BOLNA TEMATIKA

Umesto da se naglašava određena nacija, akcenat je stavljen na prijateljstvo dva naroda, naveli su povodom filma „Balkanska međa“ glavni glumci Miloš Biković i Miodrag Radonjić.

 

Film koji je inspirisan ruskim zauzimanjem aerodroma „Slatina“ u Prištini 12. juna 1999. godine, imaće premijeru 19. marta, a u bioskope stiže dva dana kasnije.

balkanska međa

Iako je ova akciona drama inspirisana istinitim događajem, glumac Miodrag Radonjić objašnjava da ima dosta fikcije, koja je omogućila da se razviju junaci koji nisu zaista postojali, tako da definitivno nije dokumentarni film.

„Svaki film koji ima dosta brutalnosti je upozorenje i šalje poruku mira“, dodao je Radonjić, navodeći da je „Balkanska međa“ žanrovski jak akcioni film nalik na holivudska ostvarenja.

Jedan od glumaca u filmu Miloš Biković kaže da su napravili ličnu priču, koristeći elemente događaja iz istorijskog momenta.

„Ljudske priče, sveli smo na lične sudbine naših junaka, nije samo u pitanju prijateljstvo ruskog i srpskog naroda, nego i Srba i Albanaca, prikazali smo ljude I njihovu spremnost na podvig i žrtvu. Film će biti tumačen na različite načine, pokazali smo rat kao nešto što lomi ljude, prikazali smo i ljubav koja u tim okolnostima klija kao kontrapunkt“, kaže Biković.

On poručuje da je za okosnicu uzet jedan istorijski događaj, na osnovu kog se ekipa potrudila da ispriča i sublimiše određena razmišljanja i osećanja, koja su vezana za taj istorijski momenat.

Biković u filmu glumi pripadnika MUP-a sa vrlo tragičnom sudbinom, koji se suočava sa ratom ne samo kao nečim što ga fizički ugrožava, već i duhovno.

Sa druge strane, Radonjić igra pripadnika terorističke grupe na tom području u trenutku kada se vojska povlači.

„Umesto da se u filmu stavlja akcenat na određenu naciju, mi smo dali akcenat na prijateljstvo između naroda – srpskog i albanskog, i srpskog i ruskog. Namerno je to urađeno, kako film ne bi bio obojen nacionalnim karakterom“, istakao je Biković.

Prema njegovim rečima, to je i priča o ljubavi koja se razvija uprkos najnenormalnijim okolnostima.

Film je više od 90 dana sniman u Rusiji i Srbiji. Pored Bikovića i Radonjića, u „Balkanskoj međi“ gledaćemo i Milenu Radulović, Aleksandra Radojičića, Aleksandra Srećkovića Kuburu, Srđana Žiku Todorovića, ali i Emira Kusturicu kao specijalnog gosta. Sa ruske strane, glavne uloge tumače Goša Kucenko i Anton Pampušni.

Pogledajte zvanični trejler ovog filma!