akcijama i ove godine obeležiti 20. marta Svetski dan vrabaca, te upozorilo da je ovih ptica u urbanim sredinama sve manje.

 

Vrabac pokućar jedan od simbola Beograda i jedna od najbrojnijih ptica u Srbiji koja „po svedočenjima građana“ polako nestaje iz urbanih sredina.

svetski dan vrabaca

Prema rečima Alekse Vukićevića iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije razlog je loša ponuda hrane, gubitak mesta za gneždjenje, pa čak i nedostatak suve trave od kojih vrapci svijaju gnezda.

On je kazao da su prolećni dani pogodni za sadnju žbunja koje vrapcima pruža dobro utočište i zaklon zbog čega će predstavnici tog društva u nedelju deliti sadnice.

„Žbunje je za vrapce svojevrstan dnevni boravak tokom cele godine. Ovih dana se u žbunju vrapci pare, za nekoliko meseci u žbunju će se socijalizovati mlade jedinke, a kada dođe zima žbunje će biti mesto stalnog boravka jata vrabaca. Pored socijalnog momenta, žbunje ima i važnu bezbedonosnu ulogu za vrapce. Kada naidje opasnost u vidu mačke vrapci zauzimaju pozicije na spoljnim tankim granama po kojima se mačka ne bi usudila da hoda. Ukoliko opasnost vreba sa neba u vidu kopca, vrapci brzo uleću u središte gustog žbuna“, rekao je Vukićević.

Osim žbunja, vrapcima se može pomoći i postavljanjem kućica za gneždjenje, iznošenjem posuda sa svežom vodom tokom vrelih letnjih dana, a zimi se mogu napraviti hranilice u koje za vrapce treba sipati zrnevlje poput sirovog suncokreta.

Postavljeno 9 hranilica za vrapce

Povodom Međunarodnog dana vrabaca danas je u beogradskim opštinama Voždovac, Savski venac i Čukarica postavljeno devet hranilica za vrapce, u svakoj po tri. Hranilice su postavljene u Ulici Skendera Kulenovića na Voždovcu, u Ulici Rajka Mitića na Savskom vencu i u Ulici Obalskih radnika na Čukarici, navodi se u saopštenju JKP „Zelenilo Beograd“ u kom se dodaje da su na taj način to preduzeće i Kinološko društvo Novi Beograd nastavili akciju postavljanja hranilica za vrapce.

„Vrapci su simbol Beograda i zato su mnoge sportske i kulturne manifestacije u našem gradu koristile vrapce u svom logotipu. Vrabac ili dživdžan je motiv koji je često prisutan u literaturi, čest je motiv na slikama umetnika, a ovim pticama pripisuju se i neke pozitivne ljudske osobine kao što su živahnost, vedrina i marljivost“, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, osim što su simbol grada, vrapci su veoma bitna karika za očuvanje eko sistema grada i najmanje što možemo da učinimo za njih je da im pomognemo da prežive i povećamo njihov broj na teritoriji Beograda.

U saopštenju se podseća da je ovaj projekat započet prošle godine, postavljanjem prve mini eko-zone za vrapce u Bloku 28 na Novom Beogradu.

Ornitolozi u subotu poklanjaju žbunje za vrapce
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije će ovim povodom u subotu 23. marta 2019. od 12 do 15 časova postaviti štand na Dorćolskom keju (25. maj) u Beogradu gde će građanima objašnjavati zbog čega je vrabaca sve manje i šta treba preduzeti, a poklanjaće i sadnice žbunja koje su dobar zaklon i mesto za gneždjenje. Takođe, istog dana organizovaće kviz znanja o vrapcima na Dorćolskom keju u Beogradu, a najbolji poznavaoci te vrste ptica osvojiće sadnice žbuna za vrapce. Kako se navodi u saopštenju Društva, vrapci su sve ugroženiji u gradovima i zato su ornitolozi odlučili da građanima u subotu poklanjaju sadnice žbunja. Pored žbunja, savetuju orintolozi, vrapcima se može pomoći i postavljanjem kućica za gnežđenje, iznošenjem posuda sa svežom vodom tokom vrelih letnjih dana, a zimi postavljanjem hranilica sa suncokretom.

Izvor: Beta/Tanjug